Zoeken

The 5th Wave

  • Cinevision.be/nl quoteert The 5th Wave met een 2/5
  • Regisseur: J Blakeson
  • Cast: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-06-2016
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The 5th Wave"
‘The Hunger Games’, ‘The Divergent Series’, ‘The Maze Runner’ … dystopie is duidelijk heter dan heet in young adult-land. Al dan niet onder invloed van Hollywood dat grof geld blijft investeren in de adaptaties van al die ‘kinderen op de vlucht’-verhalen. Nochtans zijn er steeds meer YA-verfilmingen die onder de verwachtingen blijven, dystopisch of niet. Met als gevolg dat heel wat voor jonge volwassenen opgestarte franchises na een film al weer in het koelvak belanden. ‘Beautiful Creatures’ en ‘The Mortal Instruments’ om er maar twee te noemen.

‘The 5th Wave’ maakt ook veel kans om na een film bij het restafval te worden gezet. Nochtans schreef fantasyauteur Rick Yancey een trilogie die ook nog uit de delen ‘The Infinite Sea’ en ‘The Last Star’ bestaat. Dat laatste boek is zelfs vers van de pers en werd pas gepubliceerd toen de verfilming van ‘The 5th Wave’ al in de zalen liep. De film deed het echter minder goed dan verhoopt, wat de kans klein maakt dat alle drie de boeken het scherm zullen halen. 

Liefde is de zevende golf. Volgens Sting toch. Volgens Rick Yancey is de vijfde golf dan weer opvallend gekleurd met buitenaardse wezens. We verklaren ons nader: het aardse luchtruim wordt op een niet zo goede dag gekleurd door ufo’s. Zie ook ‘V’, ‘Mars Attacks’, ‘Independence Day’ en nog zo’n tweehonderd andere gelijkluidende titels. Blijkt dat de aliens naar hier zijn gekomen om de mensheid uit te roeien, en niet om een potje te kleurenwiezen of om een symposium op poten te zetten rond de literaire erfenis van Heinz G. Konsalik. 

De buitenaardse snoodaards zetten een aanvalsplan in verschillende golven op. De eerste golf legt alle elektronica plat: bye bye technologie. Tijdens een tweede golf wordt een vloedgolf aan tsunami’s op de kuststeden losgelaten. Bye bye tomate crevette. De derde golf bestaat uit een dodelijk virus dat bijna 97% van alle nog overlevende mensen uitroeit en dat wordt doorgegeven door menselijk contact. Bye bye gedraaide tong. De vierde golf maakt het de aliens mogelijk om de geest van de mensen over te nemen en zo van binnenuit de klus te klaren. Bye bye vuilniszakken buitenzetten. En wie dat alles heeft overleefd, wordt tijdens de vijfde golf sowieso voor eens en altijd buitenspel gezet. Bye bye Cassie Sullivan?

Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) is de heldin van het verhaal. Het leven van deze tiener wordt op zijn zachtst gezegd overhoop gegooid tijdens het golfslagbad. Na de derde golf probeert ze met haar vader en kleine broertje te overleven in de barre wereld. Ze komen terecht in een kleine gemeenschap die in een microuniversum probeert te overleven, maar wel rekening moet houden met de wensen en eisen van een kolonel (Liev Schreiber). Die beslist de kinderen van de volwassenen te scheiden en hen naar een luchtmachtbasis te brengen om uit te vissen wie in de vierde golf door de aliens is gemanipuleerd. Tijdens het tumult verliest Cassie haar broer uit het oog en sluit ze een verbond met een al dan niet te vertrouwen eenzaat. En dat terwijl de andere kinderen door het leger (verpersoonlijkt door Maria Bello) worden ingezet om tijdens de vijfde golf tegen de aliens te worden ingezet.

Wie nu ‘sciencefiction voor tieners dus’ roept, heeft het goed begrepen. ‘The 5th Wave’ is competent gemaakt door de Brit J Blakeson (‘The Disappearance Of Alice Creed’) maar vonken en vuur zijn er niet echt te bespeuren. Enerzijds is het materiaal veel te uitgebreid om het binnen een tijdsbestek van twee uur kwijt te kunnen, anderzijds blijft het oude sf-wijn in nieuwe zakken. En is het allemaal veel te zwaarwichtig om als puur escapisme dienst te doen: een bedje waar veel young adult-films ziek in zijn trouwens. De kans is groot dat wie een tweede ‘The Hunger Games’ verwacht, hier vooral op zijn honger zal blijven zitten. Flauwe woordspelingen in voorlaatste zinnen van filmrecensies: het zou moeten verboden worden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray