Zoeken

Hail, Caesar

  • Cinevision.be/nl quoteert Hail, Caesar met een 4/5
  • Regisseur: Joel Coen & Ethan Cone
  • Cast: Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Channing Tatum
  • Genre: Komedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 17-02-2016
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "Hail, Caesar"
Met namen als Baird Whitlock, Hobie Doyle, Laurence Laurentz, DeeAnna Moran, Thora Thacker, Thessaly Thacker en Burt Gurney op de karakterrol is het van meet af aan duidelijk: we bevinden ons in het universum van Joel en Ethan Coen. De kans dat je bij dit jolige tweetal ooit een John Smith of Burt Jones tegen het lijf loopt, is klein. Zelfs de meest normale personagenaam – Eddie Mannix – klinkt al cool. En dat is dan nog de naam van een personage dat echt heeft bestaan. Toch is ‘Hail, Caesar’ geen waargebeurd verhaal in de strikte zin van het woord. De setting daarentegen heeft wel waarheidsgetrouwe wortels.

Joel en Ethan Coen meren in ‘Hail, Caesar’ aan in Hollywood anno 1951. Toen het studiosysteem er nog de scepter zwaaide, maar toch al veel van zijn pluimen begon te verliezen. Onder meer door de concurrentiële druk van de televisie. Vroeger hadden de meeste acteurs, actrices, scenaristen en regisseurs een vast contract bij een studio. Wat betekende dat de studiobonzen hun ‘personeel’ alles kon laten doen: van een B-horrorfilm regisseren of schrijven tot een grote A-productie in goede banen leiden. Of van figureren in een western tot in een maillot de horlepiep dansen. Af en toe werden grote sterren door de studio tegen een fiks bedrag uitgeleend aan een andere studio. Vierde begin jaren vijftig eveneens hoogtij: de koude oorlog. Alles wat naar communisme en Rusland rook, werd met man, macht en prikkeldraad uit de Amerikaanse hemisfeer geweerd. 

Voeg dat oude Hollywood en de beginjaren van de koude oorlog samen, en je hebt de voedingsbodem voor ‘Hail, Caesar’. Waarin Eddie Mannix (Josh Brolin) de ‘fixer’ is bij Capitol Pictures. Zijn taak: ervoor zorgen dat de studio goed draait, dat de budgetten binnen de perken blijven en dat de huissterren niet negatief in de pers komen. Dat laatste is niet altijd even simpel: gifspuiende columnistes liggen op de loer, starlets laten zich verleiden tot naaktfoto’s en succesvolle actrices durven nogal eens ongehuwd zwanger zijn – zeker als ze eruit zien als Scarlett Johansson. Aan Eddie de taak om de schade te beperken. En dan komt het nieuws dat superster Baird Whitlock (George Clooney) is ontvoerd, in volle Romeinse klederdracht die hij droeg op de set van een Romeins epos. Aan Mannix de taak om te achterhalen wie de daders zijn en om Whitlock op tijd terug te krijgen zodat de opnames geen vertraging oplopen.

‘Hail, Caesar’ is de zeventiende langspeelfilm van de eigenzinnige broertjes Coen. En neen, het is niet hun beste. Daarvoor vallen ze iets teveel in herhaling. Wat ze hier laten zien, sluit nauw aan bij het gros van hun andere screwball comedies. Af en toe ziet het er zelfs naar uit dat Joel en Ethan hier iets teveel op automatische piloot vliegen: het verhaal eindigt niet met een knal, maar loopt eerder leeg als een te nonchalant opgeblazen ballon. Dat is het slechte nieuws. Het goede is dat er wel degelijk veel te genieten valt. Dat komt vooral omdat de tijdsgeest van het oude Hollywood liefdevol wordt ge(re)construeerd. Al de standaardtypetjes worden weliswaar in hun hemd gezet, maar dat gebeurt steeds op een respect- en liefdevolle manier. 

Hoe meer affiniteit je hebt met Hollywoods gouden zwart-witjaren, hoe fijner je ‘Hail, Caesar’ zal vinden. De manier waarop we hier de conceptie van zowel een sandalenprent (een kruising tussen ‘Ben-Hur’ en ‘Quo Vadis’), western, musical als melodrama zien is een cinefiele delicatesse. Voorts grossieren de Coens alweer in hilarische dialogen (de religieuze rondetafel, de tête-à-tête tussen Ralph Fiennes en Alden Ehrenreich …) die per kijk- en hoorbeurt aan kracht winnen. Wat meteen ook voor deze volledige ‘Hail, Ceasar’ geldt. Een grand cru is dit niet, maar wie verder kijkt dan de neus lang is vindt hier – wars van welke déjà-vu-tegenvaller ook - heel wat lekkers om te smikkelen en te smullen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray