Zoeken

Abre Los Ojos

  • Cinevision.be/nl quoteert Abre Los Ojos met een 3/5
  • Regisseur: Alejandro Amenabar
  • Cast: Eduardo Noriega, Penelope Cruz, Chete Lera
  • Genre: Thriller
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-06-1999
  • Distributeur DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Abre Los Ojos"

Toen de Spaanse regisseur Alejandro Amenabar in 1996 debuteerde met de horrorthriller ‘Tesis’ was hij al voorbestemd een grote meneer te worden. Amper een jaar later draaft hij aan met ‘Abre Los Ojos’, een experimentele softromantische thriller. ‘Abre Los Ojos’ is zeker geen slechte film, maar is ook geen meesterwerk. Het is een interessant, intrigerend werkstuk, dat zowel hoogtes als laagtes bevat.

‘Nee, ik geloof dat ik ga slapen’, dixit hoofdpersonage Cesar (Eduardo Noriega) vlak voor hij een cruciale, pijnlijke beslissing maakt. Hij stapt in de auto van zijn fuckmate Nuria (Najwa Nimri). Samen gaan ze een different lot tegemoet. Zij sterft, hij blijft leven, hetzij verminkt. Cesar is een soort aimabele kerel, die toch de belangrijkste factoren van een jong leven bezit. Hij is knap, charmant, zwemt in het geld en kan elke vrouw krijgen die hij maar wenst. Op zijn verjaardagsfeestje draaft zijn beste vriend Pelayo (Fele Martinez) aan met zijn date, de bloedmooie actrice Sofia (Penelope Cruz). Nog maar net stomende nachten met Nuria achter de rug, voelt Cesar zich aangetrokken tot deze furie. Dan gebeurt echter de ramp.

In ‘Abre Los Ojos’ kiest Amenabar voor een mysterieuze, sfeervolle maar erg trage regie, badend in de donkere, maar prachtige fotografie van Hans Burman. Het scenario is eveneens van de hand van Amenabar. Gaandeweg wordt de film alsmaar meer intrigerend. De typische thrillereffecten komen naar boven en de prent wordt spannender. Als kijker begin je mee te leven met de lotgevallen van het hoofdpersonage. Pas helemaal op het einde krijgen we alle antwoorden netjes op een rijtje. De film kan beroep doen op een geweldige apotheose. Het is ook vooral de stelselmatige verbetering naar het einde toe, die dit portret naar een hoger schavotje op de filmladder hijst. Niettemin houdt de regisseur graag het midden tussen romantiek, drama en thriller.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray