Zoeken

45 Years

  • Cinevision.be/nl quoteert 45 Years met een 4/5
  • Regisseurs: Andrew Haigh, Charlotte Rampling
  • Cast: Tom Courtenay, Geraldine James, Dolly Wells
  • Genre: Drama
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-06-2016
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "45 Years"
Love is a many splendored thing, luidt een romantische levenswijsheid. Al is er hier en daar een onverlaat die daar love is a many splendored sting durft van maken. Niet naar de zin van Cupido, dat spreekt voor zich. De facetten van liefde, romantiek, respect en het huwelijk tout court komen alvast geschakeerd aan bod in het Britse drama ’45 Years’ dat op een scherpe manier een huwelijkscrisis annex breuk blootlegt en observeert. 

De feestvarkens die hun vijfenveertigste huwelijksverjaardag mogen en willen vieren zijn Kate (Charlotte Rampling) en Geoff (Tom Courtenay). Het kinderloze koppel is van plan er het beste van te maken, daar het feest voor hun veertigste jubileumjaar niet kon doorgaan omdat Geoff toen een hartoperatie moest ondergaan. Een week voor het feest komt opnieuw een onverwachte kaper op de kust: een brief voor Geoff met daarin de boodschap dat het lichaam van zijn voormalige geliefde Katya is ontdekt. Meer dan vijftig jaar geleden viel Katja tijdens een wandeltocht in een afgrond, en haar lichaam is nu gevonden in een smeltende gletsjer. 

Geoff raakt door dit nieuws nog geen beetje van zijn melk. Zeker omdat een belangrijk deel van zijn verleden zich opent, en daar blijkt hij heel ontvankelijk voor. Aanvankelijk heeft Kate begrip voor Geoffs gemoedstoestand, ook omdat Geoff zijn toenmalige liefde voor Katya nooit heeft verzwegen. Voor Geoff blijft het echter niet bij terugdenken alleen: zo vat hij het plan op om naar Zwitserland te vliegen om het lichaam van Katya in bewaarde jeugdige toestand te kunnen zien. Kate krijgt het daardoor steeds moeilijker om Geoffs fascinatie met wat zoveel jaren geleden is gebeurd te kunnen accepteren, en het geplande feest legt grote barsten bloot in de fundamenten van de relatie tussen het koppel. Vooral als Kate meer en meer tot het besef komt dat zij eigenlijk niet de grootste liefde van Geoff is geweest. 

De Brit Andrew Haigh schoot met zijn derde langspeler ’45 Years’ recht in de roos. De basis voor zijn scenario vond hij in het kortverhaal ‘In Another Country’ van David Constantine. De insteek van dit drama mag dan op het eerste zicht ietwat geforceerd overkomen, tegelijkertijd etaleert de vondst van een jeugdig bewaard lichaam van een voormalige geliefde netjes de kracht en pracht van de magie van het verhalen vertellen. In die optiek is de insteek van ‘het gletsjerlijk’ eigenlijk een meesterlijke vondst. 

De echte kracht van ’45 Years’ is echter niet zozeer het scenario, wel de manier waarop Haigh alles subtiel uittekent. Een zacht woord of een simpel gebaar zeggen hier veel meer dan het gebruikelijke Hollywoodsentiment waar voor finesses vaak bijna geen plaats is. Dat alles werkt komt naast de karaktertekening ook door de schitterende vertolkingen van Charlotte Rampling en Tom Courtenay. Courtenay schittert misschien nog meer dan Rampling, al is dat misschien een perceptie die grotendeels komt omdat hij de laatste tijd minder omnipresent was dan Rampling, die zelfs te zien was in het laatste seizoen van ‘Dexter’ en het tweede seizoen van ‘Broadchurch’. Een van de redenen dat het vooral Courtenay is die hier excelleert. Het is in elk geval treffend dat zowel Rampling als Courtenay op het vijfenzestigste festival van Berlijn beiden een acteerprijs in ontvangst mochten nemen. 

’45 Years’ laat zich gemakkelijk omschrijven als een film over oude mensen voor oude mensen, maar die bewering is de waarheid zwaar onrecht aandoen. ’45 Years’ is immers een volwassen film voor volwassen mensen die de essentie van het zijn, het leven en het afscheid moeten nemen bundelt op een hoogst menselijke manier. Grote cinema dus.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray