Zoeken

Pixels

  • Cinevision.be/nl quoteert Pixels met een 2/5
  • Regisseur: Chris Columbus
  • Cast: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-11-2015
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Pixels"
Wat op het eerste zicht manna lijkt voor iedereen die zijn apen- en zebrajaren in de jaren tachtig mocht beleven, blijkt zure desem. Als ontnuchterende hyperventilatie-inkopper is dit een openingszin die kan tellen. Sorry daarvoor. ‘Pixels’ heeft alles in huis om een entertainende fantasykomedie à la ‘Ghostbusters’ te zijn, maar de uitwerking laat op zijn zachtst gezegd te wensen over. En ja, we wijzen daarbij Adam Sandler en Kevin James als schuldigen aan. 

Even terug naar 2010, het jaar waarin Fransman Patrick Jean in een filmpje van amper twee en een halve minuut laat zien hoe videospelpersonages uit de jaren tachtig New York aanvallen. Hollywood drukt ‘Pixels’ – want zo heet dat werkstuk – meteen aan de borst. Uiteindelijk besluit Adam Sandler om via zijn productiefirma een speelfilmversie te produceren. Als regisseur koos hij Chris Columbus uit. Die was in de jaren tachtig hipper dan hip met zijn scenario’s voor onder andere ‘Gremlins’ en ‘The Goonies’. Na monstersuccessen als ‘Home Alone’ en ‘Mrs. Doubtfire’ was zijn broodje definitief gebakken, al is hij momenteel - de regie van de eerste twee ‘Harry Potter’-films even buiten beschouwing gelaten - wat op de dool. 

Het lijkt erop dat Columbus ‘Pixels’ als een goede kans zag om terug te keren naar de teneur van zijn vroege samenwerkingen met Spielberg. The Force Of Amblin is strong in this one. Helaas worden alle kansen op succes afgeblokt door Adam Sandler, die hier zijn eigen irritante zelve wil en mag zijn. Grote delen van het script werden door een van zijn vaste medewerkers geschreven, en dat voel, hoor, zie en ruik je. Bovendien mag Sandlers goede vriend Kevin James de rol van Amerikaanse president vertolken. Niet geloofwaardig natuurlijk, al zijn dat woorden die we gezien de huidige Trump-opmars misschien beter terugnemen. 

‘Pixels’ trapt prolooggewijs af in 1982. Het jaar waarin NASA beelden van arcadekarakters de ruimte instuurt, en waarin Sam Brenner als videospelkoning het kampioenschap Donkey Kong verliest tegen Eddie Plant. Vele jaren later wordt de wereld belaagd door buitenaardse wezens die de NASA-beelden gebruiken als strategisch wapen. Galaga-ruimteschepen beschieten een militaire basis, een uit de kluiten gewassen Pac Man hapt zich een weg naar de vrijheid en Donkey Kong daagt op met zijn brandende olievaten. De Amerikaanse president (James dus) roept de hulp van zijn arcadevaardige jeugdvriend Brenner (Sandler) in om de videospelkarakters te stoppen en de – juich – wereld te redden. Brenner ziet zich daarbij zelfs genoodzaakt om een verbond te sluiten met zijn oude nemesis (Peter Dinklage).

Er zit zeker potentieel in ‘Pixels’. De verwijzingen naar de jaren tachtig zijn grotendeels fijn gevonden – Daryl Hall en John Oates die als onheilsprofeten in beeld verschijnen bijvoorbeeld. Zo zijn er nog wel meer popcultuurverwijzingen waar de tienjarige doelgroep niets zal aan hebben. Sandler dacht echter ook aan de tienjarige snotneuzen en komt op de proppen met overbodige nonsens zoals een plassende Q*Bert. Al is die grap op zich nog minder irritant dan de trop is teveel-manier waarop Sandler en James zichzelf hier proberen te profileren als raskomieken. Terwijl het toch de kleinere grappen en best wel geslaagde visuele effecten zijn die de echte koopwaar vormen. 

Of hoe ‘Pixels’ eindigt als een film die voor een helft entertaint en voor een helft irriteert. Vintage met een reukje dus. Je moet al een stevig in de schoenen staande arcadejunkie zijn om die irriterende helft voor lief te nemen en helemaal op te gaan in de elementen die wel werken. Voor een eventuele ‘Pixels’-franchise is het – gezien het matige succes aan de kassa’s vorige zomer – in elk geval game over. Al kan je natuurlijk nooit weten langs welke ondoorgrondelijke wegen de reboot- en spin-offwegen van Hollywood leiden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray