Zoeken

Slow West

  • Cinevision.be/nl quoteert Slow West met een 4/5
  • Regisseur: John Maclean
  • Cast: Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Caren Pistorius
  • Genre: Western
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-12-2015
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Slow West"

Het zijn niet enkel de voor veel prestigieuze awards genomineerde films die de aandacht waard zijn. Een beetje cinefiel weet dit natuurlijk al langer dan vandaag. Filmfestivals helpen vaak om die kleinere parels toch bij het grote(re) publiek te krijgen. Een film die vorig jaar heel wat festivals aandeed - bij ons was hij te zien op FilmFest Gent – is de Schots/Nieuw-Zeelandse western ‘Slow West’ van John Maclean. Waarna de prent ook kort door de arthousecinema’s werd opgepikt. Kort, want het draagvlak voor westerns is momenteel aan de kleine kant. Tenzij ze door Tarantino worden geregisseerd of de DiCaprio’s van deze wereld er een Oscar kunnen mee winnen.

Via zijn thuisbiosrelease vindt ‘Slow West’ hopelijk wel het publiek dat het hij verdient. Dit is immers een heel knappe debuutfilm, waarin de cinematografische finesse perfect in evenwicht is met het verhaaltechnisch vernuft. Met Michael Fassbender in de hoofdrol is zelfs het sterrenpotentieel gecoverd. Fassbender heeft trouwens een mooie professionele relatie met regisseur Maclean. Eerder was hij immers te zien in diens kortfilms ‘Man On A Motorcycle’ en ‘Pitch Black Heist’. Die samenwerking beviel hen zo goed dat Fassbender met graagte het aanbod aanvaardde om voor ‘Slow West’ zijn bestzittende outlawtenue aan te trekken.

‘Slow West’ wordt verteld uit het standpunt van de jonge Schot Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee, netjes opgegroeid na ‘The Road’ en ‘Let Me In’). Anno 1870 reist die helemaal in zijn eentje naar Colorado om er zijn geliefde Rose (Caren Pistorius) terug te vinden. Die vluchtte met haar vader naar Amerika na een gewelddadige confrontatie met dodelijke afloop. Een waar Jay zelfs bij betrokken was. Jay is zich niet helemaal bewust van de vele gevaren die hem in volle pionierstijd te wachten staan. Het feit dat er een ‘dead or alive’-prijs op het hoofd van Rose staat, maakt de zaken er nog gecompliceerder op. Gelukkig kruist Jay het pad van vrijbuiter Silas (Fassbender). Die besluit om zich zo vaderlijk mogelijk over Jay te ontfermen. Wat niet wil zeggen dat Silas geen interesse toont in het geld dat Jays ‘verloofde’ waard is.

‘Slow West’ houdt het midden tussen een rechttoe-rechtaanwestern en een meer revisionistische insteek. Een flashback waarin de geschiedenis van een ‘wanted’-poster uit de doeken wordt gedaan, is dan weer een onverholen knipoog naar de vertelstijl van Tarantino en de Coens. Waarmee we niet beweren dat MacLean leentjebuur speelt: ‘Slow West’ heeft wel degelijk een eigen timbre en stem, en is veel meer dan zomaar een kopie van. Bovendien is ‘Slow West’ in de eerste plaats een klassieke western die met liefde en adoratie vooral het oeuvre van groten als John Ford en Anthony Mann eert.

Op nog geen negentig minuten tijd levert Maclean een allesbehalve trage film af: introspectieve mijmeringen gaan hand in hand met gebalde actie en de uitstekend gecaste acteurs doen de rest. Meer moet dat niet zijn om van een geslaagde cowboy- en indianenfilm te kunnen spreken. Al is er eigenlijk toch nog meer: de spannende shoot-out tijdens de climax is immers zo vibrerend dat iedere rechtgeaarde westernfan tot in het diepst van de kruitpoederziel zal geraakt zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray