Zoeken

The BFG

  • Cinevision.be/nl quoteert The BFG met een 4/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Rebecca Hall
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-11-2016
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The BFG"
In december vorig jaar mocht Steven Spielberg zeventig verjaardagskaarsjes uitblazen. Hopelijk is het een mooie blaas geworden, want het aantal goede tot zeer goede tot ronduit meesterlijke films waarmee de man sinds de jaren zeventig menige generatie wist te verblijden is intussen niet meer bij te houden. Opvallend is dat Spielberg met zijn zeventigste verjaardag in zicht een heel productieve periode kende. Met ‘Bridge Of Spies’ leverde hij een meesterlijke koudeoorlogthriller af, momenteel is hij bezig aan de opnames van de sf-thriller ‘Ready Player One’.  Een film die in maart 2018 in de zalen wordt verwacht. Als alles goed gaat krijgen we daarna de historische thriller ‘The Kidnapping of Edgardo Mortara’ te zien, een film die Spielberg plant te draaien tijdens de postproductiefase van ‘Ready Player One’. En daarna zou hij helemaal klaar moeten zijn voor de vijfde ‘Indiana Jones’-film. En misschien ook voor een historisch drama over de relatie tussen de Spaanse ontdekkingsreiziger Cortes en Montezuma. Aan rentenieren denkt hij duidelijk niet.  

Wij ook niet, want we moeten het hier natuurlijk hebben over ‘The BFG’, Spielbergs verfilming van Roald Dahls gelijknamige bekende en universeel geliefde kinderboek dat in 1982 verscheen. Een jaar waarin Spielberg druk doende bezig was ‘E.T.’ de wijde cinemawereld in te sturen. Een film die vierendertig jaar na datum nog steeds geldt als een van de beste familiefilms ooit. De verleiding om ‘E.T.’ te vergelijken met ‘The BFG’ is dan ook groot. Toch doe je dat beter niet, daar deze prent het niet haalt bij dat hartveroverende ‘Phone Home’-avontuur. Toch hoef je dit niet meteen als slecht nieuws te lezen: ‘E.T.’ blijft een one of a kind, en daar moet bijna elke uitdager het loodje tegen leggen. Net zoals ‘Jurassic Park’ een uitstekende film was, maar het nergens haalde van grote broer ‘Jaws’. 

Maar goed, ‘The BFG’ dus, The Big Friendly Giant. Of ‘De GVR’, De Grote Vriendelijk Reus. Die staat op een avond dromenvangend op de stoep van een weeshuis in Londen. Hij wordt betrapt door de kleine en nieuwsgierige Sophie (debutante Ruby Barnhill) waarop hij haar prompt meeneemt naar Reuzenland. Daar krijgt ze te horen dat ze voor altijd bij hem moet blijven omdat ze dan zo in de mensenwereld niet kan verklappen dat er echte reuzen bestaan. Niet dat Sophie een kans krijgt om zich te vervelen in Reuzenland: samen met BFG bindt ze immers de strijd aan met minder vriendelijke reuzen die likkebaardend van plan zijn om de mensenwereld aan hun wil te onderwerpen. 

Het Spielberg zeer genegen echtpaar Kathleen Kennedy en Frank Marshall – die meewerkten aan tal van Spielbergprojecten – droomde er in de jaren negentig al van om Dahls boek te adapteren. Robin Williams was zelfs een tijd in de running om de hoofdrol te vertolken, maar diens improvisatietalent bleek niet echt te paaien met Dahls rustige creatie. Het project bleef langer in de ijskast dan gewild, al dan niet omdat er altijd wel iets te doen was in Spielbergland. En daarbuiten: Kathleen Kennedy is inmiddels ook een van de drijvende krachten in het door Disney vergaarde ‘Star Wars’-imperium. In 2011 ging Melissa Mathison (toevallig ook de scenariste van ‘E.T.’) ermee akkoord om Dahls boek in scenariovorm te gieten, en uiteindelijk verklaarde Spielberg Hemzelve zich bereid om die adaptatie te regisseren. 

Spielberg vertelt Dahls verhaal traag en trefzeker zonder daarbij een echt onvergetelijke film af te leveren. Waar ‘E.T.’ destijds vriend en vijand verraste en moeiteloos uitgroeide tot een generatieoverschrijdend meesterwerk, komt deze ‘BFG’ iets minder als een verrassing aan. CGI-reuzen in combinatie met motion capturing hebben we immers al vele malen eerder gezien, en zelfs de zoetzachte mocapvertolking van Spielbergs nieuwe chouchou Mark Rylance kan dat déjà vu-effect niet omzeilen. Waar Spielberg wel in excelleert is in zijn vertelkracht: hoe je het ook draait of keert, de relatie tussen Sophie en de reus is wonderwel ontroerend en grappig uitgewerkt. Uiteindelijk primeert het verhaal op de effecten, en de nadrukkelijk serene aanpak van Spielberg toont aan waarom hij na al die jaren nog steeds een van de beste Amerikaanse filmmakers is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray