Zoeken

Automata

  • Cinevision.be/nl quoteert Automata met een 3/5
  • Regisseur: Gabe Ibàñez
  • Cast: Antonio Banderas, Birgitte Hjort Sorensen, Dylan McDermott, Robert Forster
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-07-2016
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Automata"

May contain traces of other movies. Het is een Engelstalige waarheid als een koe in deze ‘Automata’. Flarden ‘I, Robot, ‘Blade Runner’, ‘Minority Report’ en andere dystopische apocalypsparabels duiken hier op, en niet eens subtiel of verborgen. Wat goed nieuws is, want je weet meteen dat je een potentieel interessante film krijgt. Wat ook slecht nieuws is, daar ongeïnspireerd stelen of zelfs onverholen plagiaat nooit ver weg is. Om maar iets te zeggen: de robotprotocollen waar ‘Automata’ mee uitpakt, leunen wel heel dicht aan bij Asimovs roboticawetten. 

De wereld, anno 2040. Eens te meer hebben we sf-gewijs het loodje gelegd. Zonneflitsen zorgden voor de dood van bijna 99 procent van de wereldbevolking. De overlevenden trokken zich terug binnen de grenzen van de nog resterende steden. Bovenaan hun to do-lijst: robotten fabriceren die hen als arbeidskrachten kunnen helpen om het leven terug op te bouwen in een voor de rest bijna volledig technologieloze en vaak nog steeds onveilige omgeving. De robotten krijgen de naam Pilgrims en worden geprogrammeerd met twee protocollen: ze kunnen geen enkele levensvorm schade berokkenen, en ze mogen de modificaties van andere robotten niet aanpassen. 

Uiteraard loopt het mis. Moet wel, anders krijg je geen sf-thriller. Vaucan (Antonio Banderas), een verzekeringsagent van de firma die de Pilgrims van de lopende band laat rollen, moet immers onderzoeken of het gerucht klopt dat een robot is neergeschoten die zichzelf aan het herprogrammeren was. Vaucan ontdekt dat de robot in het bezit was van een nucleaire batterij en betrapt een andere robot terwijl die onderdelen steelt. Aan Vaucan de eer en het genoegen te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het robottengefoefel, en wat de bedoeling van die snode plannen is. Alvast een tip van de sluier: illegaal kleurenwiezen is het niet. 

Spanjaard Gabe Ibàñez maakt met ‘Automata’ duidelijk dat hij zijn sf-klassiekers kent. Zijn budget mag dan wel kleiner zijn dan door grote Hollywoodstudio’s ontwikkelde effectenfilms, toch levert hij een omgeving af die veel sf-fans likkebaardend zullen omarmen. En die met een gevestigde waarde als Antonio Banderas in de hoofdrol zeker wereldwijd een publiek zal vinden. Ibàñez weet trouwens wel het een en ander af visuele effecten en producties. Met Extipo richtte hij een bedrijf op dat zich toelegde op de ontwikkeling van CGI, met UserT38 een dat zich toespitst op digitale pre- en postproductie. Dat de man geen carrière als romcom-regisseur wil uitbouwen, lijkt duidelijk.

De kans dat ‘Automata’ een natte droom is die uitkomt voor Ibàñez, is dan ook groot. Dit is trouwens niet zijn eerste langspeler: in 2009 liet hij al van zich horen met de thriller ‘Hierro’. Ditmaal trekt hij echter voluit en onbeschaamd de sf-kaart. Visueel is er weinig tegen dit grotendeels in Bulgarije opgenomen werkstuk in te brengen, inhoudelijk blijkt alles uiteindelijk iets te derivatief en pover om ook daar een onderscheiding te halen. De kans dat de liefhebbers van potente B-films veel zullen malen om die déjà-vu-insteek is trouwens aan de kleine kant. Net omdat het beeldstormgewijs allemaal netjes in elkaar klikt. Los daarvan was een beetje meer inhoudelijke ambitie zeker welkom geweest. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray