Zoeken

Ay Ramon!

  • Cinevision.be/nl quoteert Ay Ramon! met een 3/5
  • Regisseur: Stijn Coninkx
  • Cast: Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van Der Aa, Els Dottermans
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-11-2016
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Ay Ramon!"
Eigenlijk zou Hugo Matthysen – en bij uitbreiding de volledige ploeg die op onze nationale zender de sinterklaasprogramma’s maakt – al lang een kinderstandbeeld moeten hebben gekregen. Decennialang al houden zij de magie van de grote kindervriend levend, en dit niet alleen voor jong, maar ook voor oud. Matthysen weet immers hoe hij met zijn kwinkslagen zowel de kinderen als volwassenen bij de les kan houden. Als je dan ook nog een eminence grise als Jan Decleir kan strikken om in de huid van de Sint te kruipen, ja … dan krijg je kwaliteit natuurlijk. En die drijft boven. Ook in ‘Ay Ramon!’, een speelfilm die geboekstaafd staat als de eerste Vlaamse sintfilm ooit. En die biedt mooi tegenwerk voor de jolige Hollandse invasie die ons elk jaar te wachten staat. 

Het is meteen al lekker recalcitrant om een sinterklaasfilm te maken zonder een sintverwijzing in de titel. ‘Dag Sinterklaas’ was waarschijnlijk de ideale titel geweest, daarmee een brug makend naar de door Bart Peeters gepresenteerde televisieklassieker. Maar neen, het werd ‘Ay Ramon!’, waarmee Matthysen uitdrukkelijk verwijst naar de Spaanse roots van de Sint en naar het personage van diens paardenverzorger Ramon (Pieter Embrechts in flamencomodus). Al kon de film ook gewoon ‘Ay Iedereen!’ hebben genoemd, daar alle figuren die elk jaar van de partij zijn bij de blijde intrede van de Sint hier de revue passeren. 

De reden dat Ramon niet met de stoomboot naar België/Vlaanderen/Antwerpen komt is om te vermijden dat Slechtweervandaag, het paard van de Sint, zeeziek wordt. Niet alleen een kindervriend, maar ook een dierenvriend dus, onze Klaas. Ramons reis over land blijkt alvast woeliger dan die over de baren: hij wordt immers gevangen genomen door Tikkelotje (Evelien Bosmans) die Ramons muzikale souplesse wil gebruiken om er haar weinig succesvol theater terug boven op te krijgen. En als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Terwijl ze proberen om de schijnbaar van de aardbodem verdwenen Ramon op te sporen, belanden Professor Van den Uytleg (Lucas Van den Eynde), Conchita (Els Dottermans) en Zwarte Piet (Frans Van Der Aa) ook in de gevalste strik van Tikkelotje. Waarop Sinterklaas uiteindelijk zelf de dag en zijn companen moet zien te redden vooraleer hij Tikkelotje vermanend kan toespreken.

Toen de Sint Hemzelve aan Stijn Coninkx kwam vragen of hij ‘Ay Ramon!’ wou verfilmen, kon baron Stijn natuurlijk niets anders doen dan de opdracht met veel graagte aanvaarden. En dat niet alleen omdat Coninkx vond dat de Sint een beetje op priester Daens leek. Coninkx heeft natuurlijk ook kaas gegeten van humor en komedies (‘Hector’, ‘Koko Flanel’), en hij bleek een goede keuze om Matthyssens grappen en grollen om te smeden tot een geslaagd filmavontuur. Het resultaat is een altijd aimabele, soms dijenkletsende en misschien net een marsepeintikkel te lange familiefilm die er voor het overgrote deel ingaat als zoete koek, banketletters, mandarijntjes en gevulde repen. Alles wat je verlangt van een sintfilm, toch?  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray