Zoeken

The Big Short (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Big Short (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Adam McKay
  • Cast: Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-05-2016
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Big Short (Blu-ray)"
Nee, de naam van Adam McKay op de dvd-kaft is geen drukfout. De man achter ‘Anchorman’, ‘Talladega Nights’, ‘Step Brothers’, ‘The Other Guys’ en ander ongein met als leidmotief de puberale jongenshumor van Will Ferrell zetelde wel degelijk in de regiestoel van ‘The Big Short’, een messcherpe dissectie van de bankencrisis en een aantal individuen die het drama uit eerste hand zagen gebeuren. McKay verpakt het drama echter als een blitse gitzwarte komedie, waarin ook de helden er niet zonder spreekwoordelijke morele tik op de billen vanaf komen.

Michael Burry (een geniale Christian Bale) is één van die individuen, een aan Asperger lijdende belegger, voor wie cijfertjes en beurskoersen geen geheimen lijken te hebben. Lang voor iedereen voorspelt hij al de barstende bubbel, maar niemand heeft er oren naar. Waarop hij dan maar besluit om dik geld in te zetten op crashende aandelen. De zogenaamde shorts uit de titel. Ja, dat lees je goed: de mensen die de financiële crisis zagen aankomen, hebben vooral die gelegenheid gegrepen om negatief te speculeren. Waardoor een neerwaartse markt hun bankrekening een stevige plusinjectie zou toedienen. In hetzelfde bedje ziek: bankenman Jared Vennett (Ryan Gosling) en fondsmanager Mark Baum (Steve Carell). Al lijkt die laatste over het grootste morele kompas te beschikken wanneer hij op het einde zonder schroom ook de hand in eigen boezem steekt.

‘The Big Short’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis, wiens werk eerder met ‘The Blind Side’ en ‘Moneyball’ al met wisselend succes naar het witte doek werd vertaald. Het was uiteindelijk Brad Pitt, die naast een producerende taak ook de bijrol van een gelouterde oud-trader voor zijn rekening neemt, die wel brood zag in deze bewerking. Zelf achtte Lewis zijn roman immers onverfilmbaar en we begrijpen waarom. De jargontaal waarmee gegoocheld wordt, is bij momenten zo specifiek dat zelfs de meest doorwinterde beursspeculant het spoor bijster dreigt te raken. Toch weet McKay van wanten, want door zijn jachtige stijl sta je er niet bij stil dat je niet alles tot in de puntjes begrijpt en wanneer hij oordeelt dat de informatie te belangrijk is om niet door de kijker opgepikt te worden, doorbreekt hij gewoon even de vierde muur – al dan niet met behulp van Selena Gomez en Margot Robbie. Klinkt speciaal? Is het ook, maar het is tegelijk ongemeen grappig. Het script van Charles Randolph en McKay zelf bevat nauwelijks valse noten en zuigt je mee van minuut één tot minuut honderdtwintig.

Het helpt natuurlijk dat McKay zich kan beroepen op een absolute topcast. Steve Carell is al lang niet meer de komedieacteur die doorbrak met ‘The 40-Year Old Virgin’, het is een karakterkop die andermaal illustreert dat die Oscar vroeg of laat op zijn schouw zal belanden. Ook Bale neigt af en toe te veel tics te hanteren, maar hier werken zijn maniertjes net ondersteunend. Gosling en Pitt springen er misschien minder uit, maar zijn solide als altijd. Naar vrouwenrollen hoeft u niet te zoeken. Topactrice Marisa Tomei speelt mee, maar is andermaal pijnlijk onderbenut en mag slechts in enkele scènes opdraven als de vrouw van Carells personage – en da’s ook alles wat ze is.

Slotsom: een clevere feitenweergave in een ultrahip jasje, dat zowel amuseert als choqueert. Dat de echte schuldigen blijkbaar allemaal netjes weten weg te komen, doet bijvoorbeeld je maag keren. Het pleit voor de prent dat hij je twee uur lang kan laten lachen met iets waar je eigenlijk onmogelijk happy van kan worden. Een must-see heet zoiets.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray