Zoeken

10 Cloverfield Lane

  • Cinevision.be/nl quoteert 10 Cloverfield Lane met een 3/5
  • Regisseur: Dan Trachtenberg
  • Cast: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-07-2016
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "10 Cloverfield Lane"
Moesten we in een gulle bui zijn, we gaven subito presto vijf sterren aan ’10 Cloverfield Lane’. Onverdiend zou het niet zijn, afgaand op de finesse waarmee langspeeldebutant Dan Trachtenberg de spanning hier filmisch fijn weet te fileren. Geen digitaal cameragedans of flitsende overkill, maar een kippenvelvertroetelende beheersing die het op cinemapracht kickende beest in ons moeiteloos naar buiten weet te lokken. Vijf sterren dus. En toch slechts drie als finale score? Lezen is weten waarom.

’10 Cloverfield Lane’ is een spirituele broer van de destijds zwaar gehypte shakycammonsterfilm ‘Cloverfield’. Een door J.J. Abrams op poten gezet concept dat leentjebuur speelde bij ‘Cannibal Holocaust’ en ‘The Blair Witch Project’ en er tegelijkertijd een ‘Godzilla’-draai aan gaf. Een geslaagde hybride van amper tachtig minuten geregisseerd door Matt Reeves, die er – samen met ‘Paranormal Activity’ – voor zorgde dat ‘point of view’-films bijna tien jaar later nog steeds top of mind zijn. 

‘Cloverfield’ kon gemakkelijk een voor de hand liggende kaskoe geweest zijn. Filmpjes met een laag budget en gecentreerd rond een Godzilla-achtig monster dat de aarde komt verwoesten … we konden zowaar al aan ‘Cloverfield 4’ gezeten hebben. Abrams zag het echter anders. Er komt een sequel als de tijd rijp is, was zowat zijn boodschap. Waarop hij aan de slag ging met ‘Super 8’, twee ‘Star Trek’-films en een ‘Star Wars’-komeet en ‘Cloverfield’ links liet liggen. 

Een tijd terug besloot Abrams – eveneens mecenas voor onbekende jonge regisseurs – om ‘The Cellar’ te produceren, een scenario dat hij via Paramount kreeg toegespeeld. Weinig personages, een locatie: Abrams mocht er zijn zin mee doen, zolang het niet teveel kostte. Abrams liet het script van Josh Campbell en Matthew Stuecken herschrijven door Damien Chazzelle (‘Whiplash’). Even zag het er naar dat Chazelle de film ook zou regisseren, totdat die de kans kreeg om zijn droomproject ‘Whiplash’ te regisseren. Al die tijd was er nog geen link met ‘Cloverfield’. Totdat Abrams het licht zag en in de minieme setting met weinig personages een link ontwaarde met ‘Cloverfield’. Of zoals hij het zelf verwoordde: ‘The Cellar’ deelde het DNA van ‘Cloverfield’. Waarop hij besloot om een derde akte te laten schrijven die nauw aansloot bij de eerdere monsterinvasie, de titel liet veranderen en zo een sequel afleverde die eerder een geestesverwant is dan een echte vervolgfilm. 

Au fond is ’10 Cloverfield Lane’ een gijzelingsthriller. Mary Elizabeth Winstead staat scherp als Michelle, een deerne met ballen die na een auto-ongeval terug bij bewustzijn komt in een ondergrondse bunker. Geketend aan de muur ontdekt ze dat ene Howard (John Goodman op boogeymandieet) haar voor ‘haar eigen goed’ gevangen houdt. Wat haar de kans schenkt om uit te vissen wat er aan de hand is terwijl ze aan haar grote ontsnapping werkt. De link met ‘Cloverfield’ is er eigenlijk pas in de laatste rechte lijn waarin ’10 Cloverfield Lane’ officieel een monsterfilm wordt.  

Het is die plotse ommezwaai die de prent twee sterren kost. Eerst anderhalfuur uur zitten zweten in een huis clos-thriller en dan plots het gevoel hebben plots in een andere film te zitten … helemaal overtuigd waren we niet. Bovendien heeft de genrewisseling in de staart geen substantiële meerwaarde. En werkt ze zelfs eerder als koude douche. Of eerder een halflauwe: Trachtenberg, Abrams, Winstead en Goodman hebben tegen dan al iets te stevig in ons nekvel geknepen om die laatste twintig minuten helemaal een doodzonde te vinden. Maar omdat onze overbuurvrouw met de enge bezem ons lang geleden heeft geleerd dat we af en toe streng moeten zijn alvorens ze onze van het rechte pad afgeweken Matchboxautootjes in duizend stukjes uiteen liet barsten … bij deze. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray