Zoeken

Ballers

  • Cinevision.be/nl quoteert Ballers met een 3/5
  • Regisseur: Julian Farino, Simon Cellan Jones e.a.
  • Cast: Dwayne Johnson, Rob Corddry, John David Washington, Omar Miller
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 270 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-06-2016
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Ballers"
2001. In het jaar volgend op het jaar met de millenium bug die er geen was maakt voormalige American Footballspeler en WWE-sensatie  Dwayne Johnson (vrienden en handtekeningjagers mogen hem ook The Rock of Dewey noemen) zijn debuut op het witte doek als schorpioenenkoningfigurant in ‘The Mummy Returns’. Een rol die zo in de smaak valt, dat hij van de producers zijn eigen spin-off krijgt. Niet de enige Hollywoodpoort die zich opende: Johnson krijgt de smaak van het acteren te pakken en groeit uit tot een heuse superster die zowel zijn draai vindt in familiefilms als grootschalige blockbusters. Een draai die heel groot bleek: het zakenblad Forbes berekende dat Dewey Rock momenteel zelfs de best betaalde acteur is met een jaargage van 64,5 miljoen dollar/57 miljoen euro. Geen wonder dat die man altijd breed lachend op foto’s staat. 


Wat je ook mag denken over de acteerkwaliteiten van de weledele heer Johnson, vast staat dat hij zijn status van superster in het voetspoor van Arnold Schwarzenegger en tutti gespierde quanti niet heeft gestolen. Als fan kan je er zelfs fijntjes op wijzen dat hij versatiler is dan Schwarzenegger, die pijnlijk onderuit gaat als hij zijn komisch kunnen wil bewijzen. Johnson is dan weer minder iconisch, en moet het vooralsnog doen zonder een rol van ‘The Terminator’- of ‘Conan The Barbarian’-achtige proporties. In elk geval, wie na ‘The Mummy Returns’ en ‘The Scorpion King’ kon voorspellen dat The Rock een heuse superster op het witte doek zou worden, mag zichzelf als een echte Nostradamusiaan beschouwen.

Wat ons bijna naadloos bij ‘Ballers’ brengt, een HBO-serie waarin de hoofdrol op maat van Johnson is geschreven. Een rol waarmee hij meteen nog maar eens zijn acteerbereik toont. Sorry, Ah-nuld. ‘Ballers’ is het geesteskind van Stephen Levinson, een oude getrouwe HBO-veteraan die eerder al productioneel meewerkte aan ‘Entourage’, ‘In Treatment’ en ‘Boardwalk Empire’. ‘Ballers’ toont vooral gelijkenissen met ‘Entourage’: waar het in die eerdere serie ging over de handel en wandel van acteurs, gaat het in ‘Ballers’ over de levensstijl van American Footballers in de NFL en hun entourage. Mucho macho testosteron gegarandeerd dus in deze reeks waarvan momenteel al een tweede seizoen het mooie weer maakt en een derde reeds in de preproductionele fase zit. 

Kennismaken met ‘Ballers’ kan met deze dvd-uitgave voorzien van alle blinkende toeters en bellen. Johnson kruipt in de huid van Spencer Strasmore, een voormalige NFL-ster bij de Miami Dolphins die nu zijn brood verdient als financieel manager en zo de nieuwe generatie NFL’ers met raad en daad probeert bij te staan. Net als bij ‘Entourage’ kiest Levinson voor een aanpak waarin de grens tussen overdrijving en realiteit heel dun, zo niet onzichtbaar is. Supersterren met een ego tot aan Proxima b, foute feestjes, gefoefel boven en onder de lakens, dilemma’s en keuzes … het passeert allemaal de revue en vormt de lijm die deze reeks samenhoudt. 

Moet je sport- of NFL-fan zijn om ‘Ballers’ te appreciëren? Niet echt, al zien we de fanclub van ‘Sturm Der Liebe’ hier niet meteen aanschuiven. Het zal dus zeker helpen om een sportaffiniteit te hebben en op de hoogte te zijn van de ins en outs van downs, yards en facemasks. Showrunner Levinson doet in elk geval zijn best om de reeks ook voor een breed publiek boeiend en interessant te houden. En dat lukt, zeker als je de gebeurtenissen extrapoleert naar eender welke omgeving waar met grof geld ego’s worden gekocht, verkocht en gestreeld. Een touchdown scoren doet ‘Ballers’ niet onmiddellijk, maar als groeireeks die niet meteen in al zijn innings laat kijken doe je er goed aan om deze tien afleveringen van een halfuur op het televisiemenu te plaatsen. Al is het maar om klaar te zijn voor Andy Garcia die in het tweede seizoen zijn intrede maakt als een rivaal van Johnson.
 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray