Zoeken

Zootopia

  • Cinevision.be/nl quoteert Zootopia met een 4/5
  • Regisseur: Byron Howard & Rich Moore
  • Cast: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, J.K. Simmons
  • Genre: Animatie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 10-02-2016
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "Zootopia"

In een jaar waarin heel wat prestigieuze en veelbelovende animatiefilms op het appel staan (‘Finding Dory’ zwemt ook nog langs) is het leuk om in februari al met een echte topper geconfronteerd te worden. Want dat is ‘Zootopia’ (in Europa uitgebracht als ‘Zootropolis’). Op het eerste zicht ziet Disneys nieuwste animatieprent er wat eenvoudig uit, de zoveelste beestenfim als het ware. Net zoals ‘Big Hero 6’ vorig jaar meer was dan de zoveelste superheldenfilm, blijkt deze ‘Zootopia’ meer te zijn dan zomaar iets. Het is in de eerste plaats een fijne komedie waaraan zowel jong als oud zich kunnen laven.

De wereld in ‘Zootopia’ is volledig antropomorfistisch: alle dieren die er leven hebben menselijke eigenschappen en voor de mens zelf is niet eens plaats. Alle dieren leven er in peis en vree samen, en functioneren zoals een menselijke maatschappij. Dat kon enkel omdat de roof- en prooidieren destijds akkoord gingen om elkaar met rust te laten en broederlijk naast elkaar te leven. Wat eten die vleesetende carnivoren dan, is een vraag die je je terecht kan stellen. Al hoeft dat natuurlijk niet in een film die geen filosofische draagkracht heeft, maar vooral/uitsluitend wil entertainen. Beesten baas dus, daar draait het om.

De kleine en doortastende Judy Hopps groeit op het platteland op, samen met haar moeder en vader en heel veel broertjes en zusjes. Haar droom: het eerste konijn zijn dat politieagent wordt in de grote stad. Ze slaagt in het toegangsexamen, maar ziet haar dromen om misdaden op te lossen gekelderd als ze een vaste stek krijgt als parkeerwacht. En dat net op het moment dat een grote zaak Zootopia in beroering brengt: er zijn veertien roofdieren ontvoerd en niemand die weet door wie of waarom. Judy besluit de zaak zelf uit te spitten, vooral omdat een van de ontvoerde dieren een brave en vredelievende huisvaderotter was. Ze sluit een pact met de rebelse vos Nick Wilde, een flierefluiter die enkel aan zichzelf denkt. Nick zich echter genoodzaakt om een onofficieel team te vormen met Judy, al was het maar om zo zelf uit de gevangenis te blijven.

‘Zootopia’ werkt op meerdere niveaus. Voor de allerkleinsten is het een leuke dierenfilm met leuke karakters en een klein beetje griezelspanning, voor volwassenen in het algemeen en animatieliefhebbers in het bijzonder een piekfijn vormgegeven festijn met heel wat leuke grappen en verwijzingen. En vaak  met de vibe van een buddy comedy uit de jaren tachtig. Wat vooral opvalt is de schijnbare rust die het geheel uitstaalt. Ja, er zijn wilde achtervolgingsscènes en ja, de verhaallijn is af en toe druk, maar alles blijft steeds overzichtelijk en mooi gekaderd. De grappen krijgen ruimte om te ademen, en het ADHD-gevaar dat zoveel animatiefilms keldert blijft hier netjes achter slot en grendel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze film meer past binnen het ‘Pixar’-radarwerk dan binnen dat van Disney. Daar zal de invloed van John Lasseter – die zowel in de Pixardenktank als bij de animatieafdeling van Disney zit – ongetwijfeld veel mee te maken hebben.

Drie hoeraatjes dus voor regisseurs Byron Howard (‘Bolt’, ‘Tangled’) en Rich Moore (‘The Simpsons’, ‘Futurama’, ‘Wreck-It-Ralph’) voor de inspiratievolle manier waarop ze deze beestenbende samenhouden. En ook de handen op elkaar voor de prima sterrencast, met als meest in het oog springende namen Jason Bateman (Nick Wilde), Ginnifer Goodwin (Judy Hopps), Idris Elba, J.K. Simmons en Shakira, die mag figureren als popster Gazelle.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray