Zoeken

American Ultra

  • Cinevision.be/nl quoteert American Ultra met een 2/5
  • Regisseur: Nima Nourizadeh
  • Cast: Jesse Eisenberg, Kirsten Stewart, Topher Grace, Walton Goggins
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-01-2016
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "American Ultra"
Een klein decennium terug probeerden Jesse Eisenberg en Kirsten Stewart nog om elkaars hand vast te houden in de coming of age-parabel ‘Adventureland’. Opgroeien moeten de twee momenteel niet meer doen, zou je denken als je hen ziet in volwassen rollen als bijvoorbeeld ‘The Double’, ‘The End Of The Tour’, ‘Louder Than Bombs’ (Eisenberg) en ‘Clouds Of Sils Maria’ (Stewart). Acteurs die timmeren aan een serieuze carrière voelen blijkbaar af en toe toch de drang om het kind in hen nog eens alle speelruimte te geven. Dat blijkt uit ‘American Ultra’ waarin volwassenheid wordt ingeruild voor infantiele gein. Zij het met horten en stoten. 

Mike Howell (Eisenberg) is een stoner uit het slaperige stadje Liman. Marihuana was lange tijd zijn lieve lust en leven, al lijkt hij wat gekalmeerd sinds hij zijn grote liefde Phoebe Larson (Stewart) tegen het lijf liep. Toch zit hij nog vast in zijn dagelijkse laat maar waaien-leventje: hij is uitbater van een nauwelijks bezochte levensmiddelenwinkel en telkens wanneer hij Liman wil verlaten, krijgt hij paniekaanvallen die hem beletten om zijn plannen door te zetten. Niet zo handig als je bijvoorbeeld een romantisch uitje met je geliefde – die je dan ook nog eens te huwelijk wil vragen - naar Hawaii plant. 

Blijkt echter dat die paniekaanvallen er niet zonder reden zijn. Mike was ooit proefpersoon in een door de CIA gecoördineerd ultrageheim programma. Alle herinneringen daaraan zijn zorgvuldig uit zijn brein gewist. Wanneer een pas gepromoveerde hotshot bij de CIA (Topher Grace) het programma wil opdoeken en Mike wil laten elimineren, schiet zijn vroegere mentor (Connie Britton) in actie. Om Mike een kans te geven tegen de professionele moordcommando’s die hem belagen, activeert ze hem terug. Waardoor blijkt dat er een professionele en dodelijke machine in Mike zit geprogrammeerd. 

Het hoeft niet te verwonderen dat ‘American Ultra’ in de Amerikaanse pers als ‘Stoner Bourne’ werd omschreven. Want dat is deze film tot op zekere hoogte. Bij wijze van grap werd het stadje waarin alles zich afspeelt zelfs Liman gedoopt, een verwijzing naar Doug Liman, regisseur van ‘The Bourne Identity’. Realisme staat echter niet op het voorplan. Scenarist Max Landis (zoon van John en eerder al verantwoordelijk voor ‘Chronicle’) en regisseur Nima Nourizadeh (found footage-tienerkomedie ‘Project X’) gaan voluit voor de overdrijving. Wat logisch is, daar je een film over een lanterfanter die eigenlijk een geprogrammeerde vechtmachine is, moeilijk serieus kan behandelen. Maar toch raken Nourizadeh en Landis niet echt ver met hun cheese fest: daarvoor is de bronlaag gewoon te mager en grotendeels te infantiel. Weliswaar ook bewust, anders cast je uiteraard Topher Grace niet als CIA-brein.

Nourizadeh gaat vooral in de actiescènes gretig over de top. Soms werkt het: zo is het bijna onmogelijk om de raid op een politiekantoor niet als een knipoog te zien naar robuust jarentachtigvertier als ‘The Terminator’. Maar evenveel gaat ‘American Ultra’ de mist in: het overdreven geweld tijdens de vele confrontaties werkt meer niet dan wel, zeker omdat de plot an sich zich nauwelijks boeiend ontvouwt. Waardoor je op het einde veel geblaat hebt gehoord, maar weinig wol hebt gezien. Enkel wie onvoorwaardelijk kickt op Hollywoodexcessen en zelfs de lichtste zweem van grootschalig geproportioneerd geweld als een strootje in een cocktail ziet, zal volledig in zijn nopjes zijn met dit lawaaierig brouwsel. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray