Zoeken

Edison

  • Cinevision.be/nl quoteert Edison met een 2/5
  • Regisseur: David J. Burke
  • Cast: Justin Timberlake, LL Cool J, Morgan Freeman, Kevin Spacey
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 22-02-2006
  • DVD: 23-05-2006
  • Distributeur: Independent Films
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Edison"

Popsterren die hun heil in de filmwereld zoeken is nooit een goede zaak. Kijk maar naar bimbo Britney, die het presteerde om met haar vertolking in ‘Crossroads’ nog slechter voor de dag te komen dan als zangeres, of wannabe gangster Eminem, die in ‘8 Mile’ vooral zichzelf adoreerde.

In ‘Edison’ maakt een volgend tieneridool z’n opwachting: Justin Timberlake, een frisse twintiger die zowel bekend staat als popartiest en als het voetveegje van Cameron Diaz. Wat waren we al snel opgelucht. Uiteraard is Timberlake geen groot acteur - en dat zal hij ons inziens ook nooit worden - maar z’n acteerprestatie verdient haast een Oscar als je ze naast de twee eerder genoemde pseudo-filmsterren plaatst. Hij weet zich zowaar kranig te houden in de nabijheid van habitués als Morgan Freeman en Kevin Spacey. Of zou dat komen omdat laatstgenoemden grotendeels onder hun gebruikelijke niveau acteren?

‘Edison’ profileert zich als een goed doorwrochte policier, maar is te clichématig om echt op te vallen. Bovendien speelt de film veeleer leentjebuur bij betere voorbeelden als ‘Heat’, ‘Cop Land’ of ‘Q&A’ in plaats van zelf met frisse en originele ideeën voor de dag te komen. De regie is in handen van televisieregisseur David J. Burke, die zich hier vooral op routineuze en weinig verrassende wijze van z’n taak kwijt. ‘Edison’ zoekt opvallend de gulden middenweg tussen een veelgelaagde praatthriller en een bombastische publiekstrekker; alleen is de overgang tussen actie en ijzige kalmte veel te bruusk en ongeloofwaardig. De film mag dan al op twee paarden wedden, er is geen van beiden dat de bloemen mee naar huis kan nemen.

Naast Timberlake, Freeman en Spacey, is het vooral uitkijken (al is dit relatief!) naar LL Cool J als flik met een geweten, Cary Elwes als in het nauw gedreven politicus, John Heard als reporterwerende commissaris en vooral Dylan McDermott als symbool voor corruptie. Hoezeer ‘Edison’ ook voorspelbaar en platgereden is, McDermott komt er als overwinnaar uit. Hij bewijst dat hij al sinds jaar en dag een onterecht genegeerde acteur is. We vonden hem alleszins pakken overtuigender dan een heupwiegende Morgan Freeman of een met een eigenaardig toupet bezegelde Kevin Spacey. Kun je nagaan!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray