Zoeken

True Detective, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert True Detective, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: Justin Lin, John Crowley, e.a.
  • Cast: Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Vince Vaughn
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 480 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-01-2016
  • Distributeur Blu-ray: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "True Detective, seizoen 2"
Een gedurfde beslissing van HBO en Nic Pizzolatto om elk seizoen van ‘True Detective’ een eigen geur en kleur mee te geven. De eerste gelauwerde en volgens velen trendsettende worp speelde zich af in Louisiana en toonde hoe Matthew McConaughey en Woody Harrelson decenniaoverbruggend jacht maakten op een brutale seriemoordenaar. Het tweede seizoen is helemaal anders: een compleet nieuwe cast en een setting in Los Angeles. En een nieuwe insteek, daar Pizzolatto er ditmaal niet voor opteerde om alles in flashbacks of interviewstijl te ontvouwen. Kortom, something completely different. 

Pizzolatto wist opnieuw een sterrencast te strikken: Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch en Justin Vaughn op kop. Al klinkt sterrencast en Taylor Kitsch in een en dezelfde zin misschien wat raar, maar soit. Indien ‘Battleship’ en ‘John Carter’ niet waren geflopt, dan was hij misschien een ster. Maar dit terzijde. Centraal staat de moord op de wethouder van het stadje Vinci. Ironisch genoeg is de moord op die man vooral nadelig voor gangster/’ondernemer’ Frank Semyon (Vaughn) die net een grootgrondproject met hem op poten had staan. De moord zet in elk geval wat in beweging, daar er maar liefst drie onderzoeksteams op de zaak worden gezet. Vinci schuift de zaak in handen van Ray Velcoro (Farrell), die eigenlijk een stroman is voor Semyon. Ventura County hoopt dat de zaak wordt opgelost door Ani Bezzerides (McAdams) en motoragent Paul Woodrugh (Kitsch) blijft bij de zaak betrokken omdat hij het lijk vond. 

Zoals het past in een donkere noir, draagt iedereen geheimen en een woelig verleden mee. Velcoro’s voormalige vrouw werd verkracht, en Velcoro weet niet of zijn zoon die negen maand later werd geboren van hem of die verkrachter is. Een verkrachter die hij destijds kon opsporen met de hulp van Semyon. In ruil voor een wederdienst uiteraard. Sindsdien zit hij vast in een corrupte draaikolk, zag hij zijn huwelijk stranden en heeft hij het moeilijk om een band op te bouwen met zijn – al dan niet biologische – zoon. Bezzerides is getekend door de troebele relatie met haar communeleidende vader, en Woodrugh torst een oorlogsverleden mee. 

Zelfs al waren heel wat recensies positief en bleven de kijkcijfers stabiel, toch waren de geluiden voor de tweede jaargang van ‘True Detective’ bij lange na niet zo enthousiast als die bij de eerste. Dat komt vooral omdat de neerwaartse klanken ronduit vernietigend waren, en sterk uitvergroot in de media werden geworpen. Toegegeven, er is iets te zeggen voor de negatieve vibe, vooral omdat de intensiteit van het McConaughey-Harrelson-jaar niet wordt gehaald. ‘True Detective, jaargang 2’ daarvoor openlijk op de brandstapel gooien, is echter een brug te ver. Al zijn er fouten en missers: het scenario moddert soms wat aan en is een al bij al vrij rechtlijnige corruptieplot. Een opvallende misser is de aanwezigheid van Vince Vaughn. Niet dat we de man tot het eind van zijn dagen willen veroordelen tot rollen in (familie)komedies van wisselend niveau, maar hij valt veel te flets uit om geloofwaardig te zijn als egocentrische maffiabaas. Even moest we zowaar aan ‘In De Gloria’ denken: Vince kan het niet aan, hij is mentaal te zwak. Dat het personage dat hij vertolkt niet bijster boeiend is, helpt ook niet echt. 

Gelukkig is er geen gebrek aan compensatie. Het meeste tegengewicht komt echter niet van Colin Farrell, maar van Rachel McAdams, die hier laat zien dat ze sterk gegroeid is als actrice. Haar Oscarnominatie voor ‘Spotlight’ heeft ze geenszins gestolen. Ze heeft heel wat geleerd op de set van Brian De Palma’s ‘Passion’, zoveel is duidelijk. Niet dat McAdams vroeger geen goede actrice was, maar de romcomjaren liggen duidelijk achter haar. Zo sterk is ze hier, dat zelfs Colin Farrell vaak niets anders kan doen dan verbaasd langs de zijlijn toekijken. 

Nog een verschil met het eerste seizoen van ‘True Detective’: de afleveringen zijn door verschillende regisseurs ingeblikt. Het eerste seizoen stond volledig op naam van Cary Fukunaga, ditmaal werd de regieklus toevertrouwd aan onder meer Justin Lin (de voormalige ‘Fast & Furious’-huisregisseur) en John Crowley (‘Brooklyn’). Al zorgt dit niet echt voor kwalitatieve verschillen, en blijft de regielijn vrij strak. Ga in elk geval goed zitten voor de actiesequentie waar de vierde aflevering mee afsluit. Dat vuurgevecht is zelfs eens van de meest intense stukjes televisie die we de laatste tijd mochten aanschouwen. Uitstekend geschikt voor wie thuis zijn sub- en andere woofers eens goed wil testen. Slotsom: het eerste seizoen van ‘True Detective’ was (veel) beter dan dit tweede, dat ondanks de zwakkere punten en de totaal miscaste Vaughn toch tot op het eind blijft boeien. We zijn alvast benieuwd met welke insteek – en cast – het voorlopig nog in compleet stilzwijgen gehulde derde seizoen van wal gaat steken. Als het er komt: de kans dat Pizzolatto sowieso een paar over de schouder kijkende executives naast hem zal moeten dulden bij de conceptie daarvan is volgens ingewijden vrij groot.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray