Zoeken

Hotel Transyvlania 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Hotel Transyvlania 2 met een 2/5
  • Regisseur: Genndy Tartakovsky
  • Cast: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-02-2016
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hotel Transyvlania 2"
Crisis(sen) of niet, het animatiegenre blijft het goed doen in filmland. Af en toe is er weliswaar een titel die de dieperik ingaat, maar dat is meestal te wijten aan een overaanbod of aan een publiek dat door het kaf de bomen en het gescheiden koren niet meer in het bos ziet. Van dat ‘teveel aan’ dreigen zowel goede als minder goede animatiefilms het slachtoffer te worden. De balans zit duidelijk niet goed als nauwelijks geziene parels zoals het in ons land meegeproduceerde ‘Phantom Boy’ zijn publiek grotendeels moet zien te vinden via speciale voorstellingen in filmhuizen – en dan nog. En dat terwijl overgeproduceerde lawaaiorgels als ‘Hotel Transylvania 1& 2’ wereldwijd een miljoenenpubliek vinden. Pas op, we hebben ook een paar keer hartelijk gelachen tijdens deze horrorpastiche voor kinderen. Op de originaliteitsmeter weten deze ADHD-happen echter weinig te verrassen. Het waanzinnige succes ervan - wereldwijd bracht deze prent bijna 470 miljoen op - zorgde er inmiddels voor dat de productie voor nummer drie - release in 2018 - is opgestart. Een televisie-spin-off is eveneens aangekondigd.

Even terug naar 2012 en de eerste kennismaking met Hotel Transylvania, gerund door Graaf Dracula Hemzelve en onderdak biedend aan monsters van allerlei slag die even willen ontsnappen aan de stress van de mensenwereld. Dracula gebruikte het hotel ook voor een feestje om de 118e verjaardag van zijn dochter Mavis te vieren. Een ongenode gast op die festiviteiten was de menselijke sterveling Jonathan. Tot groot afgrijzen van de gastheer die moest zien te vermijden dat de monsters te weten kwamen dat een mens hun beveiligde omgeving was binnengeraakt. Een makkelijke missie bleek dat niet, daar Mavis duidelijk een cupido-oogje of twee op Jonathan had.

‘Hotel Transylvania 2’ speelt zich zeven jaar later af. Hotelbaas Dracula (Adam Sandler) ziet er geen graten meer in om ook mensen te laten logeren in het hotel. Mavis (Selena Gomez) en Jonathan (Andy Samberg) zijn inmiddels gehuwd en bezegelden hun liefde met de geboorte van zoon Dennis. Dennis beschikt niet over vampierkwaliteiten, en dat is een doorn in het oog van zijn grootvader die toch graag een bijtgrage kleinzoon zou hebben. Wanneer Mavis en Jonathan op bezoek gaan bij Jonathans ouders, ziet Dracula de kans schoon om samen met zijn monstervrienden een vampier te maken van zijn kleinzoon. Een strak plan, maar dat blijft het niet wanneer plots Dracula’s vader Vlad op de stoep staat: zo ouderwets en mensenhatend als maar kan zijn. Volwassenenleuk  is dat in de originele versie Mel Brooks de stem van Vlad vertolkt. Niet de eerste keer dat hij opduikt in een animatiefilm – hij was eerder onder meer te horen in ‘Robots’ en ‘Mr. Peabody & Sherman’ – maar deze rol lijkt hem gewoon op het lijf geschreven. In de Vlaamse versie kreeg Vlad trouwens de stem van Jacques Vermeire. Dat Vlad het leukste personage in ‘Hotel Transylvania 2’ is, mag bij deze duidelijk zijn.

Zo goed als alle karakters uit ‘Hotel Transylvania’ maken hun opwachting voor de sequel: Frankenstein (Kevin James), weerwolf Wayne (Steve Buscemi), onzichtbare man Griffin (David Spade), mummie Murray en blob Blobby op kop. Meteen de reden dat het opnieuw verwijzingen en knipogen regent naar de horrorfolklore waaruit regisseur Genndy Tartakovsky en coscenarist Robert Smigel met volle teugen putten. Misschien met iets te volle teugen, daar ‘Hotel Transylvania 2’ met vlagen wel heel sterk op een geanimeerde sitcom lijkt.

Wie de eerste ‘Hotel Transylvania’ te pruimen vond, zal zeker zijn gading vinden in de verdere avonturen van Drac en co. Veel verschil is er op zich niet: ‘Hotel Transylvania 2’ is een sequel in de letterlijke zin van het woord. Zelfde personages met een paar toevoegingen, zelfde setting en weinig drang naar vernieuwing. Wie drie jaar geleden vooral zin had om naar knoflook en wijwater te grijpen, kan die voor deze opvolger gerust in bulk inslaan. En tegelijkertijd kindvriendelijk griezelen door pakweg Tim Burtons ‘Frankenweenie’ (nog eens) in de thuisbioscooplader duwen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray