Zoeken

Moana

  • Cinevision.be/nl quoteert Moana met een 3/5
  • Regisseur: John Musker & Ron Clements
  • Cast: Auli'li Cravalho, Dwayne Johnson, Temuara Morrison, Jemaine Clement
  • Genre: Animatie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 30-11-2016
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "Moana"
Het is wat met de Disneytitels tegenwoordig. ‘Zootopia’ enterde in de meeste Europese landen de cinema’s als ‘Zootopolis’, en het prinsessenavontuur ‘Moana’ staat hier als ‘Vaiana’ op de affiche. Niet omdat de originele titel te West-Vlaams klonk, maar omdat Moana een (bedrijfs)naam is die in tal van Europese landen officieel geregistreerd staat. Waarop de titel dan maar netjes binnen de grenzen van de Polynesische mythologie werd aangepast. Het gaat trouwens niet om zomaar een aanpassing op de titel: ook in de dialogen zorgden de Disneystudio’s ervoor dat overal ‘Vaiana’ te horen is in plaats van ‘Moana’. 

Over naar de orde van de dag: is ‘Moana’ je aandacht en aanpalend kindergekrijs waard? Yep, dubbel en dik zelfs. Om een bona fide klassieker of meesterwerk te zijn komt dit elvendertigste prinsessenverhaal uit het huis van de muis net een paar armslagen te kort, maar laat dat je er niet van weerhouden om je vrijwillig te laten onderdompelen in wat een heel exquis geanimeerde animatieprent is. Voor het regisseursduo John Musker en Ron Clements is ‘Moana’ hun zevende langspeler voor Disney, en het is meteen de eerste waar geen handtekenwerk meer aan te pas kwam. De vorige zes Musker-Clementstitels zijn trouwens ‘The Great Mouse Detective’, ‘The Little Mermaid’, ‘Aladdin’, ‘Hercules’, ‘Treasure Planet’ en ‘The Princess And The Frog’. ‘Moana/Vaiana’ leunt kwalitatief heel dicht aan bij ‘The Little Mermaid’ en het meesterwerk ‘Aladdin’, dus dat zit alvast snor. Toch is het scenario uiteindelijk net iets te vlak en te formulaïsch om er deze keer uitsluitend goede punten mee te scoren. Lees: we hebben het allemaal al eens eerder gezien.

Disney boort met ‘Moana’ de Polynesische mythologie aan, en meer bepaald die van halfgod Maui. Die stal de levenssteen van de godin Te Fiti, met de bedoeling om de steen bravelobbesgewijs aan de mensheid te schenken. Buiten demon Te Ka gerekend, die ervoor zorgt dat de steen in het diepste van de diepste zeeën verdwijnt en dat heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van de omliggende eilanden. Waarop ettelijke jaren later de godin van de zee prinses Moana uitkiest om naar het relikwie op zoek te gaan om het met Te Fiti te herenigen. Daarvoor gaat ze een alliantie aan met Maui en kan ze rekenen op de sidekickhulp van haan in de wind Heihei.
 

De gelijkenissen met tal van andere Disneyfilms springen weliswaar moeiteloos naar de oppervlakte, toch zijn er noemenswaardige verschillen. De prinses van dienst is dit keer geen sloofje van het mansvolk, maar staat haar eigen mannetje – de emancipatie zet zich duidelijk door bij Disney na ‘Frozen’. En in ‘Zootopia’ was het ook al een vrouwelijk personage dat het dapperst van allemaal bleek, alle machodeuken nog aan toe. Zowel zijn mannetje als vrouwtje staand: de oogverblindende animatie. Het lijkt wel alsof Disney (en de andere animatiestudio’s) erin slagen om per film nog meer visueel te verbluffen dan bij de voorgaande. Een pluim daarvoor, al dan niet een van Heihei. En dan zijn er uiteraard ook nog de liedjes die het geheel kruiden, want ‘Moana’ is wel degelijk een musical waarin grote delen van het verhaal op de tonen van een lied voortstuwen. De traditie zoals in de gouden Shermanbroers- of Ashman-Menkenjaren wordt trouwens voortgezet en componisten Lin-Manuel Miranda en Opetaia Foa'i proberen met oorwormdeun 'How Far I'll Go' duidelijk in te haken op het bevroren 'Let It Go'-succes. Goed nieuws voor wie zijn animatiefilms graag in een notenbalkbad onderdompelt.  

Afrondingsgewijs de consensus er nog eens inrammend: ‘Moana/Vaiana’ is niet de beste animatietitel van het jaar, maar waarschijnlijk wel de mooiste. En sowieso buiten categorie voor de ‘Storks’ en ‘Angry Birds’ van deze wereld. Nog maar eens een bewijs dat je het Disneykwaliteitslabel nooit mag onderschatten. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray