Zoeken

Community, seizoen 6

  • Cinevision.be/nl quoteert Community, seizoen 6 met een 4/5
  • Regisseur: Rob Schrab, Jay Chandrasekhar, e.a.
  • Cast: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Alison Brie
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 345 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-10-2016
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Community, seizoen 6"
En zo eindigt het dan ... waarschijnlijk. ‘Community’ bedoelen we, een van de meest nerdy sitcoms die ooit op de mensheid is losgelaten. En daardoor niet door iedereen geliefd was, en niet verwonderlijk vooral populair bleek in de niet te onderschatten niche van geeks en aanverwante popcultuurtechneuten. Een niche die niet in staat bleek om de kijkcijfers groot genoeg te houden. Een paar productionele problemen zoals het tijdelijk opstappen van bedenker Dan Harmon en seizoenen die afklokten op 13 afleveringen in plaats van de initiële 20 +, lieten daarnaast uitschijnen dat ‘Community’ moeilijk in het gareel te houden was. Waardoor het niet echt een verrassing was dat NBC na vijf seizoenen de stroom afsloot. Buiten de waard en de die hard-fans gerekend: die protesteerden zo hard dat hun kreten werden opgepikt door het online opererende Yahoo!Screen dat het licht op groen zette voor een zesde reeks. Enerzijds om ‘Community’ een tweede leven te geven, anderzijds om alles ordentelijk te kunnen finaliseren. 

De kans is groot dat dit zesde seizoen het definitieve einde betekent voor de wacko’s op Greendale Community College. Toch lieten de makers optekenen dat het mooi zou zijn om ‘zes seizoenen en een film’ te kunnen realiseren. Dus wie weet … in tijden van crowdfunding en steeds meer off the beaten track gesponsorde projecten valt niet uit te sluiten dat Jeff Winger en co ooit nog eens in een of ander universum opduiken. De kans dat er dan meteen iets megameta’s mee wordt gedaan is – de format van de reeks indachtig – vrij groot. Maar voorlopig is de zesde worp van ‘Community’ dus wel degelijk afsluitend. 

Talrijke popcultuurverwijzingen zorgden er van meet af aan voor dat ‘Community’ een kind van zijn tijd was, en het enthousiasme van de cast maakte van de serie rond een groep misfits die om verschillende reden terug aan de universiteit ging studeren een topper. Harmon en co – waaronder broers Anthony en Joe Russo die inmiddels onderdak vonden in de Marvelstal - gingen al snel een stapje verder door afleveringen te bedenken die volledig geanimeerd werden uitgewerkt of zich zelfs in andere dimensies en tijdzones afspeelden. Of bedachten afleveringen die het vaste concept verlieten door zich te profileren als actie-, detective- of horrorpastiche. Origineel en (meestal) geinig, maar sommige afleveringen gingen daardoor plot- of personagematig wel onderuit. 

Toch is het zesde seizoen een afscheid in schoonheid. Logisch, daar ‘Community’ in al zijn chaos steeds bekijkbaar en voor het overgrote deel dijenkletsend bleef. En dat is hier dus niet anders. Van het oorspronkelijke zevental zijn enkel Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi en Alison Brie nog van de partij – de tot hoofdrollen gepromoveerde bijrollen van Jim Rash en Ken Jeong niet meegerekend. Er is zelfs nog tijd en ruimte voor nieuwe personages: Francesca Dart (Paget Brewster) en Elroy Patashnik (Keith David). De ene is door campushoofd Pelton ingehuurd als consultant om de kwaliteit van Greendale te verhogen, de andere een gepensioneerde wetenschapper die de IT van Greendale onder handen komt nemen. In de eerste plaats borduurt ‘Community’ verder op alles wat deze fun ride in totaal 110 afleveringen lang smaakvol inkleurde. Wat meteen verklaart waarom er ook nu weer plaats is voor speciale insteken zoals een flashbackfilm, een aflevering rond virtuele realiteit, een nieuwe paintball-episode en – pakkend op zijn eigen manier – een slotakkoord waarin de personages zich voorstellen hoe een hypothetisch zevende seizoen er zou kunnen uitzien. 

Of hoe Dan Harmon zijn geesteskind uitgeleide deed binnen de krijtlijnen van de format en zijn ziel geenszins aan de commerciële duivel verkocht door alles lean and clean te houden. Gelukkig maar, daar dit zesde seizoen er uiteraard niet kwam om nieuwe zieltjes te winnen, maar om de fans van het eerste uur te belonen voor hun trouwe applaus. Door deze dvd-release kan de fan die zes seizoen nu allemaal netjes naast elkaar plaatsen in de dvd-kast. De echte, niet de virtuele. Alhoewel je dat met ‘Community’ natuurlijk nooit zeker kan weten.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray