Zoeken

Brooklyn

  • Cinevision.be/nl quoteert Brooklyn met een 3/5
  • Regisseur: John Crowley
  • Cast: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-07-2016
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Brooklyn"
Brooklyn, Manhattan, The Bronx, Queens en Staten Island. Deze vijf wijken vormen samen New York, goed voor ruim 8,5 miljoen inwoners op een leefruimte van zo’n 800 vierkante meter. Van die vijf is Brooklyn met zo’n 2,6 miljoen inwoners de meest dichtbevolkte. Niet slecht voor een kleine Nederlandse nederzetting die destijds als ‘Breukelen’ het levenslicht zag. Midden jaren vijftig was de wijk heel populair bij Ierse immigranten die er het geluk wilden vinden. De Ier Colm Toibin schreef rond dat thema in 2009 een roman, en die is nu verfilmd door John Crowley, ook al een Ier. Voor de transformatie van boek naar scenario tekent Nick Hornby present, en die slaagt erin om de historische achtergrond te mengen met een luchtige tragikomedietoon. 

De verfilming werd in elk geval goed onthaald door pers en publiek. Wereldwijd bracht de film meer dan zestig miljoen op, en dat is best veel voor wat eigenlijk een klein en cinefiel project is. De extra publiciteit die ‘Brooklyn’ kreeg door drie Oscarnominaties (beste film, beste actrice, beste geadapteerd scenario) heeft daar ongetwijfeld heel wat mee te maken. Die nominaties waren slechts het topje van de ijsberg, daar de film internationaal heel wat prijzen in de wacht wist te slepen, onder meer de prijs van beste Britse film op de uitreiking van de BAFTA’s. Als je iets ruikt als je de film in de lader van je blinkende schijfjes-machine schuift, niet schrikken dus: dat is het kwaliteitsaroma dat je tegemoet komt. 

Centraal in ‘Brooklyn’ staat de jonge Eilis Lacey (Saoirse Ronan) die in de jaren vijftig moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen in het Ierse gehucht Enniscorthy waar ze met haar moeder en zus woont. Dankzij de tussenkomst van haar zus kan ze naar Brooklyn verhuizen, waar een Ierse priester (Jim Broadbent) een job en onderkomen voor haar regelt. Uiteraard wordt ze er ook verliefd: ze ziet haar Cupidosnaren aangespannen door de jonge Italiaan Tony (Emory Cohen) met wie ze na wat geaarzel in de huwelijksboot stapt. En dat net voor Eilis zich voor de keuze zal geplaatst zien om in haar nieuwe thuis te blijven of toch de draad met haar verleden terug op te pikken na de onverwachte dood van haar zus.   

Producente Finola Dwyer las Toibins boek kort na het verschijnen. Ze was dadelijk aangegrepen door de thematiek, daar haar eigen moeder in de jaren vijftig van Dublin naar Nieuw-Zeeland was verhuisd op zoek naar een nieuwe toekomst. De parallellen tussen het verhaal van haar moeder en dat van Eilis waren voor haar een trigger om Toibins boek te verfilmen. Dwyer liet het scenario schrijven door Nick Hornby, met wie ze net het goed ontvangen ‘An Education’ had gemaakt, de verfilming van Lynn Barbers memoires. Regisseur John Crowley (‘Boy A’) kreeg de eer en het genoegen ‘Brooklyn’ te regisseren en reconstrueerde vervolgens het Brooklyn van de jaren vijftig in het huidige Montreal met een begroot budget van zo’n 11 miljoen dollar. Om de film in Brooklyn zelf op te nemen, bleek het budget ontoereikend genoeg.  

Soairse Ronan kreeg de rol nadat eerste keus Rooney Mara het project moest verlaten om de rol van Lizbeth Salander te vertolken in ‘The Girl With The Dragon Tattoo’. Voor Ronan alvast goed nieuws, daar haar rol in ‘Brooklyn’ haar marktwaarde ongetwijfeld nog zal opvijzelen. Zeker omdat ze een Oscarnominatie kreeg voor haar vertolking. ‘Brooklyn’ ging in première op het Sundancefestival in 2015 en werd er bekroond met een staande ovatie. Wat meteen ook goed zal zijn voor de marktwaarde van regisseur Crowley, die oorspronkelijk verbonden was aan ‘Carol’, maar uiteindelijk toch de voorkeur gaf aan dit project dat sterk verbonden was met zijn eigen Ierse wortels. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray