Zoeken

Orange Is The New Black, seizoen 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Orange Is The New Black, seizoen 3 met een 4/5
  • Regisseur: Michael Trim, Constantine Makris e.a.
  • Cast: Taylor Schilling, Laura Prepon, Michael J. Harney, Kate Mulgrew
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 745 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-06-2016
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Orange Is The New Black, seizoen 3"
Hoe zeer ze bij Netflix in ‘Orange Is The New Black’ geloven? Heel zeer. De contracten voor zeven seizoenen zijn inmiddels getekend. Wat bedenkster Jenji Kohan en haar team de nodige ruimte en tijd heeft om verhaallijnen te ontwikkelen, daar onlangs ‘nog maar’ het vierde seizoen in première ging. Netflixkijkers kunnen zich daar nu aan laven, liefhebbers van krinkelende winkelende schijfjesdingen mogen zich nu schrap zetten om (opnieuw) te genieten van het derde seizoen van deze vivaformidabele reeks. 

‘Orange Is The New Black’ is gebaseerd op het ‘gevangenisavontuur’ van Piper Kerman. Een dame die er, alleen al door de royalties van deze reeks en de deal die ze destijds voor haar boek kreeg, inmiddels ongetwijfeld heel warmpjes moet inzitten. Edoch, dit terzijde. Piper kreeg destijds een gevangenisverblijf van 15 maand aangeboden wegens drugsmokkel. Over haar verblijf achter de tralies schreef ze vervolgens een boek, en de rest is (televisie)geschiedenis. De door Kohan (‘Weeds’) geadapteerde serie daarvan was van meet af aan een van de paradepaardjes van Netflix, en prijkt hoog op het bingewatchlijstje daar. Dat Kohan zich niet braafjes aan het boek houdt, maar zwaar inzet op fictie en verzinsels, laat zich raden. 

In het tweede seizoen viel er bijna geen valse noot te bespeuren. Vandaar dat we er vorig jaar vijf sterren veil voor hadden. De derde worp afleveringen is iets minder sterk, maar staat nog steeds garant voor toptelevisie. Laat je dus niet afleiden door kwaadsprekende wandelganggeesten die beweren dat de reeks al van zijn pluimen aan het verliezen is: niets is minder waar. 

Naar rozengeur en maneschijn is het ver zoeken in Litchfield Penitentiary in seizoen drie. Kersvers directeur Caputo (Nick Sandow, die ei zo na elke scène steelt waarin hij in te zien is) mag het dan wel goed menen met ‘zijn’ vrouwen, overmacht en bureaucratie zetten hem meer dan eens een hak. Dat gaat van bedluizen tot een overname door een keten van investeerders die met nieuwe regels en budgetbeperkingen niet meteen voor een betere (werk)sfeer zorgen. Voor de kijker zijn die calamiteiten uiteraard wel goed nieuws, gezien het grote aantal gezonde bulderlachen die de tragiek komt omarmen. Getuige de verhaallijn waarin Piper (Taylor Schilling) een ‘webshop’ opzet waar ze gebruikte gevangenisslipjes verkoopt aan geile perverten. Daarnaast blijft bijna elk personage aan boord in een lappendeken aan verhaallijnen die elkaar netjes ondersteunen. Al werkt niet alles: de af en aan-romance tussen Piper en Alex (Laura Prepon) is ditmaal een van de minst interessante plotscharnieren. Bij de nieuwkomers is het onder andere uitkijken naar Lori Petty (lange tijd niet gezien) en naar Mary Steenburgen. Deze laatste draaft op als de moeder van Pornstache (Pablo Schneider) die helaas zelf maar een aflevering van de partij is. Jammer, want hij is en blijft een hilarisch personage. We kunnen enkel hopen dat hij in een van de toekomstige seizoenen nog eens wordt opgevist. 

Het seizoen eindigt opnieuw met een finale van anderhalfuur. Ook die is niet zo nagelbijtend als de climax van het tweede seizoen, maar de uiteindelijke strandcoda laat zich als puntje bij paaltje komt eveneens catalogiseren als meesterlijke televisie. Met een mooi laagje ontroering dat zowaar knipoogt naar ‘The Shawshank Redemption’. Dat alles uiteindelijk eindigt met de komst van een heleboel (potentiële) nieuwe personages, doet ons alvast reikhalzend uitkijken naar de verdere wacko verwikkelingen in Litchfield.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray