Zoeken

Elementarteilchen

  • Cinevision.be/nl quoteert Elementarteilchen met een 3/5
  • Regisseur: Oskar Roehler
  • Cast: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Franka Potente
  • Genre: Drama
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 13-09-2006
  • DVD: 09-01-2007
  • Distributeur: ABC Distribution
  • DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Elementarteilchen"

De twee tegenpolen Michael (Christian Ulmen) en Bruno (Moritz Bleibtreu) zijn halfbroers, die kennismaakten op ongeveer twaalfjarige leeftijd toen ze door hun moeder Jane (Nina Hoss) aan elkaar werden voorgesteld. Jane is een typische jaren zestig hippie, die het niet zag zitten een fulltime job als moeder voor haar rekening te nemen en besloot om haar twee kinderen onder te brengen bij hun respectievelijke grootmoeders langs vaders kant. Michael is uitgegroeid tot een introverte, moleculaire bioloog, die veeleer geïnteresseerd is in het genetisch onderzoek dan in de vrouwen zelf. Z’n broer Bruno zoekt echter alle vrouwelijke contact en is geobsedeerd door seks. Michael wordt verliefd op Annabelle (Franka Potente), een oude schoolvriendin met wie hij vroeger vooral goed bevriend was, en Bruno start een relatie met Christiane (Martina Gedeck), een sensuele veertiger die hij op een vakantiekamp ontmoette. Het leven van beide broers lijkt eindelijk in de juiste plooi te vallen, maar dan worden beide vrouwen ernstig ziek.

‘Elementarteilchen’ is gebaseerd op de gelijknamige, controversiële roman van Michel Houellebecq. Het verhaal is veelgelaagd en twist geregeld met de dunne lijn tussen humor en drama. Meermaals pakt deze prent uit met scènes, waarbij we als kijker niet goed weten of we nu moeten lachen of stil en gechoqueerd toekijken. Hoewel Houellebecqs verhaal heel wat dieper snijdt en van toon nog donkerder is, heeft regisseur Oskar Roehler toch geprobeerd om de ziel en de tragiek van het boek met respect te behandelen. Visueel valt er echter bitterweinig te rapen - met uitzondering van de bijzonder leuke fotografie tijdens de verschillende flashbacks - maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de eens aandoenlijke dan weer onbehaaglijke sfeer die deze film kenmerkt.

Tevens verdient de prent een extra pluim voor z’n fenomenale soundtrack, waarop onder andere Don McLean, T. Rex en Bob Dylan hun opwachting maken. Christian Ulmen en Moritz Bleibtreu zijn uitstekend als broers met uiteenlopende karakters en ze worden goed geflankeerd door de minder bekende Martina Gedeck en de immer populaire Franka Potente. ‘Elementarteilchen’ is een prima filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray