Zoeken

Daddy's Home

  • Cinevision.be/nl quoteert Daddy's Home met een 2/5
  • Regisseur: Sean Anders
  • Cast: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, Thomas Haden Church
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 20-01-2016
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "Daddy's Home"

Heel wat Amerikaanse komedies van de huidige generatie – al dan niet met Judd Apatow aan het regie- of producentenroer – zijn in hetzelfde bedje ziek: te lang en gelardeerd met een overdaad aan laxeergrappen. Niet dat wij iets hebben tegen titicacahumor, maar soms is minder toch te prefereren boven meer. Het nadeel van toiletgrollen is meestal dat de makers denken dat ze beter volledig worden uitgespeeld, in plaats van subtiel ingelast. En dat is in de meeste gevallen niet zo. Kijk maar naar de schabouwelijke ‘Vacation’-reboot van een paar maanden terug. Die ene uitzondering niet te na gesproken, zijn nogal wat hedendaagse Amerikaanse komedies daardoor amper het sop van de lachkool waard.

Positief is alvast dat ‘Daddy’s Home’ die trend niet volgt: hij klokt netjes af op anderhalfuur en beperkt zich op de scatologische schaal tot een paar afgeblokte voorzetten tot teelballenhumor. Het resultaat daardoor als gezond beschouwen is te kort door de bocht. Daarvoor heeft meneer de filmdoktoor toch iets te weinig echt moeten lachen met deze grotendeels te rustig voortkabbelende ‘familiekomedie’ die eindigt met de onvermijdelijke moraal in de staart. Want die blijft ook standaard in het multiplexentertainment dat van de lopende Hollywoodband rolt.

‘Daddy’s Home’ drijft grotendeels op de ‘charme’ van Will Ferrell (die zich andermaal opwerpt als een onvervalste Chevy Chase-kloon) en Mark Wahlberg. Of je nu fan bent van het duo of niet, hier doen ze netjes wat ze moeten doen: het voorspelbare scenario drijvend houden. Niet de eerste keer dat Ferrell en Wahlberg samenwerken, trouwens: een paar jaar speelden ze al de eerste en tweede viool in Adam McKays politiekomedie ‘The Other Guys’. Deze tweede samenwerking lag niet onmiddellijk vast: Ferrell was voor deze prent eerst gekoppeld aan Ed Helms en Vince Vaughn, vooraleer uiteindelijk Wahlberg werd gecast in de rol van zijn kwelduivel.

Ferrell kruipt in de rol van Brad Whitaker, die een kaderfunctie vervult binnen een lokaal jazz-radiostation. De rol die hij het liefst vervult is die van vader. Helaas kan hij geen kinderen krijgen na een ‘ongelukje’ bij de tandarts. Hij probeert er dan maar het beste van te maken als stiefvader van Megan en Dylan, de twee kinderen van zijn echtgenote Sara (Linda Cardellini). Dat gaat niet zonder slag of stoot, ook al steunt Sara hem onvoorwaardelijk. Net als de relatie tussen Brad en de kinderen op punt lijkt te staan, dient zich een onvoorziene kaper aan op de kust. Dusty Mayron (Wahlberg), de biologische vader van Megan en Dylan, kondigt aan dat hij ‘even’ langskomt. De twee kinderen vinden dit fantastisch nieuws, Sara is sceptischer. Brad ontdekt snel waarom: Dusty is zijn totale tegenpool. Een op een zware motor rondrijdende macho die aan de kost komt als schimmige militaire contractant in het Midden-Oosten. En Dusty is niet zomaar van plan om het gezag over zijn kinderen over te laten aan de in zijn ogen totale nitwit.

Regisseur Sean Anders (‘Horrible Bosses 2’) weet netjes te verbergen dat hij ooit een Adam Sandler-prent regisseerde (‘That’s My Boy’) en mixt de stijlen van de gemiddelde John Hughes-familliekomedies en de vroege ‘National Lampoon Vacations’ door elkaar. Dat levert best een paar geslaagde momenten op, zij het zonder dat de vonken en het vuur in de pan slaan. Daarvoor blijft de film – hoe goedgemutst hij voor het merendeel van de tijd ook is – te generiek en te voorspelbaar. Al geven we grif toe dat we toch een paar keer beschaafd moesten glimlachen. En dat niet alleen door Ferrell en Wahlberg trouwens: stand-upkomiek Hannibal Buress en Thomas Haden Church hebben als respectievelijk ongenode huisgast en onzin verkopende radiostationbaas ook wat in de komische pap te brokkelen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray