Zoeken

Carol

  • Cinevision.be/nl quoteert Carol met een 4/5
  • Regisseur: Todd Haynes
  • Cast: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2016
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Carol"
Mooi en schoon. Twee synoniemen die toch niet helemaal hetzelfde betekenen. Mooi kan slaan op mooi gemaakt, maar betekent daarom niet per se dat het resultaat een geslaagde film is. Schoon slaat meer op de perceptie van de kijker: als oma, opa en een tijdloze cinefiel die zijn mening via het wereldwijde web regionaalkundig wil maken zegt dat ‘Casablanca’ en ‘Gone With The Wind’ schone films zijn, dan is dat puur gevoelsmatig. Al zijn die twee voorbeelden ook mooie films natuurlijk. Is eveneens schoon en mooi tegelijk: ‘Carol’, misschien wel de beste titel dusver uit het oeuvre van beeldenestheet Todd Haynes.

‘Carol’ roept vergelijkingen op met het oeuvre van ‘weepie King’ Douglas Sirk, een naar Hollywood uitgeweken Duitser die in de jaren vijftig melodramatische sierstukken als ‘Magnificent Obsession’, ‘All That Heaven Allows’ en ‘Written On The Wind’ afleverde. In 2002 toonde Haynes zich al eens Sirkfähig met ‘Far From Heaven’, waarin de plot over een interraciale romance ook dicht aanleunde bij Fassbinders ‘Angst Essen Seele Auf’. Het feit dat het opnieuw cameraman Ed Lachman is die het camerawerk voor zijn rekening mag nemen, zorgt voor nog meer gelijkenissen tussen ‘Carol’ en Sirk en ‘Carol’ en ‘Far From Heaven’. 

‘Carol’ is de verfilming van een boek van Patricia Highsmith uit 1952. Highsmith is vooral bekend van misdaadromans als ‘Strangers On A Train’ en de ‘Ripley’-reeks, maar ze had duidelijk (nog) meer in haar mars. ‘The Price Of Salt’ bijvoorbeeld, een semi-autobiografische roman over een lesbische relatie, die ze destijds onder het pseudoniem Claire Morgan publiceerde. In 1990 werd het boek voor de eerste keer onder Highsmiths eigen naam uitgebracht: de zeden waren toen duidelijk al wat losser. En dan had Sharon Stone haar benen nog niet eens gekruisd.  

In het New York van de jaren vijftig volgen we de relatie tussen rijke jetsetdame Carol Aird (Cate Blanchett) en de timide Therese Belivet (Rooney Mara). De twee leren elkaar kennen als Carol een speelgoedtrein komt kopen in de supermarkt waar Therese werkt, en er slaat een vonk over tussen de twee. Een gevaarlijke vonk, daar Carol (niet zo) gelukkig getrouwd is en een kind heeft. En buitenhuwelijkse relaties – en dan nog eens tussen mensen van hetzelfde geslacht – waren in het naoorlogse Amerika taboeër dan taboe. Wat maakt dat de tragiek nooit veraf is in dit meanderend melodrama.

De verfilming van ‘Carol’/’The Price Of Salt’ kwam er niet zonder slag of stoot. De eerste scenariodraft zag het licht in 1996 en bleef op de plank liggen tot circa 2012, toen een Britse productiemaatschappij eindelijk groen licht gaf. Met John Crowley (‘Brooklyn’) als regisseur en Mia Wasikowska in de rol van Therese. Uiteindelijk nam Haynes het project over, en daar kan niemand echt rouwig om zijn. De technicolor spat van het scherm en is afwisselend glamoureus en ingetogen, kwetsend en zalvend … daarmee netjes het liefdespad van Carol en Therese volgend. De vertolkingen zijn eveneens magistraal: Blanchett en Mara acteren met hart en ziel en het resultaat grijpt naar de keel. Zozeer zelfs dat het op zich eenvoudige en voorspelbare verhaalverloop niet eens stoort. ‘Carol’ is een zich traag ontluikende uppercut waarin de schoonheid van mooie cinema en de mooiheid van schone cinema hand in hand gaan. Frontaal én lepeltjesgewijs. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray