Zoeken

Southpaw

  • Cinevision.be/nl quoteert Southpaw met een 2/5
  • Regisseur: Antoine Fuqua
  • Cast: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Rachel McAdams, Naomie Harris
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-01-2016
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Southpaw"
Jake Gyllenhaal in een rol die oorspronkelijk voor Eminem bedoeld was. Een dag en nacht verschil tussen wat het moest zijn en wat het uiteindelijk geworden is, denken wij dan. Of toch niet helemaal: de raderen van de oorspronkelijke plot zijn immers nog duidelijk zichtbaar, Gyllenhaal of niet. Daarbij is het vooral de decadente levensstijl en rap- en hiphopsoundtrack die de origine van het materiaal verraadt. 

Scenarist Kurt Sutter (bekend van de ronkende motorenreeks ‘Sons Of Anarchy’) stopte in de eerste draft van het script zelfs heel wat autobiografische elementen uit het leven van Eminem in de plot. Waardoor het zelfs een sequel op ‘8 Mile’ kon zijn. Marshall Bruce Mathers III zag het project helemaal zitten, maar opteerde er uiteindelijk toch voor om zijn muzikale strapatsen verder in de verf te zetten. Uiteindelijk werd het project opgepikt door Bob en Harvey Weinstein die veelfilmer Antoine Fuqua (‘Training Day’, ‘Olympus Has Fallen’, ‘The Equalizer’) aan de regiestoel wisten vast te nagelen. En Gyllenhaal wisten te strikken om in de huid te kruipen van hot shot bokser Billy Hope. Gyllenhaal geeft zich naar goede gewoonte helemaal en kwam nogal wat spiermassa aan om geloofwaardig een authentieke prijsbokser te interpreteren. Het verschil met ‘Nightcrawler’ kan moeilijk groter zijn. Niet dat Gyllenhaals beroepsernst tot een geslaagde film leidt: zowel het scenario als de karaktertekening van zijn personage laten hem ditmaal in de steek.  

Hope is een weinig aimabel man. Met zijn door boksen verdiend geld zette hij een kast van een villa neer met de waarde van op zijn minst een miljoen kasten, hij laat zijn hebben en houwen bewaken door bodyguards en is zo ver mogelijk verwijderd als enigszins kan van zijn niet zo gelukkige jeugd in de New Yorkse wijk Hell’s Kitchen. Enkel de liefde voor zijn geadopteerd dochtertje Leila en zijn echtgenote Maureen (Rachel McAdams) houden hem menselijk. Nadat Maureen om het leven komt tijdens een banale schermutseling met een een van zijn boksende opponenten, gaat het met Billy van kwaad naar erger. Hij verliest het hoederecht over Leila en komt in geen enkele arena meer aan de bak. Tijd voor redemptie en boetedoening dus. Aangezien Sylvester Stallone niet beschikbaar was, klopt hij aan bij Forest Whitaker die als de weinig onorthodoxe coach Tick Willis er hem terug bovenop wil helpen. Op voorwaarde dat Billy karate kid-gewijs zijn best doet om in zichzelf te blijven geloven. 

Een weinig verrassend scenario, dus. Alsof je een kapsalon binnen stapt voor iets helemaal nieuws om vervolgens vast te stellen dat je met de gebruikelijke föhnkluit het riet bent ingestuurd. Fuqua doet weinig moeite om iets origineels aan te vangen met het materiaal. Gelukkig dat Gyllenhaal aan boord is om een deel van de meubelen te redden: zijn beroepsernst en ijver zorgen ervoor dat je tijdens de boksfinale toch voluit voor Billy Hope aan het supporteren bent. Een mijlpaal in de geschiedenis van de boksfilm is ‘Southpaw’ echter niet. Eerder een tussendoortje op het cv van alle betrokkenen.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray