Zoeken

Belgica

  • Cinevision.be/nl quoteert Belgica met een 3/5
  • Regisseur: Felix van Groeningen
  • Cast: Tom Vermeir, Stef Aerts, Charlotte Vandermeersch, Boris Van Severen
  • Genre: Drama
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 02-03-2016
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Belgica"
Ons tegenspreken mag, maar ver naast de waarheid gaan we niet zitten met de stelling dat Felix van Groeningen momenteel met vlag en wimpel de meest interessante Vlaamse cineast is. De jonge Gentenaar bouwt gestaag verder aan een mooi oeuvre, staat op de drempel van zijn eerste Amerikaanse film en slaagde er dusver in om een cv bij elkaar te filmen waarin nog geen plaats was voor wat in de volksmond ‘platte commerce’ heet. Dat zijn meest persoonlijke film niet eens zijn beste is, maakt het er allemaal des te interessanter op.

van Groeningen debuteerde in 2004 met ‘Steve + Sky’, een flamboyant liefdesverhaal gesitueerd langs de ‘callgirletablissementen’ aan de Kortrijksesteenweg in Gent. Hartepijnen bleven centraal staan in het heel doorleefde ‘Dagen Zonder Lief’ (2007), misschien wel de meest onderschatte Vlaamse film aller tijden. Met de verfilming van Dimitri Verhulsts ‘De Helaasheid Der Dingen’ (2009) brak hij door bij het grote publiek en met het Oscargenomineerde ‘The Broken Circle Breakdown’ (2012) was internationale roem zijn deel.

‘Belgica’ zou oorspronkelijk in oktober vorig jaar zijn release kennen, al dan niet net op tijd voor het Film Fest Gent. Het monteren van de film bleek geen sinecure, en er bereikten ons berichten over 130 uur aan beeldmateriaal. Uiteindelijk blijven er daar iets meer dan twee van over. ‘Belgica’ is tegelijkertijd een sfeerbeeld van het (Gentse) nachtleven en een relaas over broederliefde. van Groeningen filmt ditmaal in elk geval vanuit het hart. Het relaas van muziekcafé aka ‘oord van verderf’ Belgica is overduidelijk gebaseerd op de Gentse Charlatan aan de Vlasmarkt, nog steeds een van de hotspots in het door Jacob Van Artevelde overschouwde uitgaansleven. Een café dat eind jaren tachtig door Felix zijn vader werd opgericht en uitgebaat. Dat Felix daar heel wat heeft gezien, gehoord en gevoeld dat zo in het script kon hoeft waarschijnlijk weinig nadere uitleg. Om een hecht verhaal uit zijn herinneringen te puren – en om ervoor te zorgen dat het geen volledig autobiografisch verhaal zou worden – schreef van Groeningen het script samen met theatermaker Arne Sierens, met wie hij eerder ‘Dagen Zonder Lief’ uitwerkte.

Belgica is een rokerig café waar al eens een concert plaatsvindt en waar zowel dag- als nachtbrakers welkom zijn. Uitbater Jo (Stef Aerts) krijgt op een dag het bezoek van zijn broer Frank (Tom Vermeir) en die is meteen gebeten door de vibe. Zozeer zelfs dat hij besluit om zich voor de helft in te kopen en mede-eigenaar wordt. Jo slaat het aanbod niet af, en voor Frank is zijn nieuwe roeping als café-eigenaar vooral een manier om te ontsnappen aan de plichten van zijn huwelijk met Isabelle (Charlotte Vandermeersch) waar hij totaal geen energie uit haalt. Onder impuls van Frank groeit Belgica uit tot een grotere muziektempel waar hoogmoed uiteindelijk voor de val komt.

Verhaaltechnisch boort ‘Belgica’ geen nieuwe horizonten aan: de plot is bij momenten vrij anekdotisch en fragmentarisch. Dat zal je echter niet onthouden achteraf, of er toch niet veel om malen. Dat komt enerzijds omdat van Groeningen met de hulp van collega-Gentenaars Soulwax met een zinderende soundtrack op de proppen komt die alle muziekscènes (en dat zijn er nogal wat) laat zinderen en vibreren. Anderzijds zorgt van Groeningen ook zonder de muziek voor een verschil: Jo en Frank hebben nogal wat gemeenschappelijk met de marginale personages uit ‘De Helaasheid Der Dingen’. Met als gevolg een gekartelde kant die waarschijnlijk niet iedereen zal weten te appreciëren, en die er voor zorgt dat ‘Belgica’ nergens en nooit gemakkelijke cinema te noemen is. Maar wel mooie, zeker voor wie tussen het geweld door de meanderende weemoed weet te strikken.

Oorspronkelijk zou Matthias Schoenaerts de rol van Frank vertolken. Reeds tijdens de preproductiefase gaf hij er de brui aan, omdat hij in het buitenland interessantere aanbiedingen kreeg. Vervanger Tom Vermeir grijpt de rol met beide handen aan om een joekel van een doorbraakvertolking aan zijn cv toe te voegen. Dat hij zelf muzikale roots heeft (hij maakte deel uit van de inmiddels ter ziele gegane rockband A Brand) maakt de correlatie er des te fijner op.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray