Zoeken

In The Heart Of The Sea (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert In The Heart Of The Sea (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 30-04-2016
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "In The Heart Of The Sea (Blu-ray)"
Een blik op de achterflap van de Blu-ray leert ons dat ‘In The Heart Of The Sea’ het verhaal vertelt van de scheepsramp die aan de basis ligt van Herman Melvilles ‘Moby Dick’. Hoe waarheidsgetrouw dat allemaal is, laten we in het midden, maar feit is dat het onderwerp bijna 200 jaar na die heikele zeemissie nog altijd brandend actueel is. Eind 2015 begon Japan weer met de jacht op walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en deze week raakte bekend dat in Noorwegen niet enkel op walvissen gejaagd wordt voor consumptie, maar ook om er bontmantels van te maken. In de tijd dat Melville en co de walvisvaarder de Essex bestegen, stond vooral de zoektocht naar olie centraal. De motivaties mogen dan verschillen, de drang van de mens om de natuur uit te putten voor persoonlijk gewin is helaas nog niet gaan ingetoomd.

Met die inzet kon deze 3D-blockbuster de perfecte symbiose zijn tussen perverse rampencinema en sociale kritiek, maar met Ron Howard heb je daar niet de juiste man voor aan het roer. Een goed, klassiek filmmaker is hij zonder twijfel, maar het ontbeert hem aan zelfs nog maar een fractie van de moed die zijn hoofdpersonages tentoonspreiden. Politiek correct en tussen de lijntjes kleuren, zo kennen we Howard. Dat levert prachtige beelden op van een woelige zee en ook de (relatief weinige) passages van de walvis zijn om van te smullen, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Hij slaagt er maar met moeite in om zijn verhaal echt tot leven te brengen. De bordkartonnen personages doen er uiteraard ook geen goed aan.

‘In The Heart Of The Sea’ is niet enkel het verhaal van een confrontatie tussen mens en walvis, maar ook tussen mens en mens. Eens de scheepsramp voltrokken is, is de bemanning immers volledig overgeleverd aan elkaar. Honger, dorst, ziekte en diets meer komen om het hoekje loeren: je weet dat het niet voor iedereen goed zal aflopen. Toch leef je nooit mee met hun lijdensweg. Ook al geeft Cillian Murphy andermaal het beste van zichzelf in een ondergesneeuwde bijrol. De voornaamste focus ligt immers op de troebele relatie tussen kapitein George Pollard (een fletse Benjamin ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’ Walker) en eerste stuurman Owen Chase (Chris Hemsworth in Thor-modus), maar dat gekibbel gaat na verloop van tijd vooral potsierlijk aandoen.

Noem ‘In The Heart Of The Sea’ dus maar gerust een gemiste kans, al kan je de keuze van Howard om voluit voor een klassiek filmavontuur te gaan nu ook niet helemaal afschieten. In tijden van superhelden die het tegen elkaar opnemen kan het een verademing zijn om je eens terug te trekken met een prent die aanvoelt alsof hij zestig jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. Meer dan eens bekruipt je namelijk het gevoel Gregory Peck als Kapitein Ahab het beeld kan inwandelen. Met de vormgeving is dus niets aan de hand, maar helaas is het eindverdict toch zoals dat van die beren en die broodjes: we stonden erbij en we keken ernaar. Maar een wonder is dit helaas niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray