Zoeken

Marco Polo, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Marco Polo, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: Alik Sakharov, Daniel Minahan, e.a.
  • Cast: Lorenzo Richelmy, Benedict Wong, Joan Chen, Rick Yune
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-02-2016
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Marco Polo, seizoen 1"
Net als David Bowie, Alan Rickman, Harold Ramis, Louis Armstrong en Sadam Hoessein overleed Marco Polo op 69-jarige leeftijd. Polo stierf een natuurlijke dood, na een rijk gevuld leven boordevol ontdekkingsreizen en de exploratie van de Chinese/Mongoolse cultuur. Sommige historici trekken Polo’s reisverslagen in twijfel, en denken dat hij alles verzonnen heeft en zich bij zijn schrijfsels liet inspireren door getuigenissen van anderen. Maar dat is voer voor professoren, historici, sinofielen en Dan Brown. Voer voor ons: de televisiereeks die gebaseerd is op Polo’s opzwepende avonturen. En waarvan we zeker zijn dat wat wordt getoond met scheepsladingen zout mag worden genomen. 

In de tijd dat de briefkaarten nog geel waren en de kranten nog zwart-wit, werd het leven van Polo al eens verfilmd voor televisie. Begin 1983 keken de kijkbuiskinderen en -volwassenen op maandagavond naar de BRT voor een prestigieuze minireeks waarin klasbakken als Burt Lancaster, Anne Bancroft, John Gielgud en F. Murray Abraham figureerden. De hoofdrol was weggelegd voor de minder bekende Ken Marshall, wiens andere min of meer grote wapenfeiten de hoofdrol in de sf-film ‘Krull’ en een terugkerende rol in ‘Star Trek: Deep Space Nine’ zijn. Die serie was duur – en volgens sommige gearchiveerde bronnen saai – en netjes toegankelijk voor het grote publiek dat na het gimmickrijke weerpraatje van Armand Pien braaf aan het scherm bleef kleven. Deze nieuwe ‘Marco Polo’ is een ander beest: vaak grotesk, veel bloed en bloot en weinig subtiel. En duidelijk gedraaid met de hitstatus van ‘Game Of Thrones’ in het achterhoofd. 

‘Marco Polo’ beleefde zijn première in december 2014 op Netflix en werd er uitgespeeld als een paradepaard met een prijskaartje van negentig miljoen dollar. Het ros was er alvast populair genoeg om er een tweede seizoen aan te breien dat in de zomer van dit jaar de led- en andere schermen mag komen sieren. Of ontsieren, als je het gros van de critici mag geloven. ‘Marco Polo’ wordt bijna unaniem neergesabeld, en je moet al een vergrootglas oppoetsen met een doekje wijnazijn om positieve recensies te vinden. Jammer genoeg zijn de negatieve kritieken grotendeels terecht. De makers vertrouwen iets teveel op een excessieve spektakelwaarde om de tien afleveringen te vullen. De weinig interessante en vaak slordige manier waarop de personages zijn ingekleurd ruiken naar gemakzucht. Een aspect dat in de tweede reeks zeker voor zevenmijlsverbetering vatbaar is. Hopelijk heeft bedenker/showrunner John Fusco (‘Young Guns’, ‘Thunderheart,’Spirit: Stallion Of The Cimarron’) een nota ter verbetering onder zijn nachtlampje bewaard.

Fusco en zijn schrijversteam focussen zich op de eerste jaren van Polo’s aanwezigheid aan het hof van de Mongoolse leider Kublai Khan. Polo wordt zijn beschermeling terwijl Kublai zich klaar maakt om China – en uitbreiding de volledige grote wereldbol – te veroveren. De Italiaanse ontdekkingsreiziger zit daarbij al snel tussen twee vuren en heel veel wapengekletter. En een paar Chinese schonen. De hoofdrol wordt vertolkt door de onbekende Italiaan Lorenzo Richelmy. Een verpletterende indruk maakt die niet, al groeit hij wel in zijn rol na een nogal onwennig begin waarin hij – net als zijn personage – nogal slordig voor de leeuwen wordt geholpen. Groei is trouwens het sleutelwoord voor deze reeks: de eerste aflevering is ironisch genoeg de zwakste, en het concept wordt pas gaandeweg interessant en entertainend. Zij het helaas (voorlopig) niet begeesterend genoeg om de negatieve teneur lik op stuk te geven. Aan Fusco en co de edele taak te bewijzen dat de ze beter kunnen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray