Zoeken

Ja, Ik Wil

  • Cinevision.be/nl quoteert Ja, Ik Wil met een 2/5
  • Regisseur: Kees van Nieuwkerk
  • Cast: Elise Schaap, Martijn Lakemeier, Thijs Römer, Jeroen Spitzenberger
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-02-2016
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Ja, Ik Wil"
Filmrecensies schrijven, is dat moeilijk? Een vraag die we soms te horen krijgen als we met het infuus omgord en de rollator voortduwend naar de grootstad trekken om er het meest recente exemplaar van de populaire Britse filmbijbel ‘Empire’ op de kop te tikken. Uiteraard, zeggen we dan. Niet alleen moet het taalkundig allemaal kloppen, er moet een gefundeerde mening in, vergelijkingscurves met andere films uit het oeuvre van regisseur en of cast, ijkpunten met het genre, de plotbeschrijving mag niet teveel spoilers kennen – tenzij we in een stoute bui zijn - en als het kan moet er ook humor in, al dan niet in een volledig naast de kwestie balancerende intro. Een taak die niet voor iedereen is weggelegd, zoveel is zeker. 

Wat je wel hebt als recensent is dat – als je de taak goed aanpakt tenminste – vaak filosofisch wordt bij het schrijven over film. En voor je het weet zit je met existentiële vragen opgescheept waar niet altijd een eenvoudig antwoord op te vinden is. Neem nu deze ‘Ja, Ik Wil’. Goh easy piesy, sjonge sjonge, denk je dan, een Nederlandse komedie bespreken. Neen, niet gemakkelijk. Want voor je het weet wil je weten of er behalve BZN, The Shorts en Lenny Kuhr nog Nederlanders zijn die Frans kunnen praten of zingen. Een vraag die zich niet makkelijk laat beantwoorden door wie zichzelf geen muziekprofessor gespecialiseerd in de lage landen mag noemen. Of: waarom is het dat in tijden waarin schijnbaar alles kan en alles mag en er geen taboes meer zijn de Nederlandse commerciële cinema toch zo amechtig braaf is geworden? Waarom maken zij de omgekeerde beweging? In de jaren tachtig was de Nederlandse cinema stout en ondeugend – nu wemelt het van de brave en salonfähige prenten waarin bloot en klerelijers zijn vervangen door mantelpakjes en cupcake-CEO’s.

De vraag die we ons – en jullie misschien ook – stellen is eens te meer waarom worden er in Nederland toch zoveel van die kleffe en onderling inwisselbare romantische komedies gemaakt? Omdat ze succes hebben waarschijnlijk. Ook deze ‘Ja, Ik Wil’ was bij zijn première in de Nederlandse zalen een instant succes. Maar waarom moeten ze toch allemaal zo gelikt en braaf zijn? Waar zijn de cojones, dames en heren? Niet in ‘Ja, Ik Wil’ alvast, een huwelijkskomedie van het zuiverste afwaswater met in de hoofdrol een – gaap – knappe, spitse en succesvolle vrouw. Kom terug, ma Flodder, alles is vergeven en vergeten. 

Roos noemt de deerne in kwestie en ze wordt vertolkt door Elise Schaap. Een doel heeft ze in haar leven: trouwen met de man van haar leven. Helaas voor haar wil geen enkele van haar potentiële partners zich binden. Haar nieuwste prooi Pieter heeft haar zelfs de bons op het huwelijk van haar baas. En het blijft huwelijk regenen rondom Roos, ironisch genoeg door exen of beste vrienden. Omdat ze op die trouwerijen niet als seut in een punch van medelijden en gegniffel wil verzeilen, neemt ze de jonge collega/stagiair Daan (Martijn Lakemeier, die destijds debuteerde in ‘Oorlogswinter’) mee om haar te vergezellen tijdens die feesten. Op een strandbruiloft loopt ze de arts Jacob (Thijs Römer) tegen het lijf en het is direct alweer liefde op het eerste zicht. Al ziet Daan meteen dat die Jacob een onbetrouwbaar sujet is. Of Roos voor rede vatbaar is, is de vraag die ieder die deze film tot het eind uitzit beantwoord ziet. 

Kees van Nieuwkerk (zoon van Matthijs) regisseerde eerder ‘Pak Van Mijn Hart’ en blijft met ‘Ja, Ik Wil’ steken in dezelfde suikerzoete glazuurwatervallen. De pindakaas haalde hij ditmaal in Spanje, daar dit een remake is van ‘Tres Bodas De Mas’. Romantische komedies, ze zijn overal, meneer en mevrouw. Wie weet komt er hier ook nog wel een Vlaamse versie van: in tijden van ‘Smoorverlliefd’, ‘Brasserie Romantiek’, ‘Zot Van A’ en ‘Wat Mannen Willen’-kruisbestuiving kan alles. Zolang het maar braaf en netjes geföhnd blijft. 
  
Dus ja, filmrecensies schrijven, best moeilijk eigenlijk. Al nemen we ons plechtig voor om te volharden in de passie en ook de zevenhonderdnegenvijftigste Nederlandse romcom uit het dozijn een faire comme si, comme si, comme ça-kans te geven.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray