Zoeken

Goosebumps

  • Cinevision.be/nl quoteert Goosebumps met een 4/5
  • Regisseur: Rob Letterman
  • Cast: Shane Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Ryan Lee
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-06-2016
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Goosebumps"
Letterminnende boekenwormen die nog niet rijp zijn voor Stephen Kings magistrale oeuvre, kunnen terwijl hun gruwelpuberteit zich inzet terecht bij het oeuvre van R.L. Stine. Die weet immers ook het een en ander over griezelen en huiveren. En hij heeft er – net als King – trouwens een heel dik belegde boterham mee verdiend. En doet dat – ook net als King – nog steeds. Voor wie Stine niet kent, is deze ‘Goosebumps’ een leuke kennismaking. Wie wel met hem vertrouwd is, kan eindelijk checken hoe Hollywood zijn omvangrijke oeuvre en stijlkenmerken op het scherm wist te vatten. 

Stine schreef tussen 1992 en 1997 maar liefst 62 griezelboeken voor tieners, pubers en huiverfans die nooit de jeugdige schoenen zijn ontgroeid. In totaal gingen er daar ruw geschat wereldwijd zo’n vierhonderd miljoen exemplaren de boekenwinkeldeuren van uit. Bij ons zijn ze vertaald te vinden onder de titel ‘Kippenvel’. Na ‘97 bleef Stine schrijven en stampte hij menige nevenreeks van de hoofdserie uit de grond. Hij superviseerde ook een op zijn werken gebaseerde televisiereeks waarvan 74 afleveringen het daglicht zagen.  

Raar dus dat er niet sneller een R.L. Stine-film is gekomen. Er zijn minder succesvolle boekenfranchises waarvan de verfilming veel sneller de weg naar het witte doek of digitale scherm vindt. Indien plan A feilloos was verlopen, zou die film er anno 1998 daadwerkelijk geweest zijn. Geregisseerd door Tim Burton zelfs. Het project bleek niet (onmiddellijk) levensvatbaar omdat de producers en de studio geen consensus vonden over het boek dat ze wilden verfilmen en over welke monsters daarin zouden optreden. Teveel keuze is blijkbaar niet altijd goed. Rond 2008 – het project was toen al van studio verhuisd – werd de knoop doorgehakt toen schrijvers Scott Alexander en Larry Karaszewski met een plot op de proppen kwamen die zich niet richtte op een bepaald boek, maar eerder op het personage van Stine zelf. Waarop ze Stine prompt zelf een ereplaats gaven in de plot. Dat Alexander en Karaszewski oude bekenden zijn van Burton (zie hun scenario’s voor ‘Ed Wood’ en ‘Big Eyes’) zorgt voor een leuk bruggetje.  

Niet alleen de invloed van Stine is voelbaar in ‘Goosebumps’, ook de voorstedelijke jarentachtigpels van Steven Spielberg zit deze prent als gegoten. Getuige potige tiener Zach (Dylan Minnette) die na de dood van vaderlief met zijn moeder verhuist naar het suburbiaans gehucht Madison in Delaware. En zoals dat hoort in nektapijtpelsen komt de protagonist zowel met mysterieuze verschijnsels als met de liefde van zijn leven in contact. Het is hier niet anders. Het kersverse buurmeisje dat zijn hartkleppen harder doet pompen heet Hannah (Odeya Rush) en is de dochter van een op zijn zachtst gezegd akelige man (Jack Black). Die verbiedt Zach om zijn dochter te ontmoeten en heeft een duidelijke boodschap voor de jongeman: laat ons met rust. 

Wat Zach uiteraard niet doet. En zo ontdekt hij dat de vader van Hannah (R.L. Stine dus) een schrijver is van griezelboeken. Van heel speciale griezelboeken zelfs: alle wezens en monsters die hij ooit heeft bedacht, blijken echt te leven. Ze zijn opgesloten binnen de pagina’s van zijn boeken, die helemaal niet en nooit mogen geopend worden. Gebeurt dat toch, dan zoeken zijn creaturen de buitenlucht op. En dat is niet goed, daar de meeste mensen naar het schijnt schrikken als ze aan de benzinepomp of luisterpaal plots oog in oog komen te staan met een gevlekte yeti. Met een ongevlekte trouwens ook. 

Regisseur Rob Letterman (‘Monsters Vs. Aliens’) vergallopeert zich hier en daar in de ietwat onvermijdelijke CGI-effecten. Toch vindt hij netjes een balans die naar de goede kant overslaat in deze hommagekruising aan ‘Jumanji’ en vooral ‘Gremlins’. Dat komt ook door de uitstekend bij de toon passende vertolkingen van de onbekende jeugdige cast en van ‘godfather’ Jack Black. Black en Letterman zorgen zo voor een mooie revanche na het kleurloos-ergerlijke ‘Gullivan’s Travels’. Het resultaat is een geinige familiefilm die in gelijke mate grappig en spannend is en waarin zowel grote als kleine kinderen hun kippenvel- en scheetkussengading kunnen vinden. En ze zullen niet eens hard moeten zoeken. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray