Zoeken

Sully

  • Cinevision.be/nl quoteert Sully met een 4/5
  • Regisseur: Clint Eastwood
  • Cast: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 30-11-2016
  • Distributeur: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Sully"

Of Clint de gevleugelde woorden do you feel lucky, punk uitspreekt telkens een journalist hem vraagt of hij van plan is om met pensioen te gaan is niet bekend, feit is wel dat Eastwood kordaat en resoluut te kennen geeft dat hij niet van zin is met pensioen te gaan, maar wil blijven werken tot het gaatje. Of hoe zesentachtiger Eastwood wel heel ver gaat om zijn maatje D. Trump te steunen door als archetype van de All-American Hero aan de slag te blijven. Zijn nieuwe film staat trouwens al in de steigers. Een adaptatie van het boek dat ontwikkelingswerkster Jessica Buchanan schreef nadat ze in 2011 samen met een collega werd ontvoerd door Somalische militanten en uiteindelijk uit haar benarde situatie werd bevrijd door Navy Seals. Ja, die nieuwe film zou best wel eens een gung-ho tweeluik kunnen vormen met ‘American Sniper’. Helemaal andere koek is deze ‘Sully’, die eerder aanleunt bij de hoopgevende Obamaclan. Of hoe politieke voorkeuren niet van tel zijn als het op (echte) cinema aankomt.  

‘Sully’ is een verhaal van hoop en menslievendheid. De teletijdmachine staat ingesteld op 15 januari 2009, New York. Toen moest een vliegtuig met 155 mensen aan boord een crashlanding maken op de Hudson kort na het opstijgen op het La Guardia-vliegveld. De reden: een aanvlieging met een zwerm vogels. Beide motoren vielen uit, en gezagvoerder Chesley Sullenberger (kortweg Sully) nam de kordate beslissing om op het water te landen omdat hij terugkeren of landen op een ander nabijgelegen vliegveld te riskant vond. Iedereen overleefde de noodlanding. Zowel de passagiers als de crew werden – weliswaar verkleumd, onderkoeld en met loopneuzen – gered door reddingsteams. Sully werd prompt uitgeroepen tot held van de dag en de miraculeuze redding ging het wereldnieuws rond.  

Eind goed, al goed? Niet meteen, in elk geval. De National Transportation Safety Board (NTSB) voerde immers een onderzoek uit naar de bijna-ramp, en suggereerde dat Sully wel kon hebben teruggekeerd naar een ander vliegveld, en dat hij met zijn stunt een onverantwoord risico nam. Dat onderzoek wordt samen met de crash netjes gereconstrueerd. Zij het niet naar ieders tevredenheid: de NTSB liet optekenen niet opgezet te zijn met de iets te vaudevilleske manier waarop het gerechtelijk onderzoek wordt weergegeven. Aangezien het wel degelijk heeft plaatsgevonden en het samen met de crash intense cinema oplevert, zal je daar als filmmeerwaardezoekende cinefiel alvast niet over vallen. 

Vast staat dat het verhaal van ‘Sully’ bij Eastwood in goede handen is. Verrassend is alvast de speelduur: zonder eindgeneriek heeft Clean Clint nauwelijks anderhalfuur nodig om dit verhaal te vertellen, en dat terwijl hij meestal gemiddeld twee uur en een kwartier de tijd neemt om een film af te ronden. Toch voelt de prent nergens onthoofd of gehaast aan: het verhaal krijgt netjes ademruimte om te begeesteren en te fascineren. 

Dat ligt niet alleen aan het rechttoe-rechtaanwerk van Eastwood, maar evenzeer aan de ijzersterke vertolking van Tom Hanks, die hier opnieuw bewijst een rechtmatige erfgenaam van James Stewart en Gregory Peck te zijn. De klasse waarmee hij het titelpersonage vertolkt alleen al is een reden om in te checken aan de Eastwoodbalie. En hij krijgt aardig weerwerk van Aaron Eckhart, die eens te meer aantoont een onderschat acteur te zijn die tot mooie dingen in staat is, als hij tenminste in de juiste film is gecast. En dan krijg je er als klap op de vuurpijl ook nog een intense reconstructie van US Airways Vlucht 1549 bij. Neen, Clint hoeft duidelijk nog niet met pensioen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray