Zoeken

Maggie's Plan

  • Cinevision.be/nl quoteert Maggie's Plan met een 4/5
  • Regisseur: Rebecca Miller
  • Cast: Ethan Hawke, Greta Gerwig, Julianne Moore, Bill Hader
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-10-2016
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Maggie's Plan"
Eerder kreeg Nicole Holofcener al het predikaat van vrouwelijke Woody Allen opgekleefd. Niet onlogisch, gezien de relatieschetsen op haar cv: ‘Lovely & Amazing’, ‘Friends With Money’, ‘Enough Said’, ‘Please Give’ … ze hebben allemaal iets Allenesk, maar praten tegelijkertijd met een eigen stem die luid genoeg is om de vergelijking met de grote Woody niet te moeten aangaan. En al helemaal niet in deze recensie, die op zich niets met het leven en werk van Holofcener te maken heeft. Tenzij als takelopstap naar de film waar alles om draait: het door Rebecca Miller geschreven en geregisseerde “Maggie’s Plan”, dat net als het oeuvre van Holofcener Allenesk is, maar tegelijkertijd ook op eigen benen kan staan. 

Voor wie op café, in een bruine kroeg of op de parking van een taverne behalve over huisdieren, de staat van de wereld en de zoutgraad van de borrelnootjes ook graag een boompje over film opzet: je kan uitpakken met Rebecca Miller. Zeker als je weet dat zij de dochter is van de bekende auteur Arthur Miller (‘The Crucible’, ‘Death Of A Salesman), ooit nog getrouwd met Marilyn Monroe. Rebecca is echter geen dochter van Marilyn, maar wel van de fotografe Inge Morath, Millers derde echtgenote. Zelf deelt Rebecca al sinds 1996 bed, badkamerspiegel en alle andere meubels en accessoires met Daniel-Day Lewis. Een veelfilmster kan je Rebecca niet noemen: ‘Maggie’s Plan’ is haar vijfde film binnen een tijdspanne van twintig jaar.  

‘Maggie’s Plan’ kan je zien als een chick flick, maar dan doe je de film onrecht aan terwijl je het genre van een fikse upgrade voorziet. Ja, dit is een relatiefilm, maar eentje die toch verder gaat dan het gebruikelijke ‘man en vrouw krijgen ruzie maar alles komt op het eind gesuikerd en geglazuurd goed’-cliché. De personages primeren op de plotmachinaties en waarachtigheid krijgt voorrang op het plastic omhulsel. Wat meteen betekent dat het gros van de chickflickdoelgroep ‘Maggie’s Plan’ daarom niet zal blieven, maar dat is dan hun probleem. Cinefielen met een fijne neus voor de meer onafhankelijk geproduceerde relatiefilm mogen de borst(en) dan weer nat maken voor een heerlijk anderhalf uur. 

De vrijgevochten Maggie (een alweer in optima forma verkerende Greta Gerwig) wil een kind. Probleem: ze vindt geen man om haar dat te schenken. Waarop ze aanklopt bij een voormalige studiegenoot die haar wil helpen om via kunstmatige bevruchting moeder te worden. Een vaste relatie aangaan met de gulle schenker (Travis Fimmel, voor een keer niet in stoere blotebastuitvoering (‘Vikings’, ‘Warcraft’)) behoort echter niet tot de mogelijkheden. Laat ze rond die tijd toch wel net verliefd worden op antropologieprofessor John (Ethan Hawke). In haar ogen niet alleen een ideale partner, maar ook een ideale vader voor haar toekomstig kind. Dat John getrouwd is met Georgette (Julianne Moore) blijkt een detail, zeker omdat het in dat huwelijk tussen die twee met een vergrootglas zoeken is naar peis en vree. Waarop John en Maggie besluiten om te breken met het verleden en voor elkaar te kiezen. Strak plan, maar de repercussies laten niet lang op zich wachten.  

‘Maggie’s Plan’ bevat weliswaar een paar dramatische elementen, toch is dit in de eerste plaats een bonafide met de nodige fijne observaties en one-liners doorspekte spitsvondige komedie. Miller slaagt er weliswaar niet in om alle clichés te mijden, de scherpte van de dialogen en het enthousiasme van de cast vegen die echter allemaal netjes onder de mat. En dan krijg je er klap op de vuurpijl-gewijs nog een Quebec-uitvoering bij van Bruce Springsteens ‘Dancing In The Dark’ ook. Meer moet dat niet zijn om achteraf een polkagat in de lucht te springen. Een aanradertje, zowel in donkere als lichte dagen.
 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray