Zoeken

Fear The Walking Dead, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Fear The Walking Dead, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: Adam Davidson, Kari Skogland, e.a.
  • Cast: Kim Dickens, Cliff Curtis, Frank Dillane, Rubén Blades
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-12-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Fear The Walking Dead, seizoen 1"

Spin-offs zijn niet nieuw in de televisiewereld. Een compleet overzicht van reeksen die ontsproten uit andere reeksen zou zelfs ettelijke schermen in beslag nemen. We beperken ons intro- en naamdropgewijs tot een greep uit het aanbod van succesvolle afgeleide tv-series. Zoals Robin Williams’ doorbraak in ‘Mork & Mindy’, een uitloper van ‘Happy Days’. Kelsey Grammer mocht na het eind van ‘Cheers’ nog ettelijke seizoenen verder als ‘Frasier’ en tienermeisjes boven en beneden de twintiggrens zaten in de jaren negentig zowel op vinkenslag voor ‘Beverly Hills 90210’ als het afgeleide ‘Melrose Place’. Recentelijk is het de combinatie ‘Breaking Bad’ – ‘Better Call Saul’ die vlot en gewaardeerd over de kwaliteitstong gaat. 

Met ‘Fear The Walking Dead’ heeft nu ook ‘The Walking Dead’ een nevenreeks. Terwijl die serie – momenteel toe aan het zesde seizoen – het nog steeds goed doet bij critici en het publiek, vonden de producers de tijd toch rijp om een aanvullende verhaallijn op te zetten rond de creatie van Robert Kirkman. In tegenstelling tot de moederreeks volgt deze serie het bronmateriaal van de comics niet. Al spelen de verhalen zich wel in hetzelfde zombie-universum af. Waar ‘The Walking Dead’ voluit gaat voor de gebeurtenissen tijdens de zombie-epidemie, toont ‘Fear The Walking Dead’ het ontstaan daarvan. Het eerste seizoen – dat voorzichtig start met zes afleveringen – speelt zich volledig af tijdens de periode dat de eerste tekenen van een zombieplaag zichtbaar worden. Locatiegewijs werd gekozen voor een grootstad (Los Angeles) en niet zozeer voor het meer middle America waarin ‘The Walking Dead’ grotendeels is gesitueerd. Kirkman is niet de enige medewerker van ‘The Walking Dead’ die op de generiek van ‘Fear’ staat. Ook uitvoerend producente Gale Anne Hurd is van de partij, net als make-upmaestro Greg Nicotero. Qua kwaliteitscontrole kan dat tellen. 

Het gros van de intrige wordt gedragen door een modern dysfunctional family. Madison Clark (Kim Dickens) is de mater familias: ze werkt als sociaal assistente op de middelbare school waar haar huidige vriend Travis (Cliff Curtis) Engels doceert. Madison heeft twee tienerkinderen: modelstudente Alicia (Alycia Debnam-Carey) en de aan drugs verslaafde Nick (Frank Dillane). Chris (Lorenzo James Henrie) is dan weer Travis’ zoon uit een vorige relatie. Vader en zoon schieten niet met elkaar op, hoofdzakelijk omdat Chris de reden van de scheiding van zijn ouders bij zijn vader legt. Elke vorm van conflict die er was binnen deze familiale gemeenschap komt op scherp te staan als Los Angeles plots – op zijn zachtst gezegd – geen veilige plaats meer is en de wandelende doden kwijlend voor de voor- en achterdeur staan. Voorts is het in de cast uitkijken naar long time no see Rubén Blades in de rol van een kapper: een van de vele personages die het Latino-luik van de plot vertegenwoordigt. 

Of ‘Fear The Walking Dead’ een even lang en kwalitatief leven gaat beschoren zijn als het moederschip, valt nog af te wachten. Een tweede seizoen komt er sowieso: de Amerikaanse première daarvan is voorzien voor april 2016 en telt vijftien episodes. Zes afleveringen is nog te vroeg om tot een kwalitatief vergelijk tussen beide series te komen. Daarvoor is de schaal nog niet in evenwicht. Deze ‘Fear’ laat zich daardoor momenteel eerder omschrijven als interessante aftrap dan als een volledig schot in de roos. Vast staat dat wie tussen de seizoenen van ‘The Walking Dead’ door nog meer zombieactie wil, zich niet bekocht hoeft te voelen met deze zijstap. Een consensus die fans graag zullen horen en lezen. Aan Kirkman en co nu de uitdaging een manier te vinden om deze reeks een eigen smoel te geven zodat ze meer kan worden dan het ‘kleine broertje’ van. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray