Zoeken

Elizabeth: The Golden Age

  • Cinevision.be/nl quoteert Elizabeth: The Golden Age met een 3/5
  • Regisseur: Shekhar Kapur
  • Cast: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 12-12-2007
  • DVD: 06-05-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Elizabeth: The Golden Age"

Regisseur Shekhar Kapur maakte onlangs bekend dat hij van z’n historische thriller ‘Elizabeth’ een drieluik wil maken. De eerste film dateert al van 1998 - de tijd toen hoofdactrice Cate Blanchett nog groen achter de oren zag en Kapur voor het eerst internationaal z’n kunnen kon etaleren - maar in feite is er in die negen jaar tussentijd maar weinig veranderd. Nog steeds houdt Kapur meer van een mooie enscenering dan van een gestructureerde plot en voor het gros van de tijd waart het personage Elizabeth als een emotieloze regeerster doorheen haar paleis. Dat hoeft natuurlijk geenszins erg te zijn als je met een regisseur zit die bloedmooie plaatjes schiet en een hoofdactrice die meer talent heeft in haar kleine teen dan de helft van haar tegenspelers samen. Het resultaat is dan ook onderhoudend, al hadden een beter uitgewerkt verhaal en dito zijkarakters van dit tweede deel een interessantere film kunnen maken.

We schrijven 1585. Spanje ligt in oorlog met Engeland en Elizabeth (Cate Blanchett) is niet van plan zich over te geven aan de grillen van Filips II (Jordi Molla), die uiteindelijk geen andere optie ziet dan Engeland aan te vallen met z’n stevig uitgedoste armada. Dat lijkt een eenvoudige plot voor een film van twee uur, maar Kapur injecteert z’n verhaal met zijlijnen over Sir Walter Raleigh (Clive Owen), een charismatische ‘zeerover’ die z’n adoratie voor hare majesteit niet onder stoelen of banken kan steken en over Mary Stuart (Samantha Morton), de nicht van Elizabeth die ergens in een kasteel gevangen gehouden wordt.

Dat zorgt er onlosmakelijk voor dat niet iedereen de aandacht krijgt die hij verdient. Owen lijkt op een gegeven moment niet van het scherm weg te slaan, terwijl Morton ons veel meer interesseerde. Kapur, die het veel te druk had om een nieuwe fonkelende zuil of een grotesk binnenplein op scène vast te leggen, dacht er duidelijk anders over en vangt met dat derde nevenverhaal weinig tot niets aan. Maar ondanks het scenariorommeltje blijft ‘Elizabeth: The Golden Age’ boeiend. Die eer komt vooral Cate Blanchett toe, die laveert tussen extreem ingehouden (haar subtiel spel is briljant) en hoogopwellende schreeuwtirades (vooral in het tweede deel van de film geeft ze iets meer van haar emoties prijs). Of het ooit tot een derde film komt, blijft natuurlijk de vraag. De film stopt met de mededeling dat na de zeestrijd een tijd van voorspoed was aangebroken voor Engeland. Wat zou Kapur dan nog te vertellen hebben? Misschien kan hij zijn focus dan nog meer richten op zijn gigantische portalen en imposante decors.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray