Zoeken

Elephant Song

  • Cinevision.be/nl quoteert Elephant Song met een 2/5
  • Regisseur: Charles Binamé
  • Cast: Bruce Greenwood, Xavier Dolan, Catherine Keener, Carrie-Anne Moss
  • Genre: Thriller
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-11-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Elephant Song"
Velen zullen intussen vertrouwd zijn met het cinefiele auteursoeuvre van het Canadese wonderkind Xavier Dolan. De inmiddels 26-jarige regisseur/scenarist/acteur was pas twintig toen hij doorbrak met ‘J’Ai Tué Ma Mère’ en vervolgens lof oogstte voor ‘Les Amours Imaginaires’, ‘Laurence Anyways’, ‘Tom A La Ferme’ en – volgens velen het voorlopige hoogtepunt uit zijn carrière – ‘Mommy’. Later dit jaar komt ‘Juste La Fin Du Monde’ uit, en hij heeft inmiddels een contract op zak voor zijn eerste Amerikaanse film ‘The Death And Life Of John F. Donovan’ met onder andere Jessica Chastain en Natalie Portman in de cast. Zelfs als je geen fan bent van Dolans neurotische en vaak egocentrische output, kan je niets anders doen dan besluiten met ‘goed bezig, Xavier’. 

Dolan acteert af en toe ook in films waar hij voor de rest niet bij betrokken is. Getuige deze psychologische thriller. ‘Elephant Song’ is geregisseerd door de in België geboren maar in Canada werkende Charles Binamé. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Nicolas Billon uit 2004. Billon schreef zelf het geadapteerde scenario en won daar de Canadian Screen Award mee voor beste geadapteerd scenario. 

Dolan kruipt in de huid van de psychiatrische patiënt Michael. Hij is de laatste die dokter Lawrence zag, vlak voor die op mysterieuze wijze verdween. Om uit te vissen wat er met Lawrence is gebeurd, besluit diens collega Green (Bruce Greenwood) om Michael te interviewen. Michael blijkt echter heel manipulatief te zijn, en Green weet al gauw niet waar de waarheid begint en de leugen eindigt. Iets waar verpleegster Susan, toevallig Greens ex (Catherine Keener) hem vooraf voor gewaarschuwd had.   

Het etiket ‘psychologische thriller’ dekt de lading niet volledig. Zelfs maar een klein stukje eigenlijk. De film is eerder intrigerend dan spannend, en wie hoopt op een messentrekkersclimax komt van een kale kermis thuis. Dus ja, eigenlijk is ‘Elephant Song’ meer een psychologisch drama, daar de karakteruitwerking primeert op de plot. Binamé toont zijn oog voor cinematografische finesse: hij regisseert rustig en sereen en laat zowel de personages als het decor van de psychiatrische instelling rustig ademen. Greenwood – in een rol waarvoor ooit Philip Seymour Hoffman en Colin Firth werden benaderd – bezit de juiste autoriteit voor zijn rol en Dolan toont alweer zijn eigenzinnigheid. En die past zelfs bij het mysterieuze personage dat hij tot leven wekt.

Toch schort er nogal wat aan ‘Elephant Song’. Urgentie bijvoorbeeld. Geen catharsis op het eind waarbij je het gevoel krijgt iets speciaals te hebben gezien. Geen emotionele betrokkenheid bij de personages – hoe sterk de acteerprestaties ook zijn – en al bij al geen plotmachinaties waarvan je cinefiele rillingen krijgt. ‘Elephant Song’ is wel degelijk een heel nette en verzorgde productie, maar misschien dat Binamé en Dillon beter een zweefduik boven het koekoeksnest hadden genomen in plaats van er zich iets te comfortabel in te nestelen.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray