Zoeken

Zoolander 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Zoolander 2 met een 2/5
  • Regisseur: Ben Stiller
  • Cast: Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrell, Penelope Cruz
  • Genre: Komedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-07-2016
  • Distributeur Blu-ray: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Zoolander 2"
Het debat rond zin en onzin van sequels mag weer welig tieren. Een vervolg op ‘Zoolander’, wie zat daar op te wachten? Ben Stillers in de modewereld gesitueerde slapstickkomedie brak immers maar weinig box-officepotten in 2001. Gaandeweg groeiden de film en de personages van Derek Zoolander en Jacobim Mugatu weliswaar uit tot cult- en campitems, maar niet van die aard dat er wereldwijd een roep om meer ‘Zoolander’ kwam. Blijkbaar zag Ben Stiller dat anders. Of was het vooral een op veilig spelen nu franchises als ‘Meet The Parents’ en ‘A Night At The Museum’ allemaal hun zwanenzang hebben beleefd? Alhoewel: wat heet veilig? ‘Zoolander 2’ bleef wereldwijd onder de recette van de voorganger. Een bewijs dat er vijftien jaar na datum inderdaad maar weinigen op de verdere avonturen van Derek Zoolander zaten te wachten. 

Wie wel vragende partij was, kan zijn hart ophalen aan ‘Zoolander 2’, een grappenlawine waarvoor je alvast geen valhelm van onder de mottenballen moet halen. Stiller zet samen met drie coscenaristen vooral in op gemakkelijke grappen, veel popcultuurreferenties en een hele mik aan cameo’s. Een relevante of boeiende plot stond duidelijk niet op het te doen-lijstje. En zoals een beetje cinefiel al weet, moet je wel al van heel goede cinematografische huize komen om een slecht geschreven film toch te laten resoneren. Stiller beschikt duidelijk niet over de juiste immobiliënreferenties.

Tien jaar na zijn triomfen in ‘Zoolander’ zit Derek (Ben Stiller) op zwart zaad. Het succes is hem als los zand door de vingers geglipt, en samen met zijn voormalige concurrent Hansel (Owen Wilson) treedt hij nu op als hansworst in krakkemikkige televisieshows. Tot wanneer plots Interpol voor zijn/hun neus staat. Agente Valentina Valencia (Penelope Cruz) onderzoekt immers de dood van popsterren die dood worden teruggevonden met Zoolanders trademarkgelaatsuitdrukking ‘Blue Steel’ op het gezicht. Alle wegen leiden naar Rome (letterlijk, want een groot deel van de film speelt zich daar af) en naar Zoolanders’ voormalige nemesis Mugatu (Will Ferrell) die een Blofeld-achtig wraakplan in werking heeft gezet. 

Wat volgt is een mix tussen een 007-pastiche en een ondermaatse ‘Dumb And Dumber’-wannabe. ‘Zoolander 2’ heeft in elk geval even weinig draagkracht als de ‘Dumb and Dumber’-sequel, dus die vergelijking is alvast niet bij de haren getrokken. Het is tekenend voor deze prent dat de geslaagde grappen op een hand te tellen zijn, terwijl je er voor het aantal cameo’s minstens vier nodig hebt. Bekende Mensen-spotters mogen vinkjes zetten bij onder andere Benedict Cumberbatch, Sting, Billy Zane, Kiefer Sutherland, John Malkovich, Justin Bieber, Ariana Grande, Demi Lovato, Kim Kardashian, Kanye West, Naomi Campbell, Tommy Hilfiger, Kate Moss, Susan Boyle en MC Hammer. Bieber wordt in de eerste scène trouwens aan gort geschoten: ja, dit is zo’n film waarbij zelfspot hoog in het vaandel wordt gedragen voor wie al graag eens met zijn neus in de boekskes zit. 

Stiller, Ferrell, Wilson, Cruz en Kristen Wiig laten hun typetjes in overdrive gaan. Toegegeven, dat levert hier en daar best een geslaagd moment op, maar er komt een punt waarop teveel teveel wordt. En hier komt dat verzadigingspunt vrij snel. Bigger en louder is niet noodzakelijk better, zo blijkt. Niet dat dit te verwachten viel: daarvoor was de hit en mis-ratio van de eerste ‘Zoolander’ eigenlijk al te hoog. Natuurlijk kan het nog slechter: in vergelijking met de ‘Scary Movies’ en ‘Fifty Shades Of Blacks’ van deze wereld kan je ‘Zoolander 2’ zelfs als een meesterwerk beschouwen. Alhoewel: waar je in bovenstaande films moeilijk van een verspilling van talent kan spreken, kan je dat bij ‘Zoolander 2’ wis en waarachtig doen. Ok, Stiller en co wilden zich gewoon eens goed amuseren, en dat moet kunnen. Die-hardfans van Stiller en co niet te na gesproken, zal het publiek zich hier waarschijnlijk wel bekocht voelen. Nog meer zo als je beseft dat Stiller vijftig miljoen dollar mocht spenderen om deze pijnlijk ondermaatse spielerei te draaien. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray