Zoeken

Show Me A Hero

  • Cinevision.be/nl quoteert Show Me A Hero met een 4/5
  • Regisseur: Paul Haggis
  • Cast: Oscar Isaac, Carla Quevedo, Peter Riegert, Jim Belushi
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 350 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-02-2016
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Show Me A Hero"
Een beetje in de schaduw ondergesneeuwd door het succes van langlopende succesreeksen als (we zeggen maar wat) ‘Game Of Thrones’, ‘House Of Cards’ en ‘The Walking Dead’: de miniserie. Een verhaal dat volledig verteld wordt binnen de contouren van een enkel seizoen, en eigenlijk meer een lange film is dan een serie op zich. In een ver verleden waarin de dieren nog gele briefkaarten schreven waren die ontzettend populair, nu lijkt het wel alsof er bijna geen meer geproduceerd worden op de Amerikaanse zenders. Niets is echter minder waar. Cinevision is dan ook heel trots, blij en horlepiepend in de nopjes dat we zo’n serie nog eens in de kijker mogen zetten. Bovendien is het er eentje om in te lijsten: zowel de inhoud, cast en crew is immers om te zoenen. Dames en heren, may we proudly present ‘Show Me A Hero’. 

De intrige (gebaseerd op waargebeurde feiten) speelt zich af tussen 1987 en 1994 in het in New York gelegen Yonkers. De kersvers gekozen burgemeester Nick Wasicsko (Oscar Isaac) krijgt er een gerechterlijk bevel om sociale huurwoningen te laten bouwen in de rijke, blanke woonwijken van zijn stad. Wat meteen betekent dat die rijkeluizen armere, vaak zwarte buren gaan krijgen. Een voorstander is Wasicsko daar niet van, maar hij is niet bij machte om het rechterlijk besluit naast zich neer te leggen. Wasicsko komt tussen twee vuren te zitten als zijn stad hopeloos verdeeld en zelfs onbestuurbaar dreigt te raken door de (nakende) bouw van de sociale woningen. 

Politiek en menselijkheid, daar draait het om in ‘Show Me A Hero’. Initiatiefnemer van de miniserie is David Simon, bedenker van het nog steeds onvolprezen ‘The Wire’. Het bronmateriaal is het boek van onderzoeksjournaliste Lisa Belkin die de zaak en controverse helemaal omspitte. De regie werd toevertrouwd aan Paul Haggis, die het succes van zijn Oscarwinnende film ‘Crash’ op het witte doek dusver niet meer heeft kunnen evenaren. Redemptie mag, getuige de klasse waarmee hij dit project tot een mooi einde brengt. Haggis was trouwens zo gepassioneerd door het script dat hij zelf aan de producers voorstelde om alle zes episodes te regisseren, en niet de twee afleveringen waarvoor hij aanvankelijk was ingehuurd. 

Even in het oog springend: de cast. Oscar Isaac lijkt definitief de status van A-acteur te hebben bereikt, en wisselt klassevol cinefiel werk als dit en ‘A Most Violent Year’ af met gretige popcorntitels als ‘Star Wars: The Force Awakens’ en ‘X-Men Apocalypse’. Isaac en zijn personage zijn de lijm die alles samenhouden, en dat alles is mooi. Passeren immers de revue in sterke bijrollen: Peter Riegert, Jim Belushi, Alfred Molina, Winona Ryder, Bob Balaban, Jon Bernthal en Catherine Keener. En dan zwijgen we nog over de eveneens uitstekende vertolkingen van de minder bekende namen in de cast. 

Wie houdt van interessante politieke en sociaal relevante cinema/tv doet er goed aan om ‘Show Me A Hero’ een faire kans te geven. De kijkcijfers waren aan de lage kant toen HBO de reeks vertoonde, en dat terwijl de recensenten unaniem lovend waren over de intrinsieke kwaliteiten van het project. Wie een extra reden heeft om de serie te omarmen, zijn de fans van Bruce Springsteen daar maar liefst twaalf bazige songs op de soundtrack te horen zijn. Hoera. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray