Zoeken

How To Be Single

  • Cinevision.be/nl quoteert How To Be Single met een 3/5
  • Regisseur: Christian Ditter
  • Cast: Dakota Johnson, Leslie Mann, Alison Brie, Rebel Wilson
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-06-2016
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "How To Be Single"
Melodrama’s: niet meteen iets waar in testosteron gedrenkte macho’s graag een boompje over opzetten. Wij dan weer wel. Of dit iets over ons zegt, of meer over het genre op zich, laten we wijselijk in het midden. Feit is dat Hollywood in zijn glorieus verleden menige klassieke weepie heeft afgeleverd en dat er zelfs regisseurs waren die er hun handelsmerk van maakten, Douglas Sirk op kop. En zowat elke grote Hollywoodster kreeg er op een bepaald moment mee te maken, allround klasbakken als Cary Grant op kop (‘Penny Serenade’ bijvoorbeeld).

Wat dit alles met ‘How To Be Single’ te maken heeft? Eigenlijk niets, daar deze lofzang op het vrijgezellenleven in de eerste plaats een onvervalste romcom is, en zakdoeken hier niet nodig zijn om neerdalend vocht uit de ooghoeken te dempen. Het brugje is er enkel omdat regisseur Christian Ditter een paar jaar terug met ‘Love, Rosie’ een niet onaardige hedendaagse tearjerker afleverde. Een verrassend filmpje was dat, dat onder andere ook door de geïnspireerde vertolkingen van Lily Collins en Sam Claflin moeiteloos ons testosteron deed ontdooien. Met ‘How To Be Single’ schuift Ditter op naar de andere kant van het damesspectrum: een ‘Girls Just Want To Have Fun’-achtig betoog dat geen risico’s neemt als het aankomt op het plezieren van de doelgroep. 

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van Liz Tuccillo, en die weet de marsepeinen Cupidoklepel hangen. Ze is vooral bekend als medeschrijfster van ‘He’s Just Not That Into You’, in 2009 verfilmd met nogal wat Hollywoodfavorieten op het voorplan: Bradley Cooper, Ben Affleck, Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Drew Barrymore … allemaal zetten ze in die prent een paar danspasjes under the moon of love. Het scenaristenpaar Abby Kohn en Marc Silverstein is blijkbaar fan van Tuccillo, daar ze ook tekenen voor de adaptatie van deze ‘How To Be Single’, opnieuw een raamvertelling waarin verschillende verhalen door elkaar lopen of op zijn minst elkaar even raken. 

Sommige vrouwen zijn gans hun leven op zoek naar de ware Jacob. Andere hebben er zich bij neergelegd dat ze die nooit zullen vinden, weer andere willen die niet vinden. Dat is zowat het besluit dat er te trekken valt uit ‘How To Be Single’ – voor zover er uit een romcomfarce een conclusie moet worden getrokken. De eerste Jacobzoekster uit het vrijgezellengezelschap is Alice (Dakota Johnson). Bij het begin van de film is die netjes gesetteld, maar roet mengt zich in de stamppot waardoor ze toch als vrijgezel aan een nieuw leven begint in het grote New York, en daar op een bepaald moment zelfs de keuze heeft tussen drie aanbidders. Iets wat van haar zus Meg (Leslie Mann) niet kan worden gezegd, gezien haar keuze voor een spermadonor. Lucy (Alison Brie) probeert via internetdating de ware te strikken, en Robin (Rebel Wilson) gaat voluit voor de leute en het vertier, en niet voor de tafel en bed-verbintenis.  

Romcomfans hebben dit ongetwijfeld al vaker gezien. Toch zullen ze zich dit filmpje laten welgevallen. Net omdat het catert aan de verwachtingen van de doelgroep. Personages die dicht tegen het karikaturale aanschuren en toch herkenbaar zijn, freewheelende grappen die elke vorm van waarachtigheid ondermijnen en een verpakking die belangrijker blijkt dan de inhoud … Al bij al leidt dat naar een gezapig filmpje dat vlot bekijkbaar blijft en nooit echt op de zenuwen werkt. En dat is veel waard in komedietijden waarin subtiliteit vaak aan stukken gemept wordt door in substanties van verdacht allooi gedrenkte mokerhamers. Wat niet wegneemt dat ‘How To Be Single’ uiteraard wel iets meer mocht geweest zijn dan zomaar de dertiende chickflick uit het dozijn. Zo kritisch zijn we dan weer wel, oh edele recensieloerende jonkvrouwen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray