Zoeken

The Man Who Knew Infinity

  • Cinevision.be/nl quoteert The Man Who Knew Infinity met een 3/5
  • Regisseur: Matthew Brown
  • Cast: Dev Patel, Jeremy Irons, Devika Bhise, Toby Jones
  • Genre: Drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-11-2016
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Man Who Knew Infinity"
Vijfendertig gedeeld door zeven is vijf. Een waarheid als een heilige koe. Behalve bij Gaston & Leo en de kolderbrigade: daar was het veertien. Bij Srinivasa Ramanujan was het ook vijf. Een bewerking waar de verstandige man als pionier van wiskundige theorieën zijn hand weliswaar niet voor omdraaide. Het leven van Ramanujan werd in 1991 te boek gesteld in ‘The Man Who Knew Infinity: A Life Of The Genius Ramanujan’. Een boek dat nu verfilmd is met iedereens favoriete knuffelindiër in de titelrol (Dev Patel dus) en met Jeremy Irons in de rol van de Britse wiskundige G.H. Hardy. Een film voor wiskundenerds in plaats van voor comicnerds, het is weer eens wat anders. 

Dat Ramanujan hoog staat aangeschreven bij wiskundige academici blijkt al meteen uit de producerslijst van ‘The Man Who Knew Infinity’. De film kwam tot stand met productionele superviserende steun van Ken Ono en Manjul Bhargava, twee gelauwerde wiskundige autoriteiten die zo meehelpen om de herinnering aan Ramanujan levendig houden. Srinivasa’s legendarische status is trouwens ook hoog door het feit dat hij al op zijn 32e overleed aan de gevolgen van tuberculose.

Srinivasa zag het levenslicht vlak voor Kerstmis in 1887 in het toen door de Britten gedomineerde India. Zonder enige vorm van wiskundige opleiding slaagde hij er als autodidact in om grensverleggende mathematische theorieën te verkondigen. En dat terwijl hij in armoede leefde en onbeduidende baantjes moest uitvoeren om te overleven. Zijn theorieën werden in het begin meesmuilend onthaald, vooral door de upper stiff Britten. Uiteindelijk kon niemand voorbij aan het genie van Ramanujan, en tijdens de eerste wereldoorlog werd hij een fenomeen in Cambridge, als student van eminence grise-professor G.H. Hardy. 

Met vlammende pleidooien voor priemgetallen, getalleninversies en infiniteitsverhandelingen alleen maak je natuurlijk geen film waarmee je een groot publiek bereikt. Niet dat het hoeft: een paar van onze favoriete films zijn hoop en al daar twaalf man en een apenkop gezien – dus we breken graag een lans voor doelpubliekloze parels. De makers van ‘The Man Who Knew Infinity’ gaan echter resoluut voor de (hola, in het thema passende metaforische stijlfiguur in zicht) grootste gemene deler en maken het moeilijke onderwerp zo passabel als maar kan. Het casten van Patel en Irons (en in een bijrol Stephen Fry) zorgt er alvast voor dat de voelsprieten van de wiskundeonwetende cinefiel in de goede richting komen te staan. De inkleuring van het verhaal doet dat ook: we zien hoe Ramanujan moet opboksen tegen bevooroordeeld racisme, zowel in zijn thuisland als bij zijn aankomst in Cambridge. Ook de focus op zijn liefde voor zijn in India gebleven echtgenote zorgt voor een laagdrempelige instap. 

‘The Man Who Knew Infinity’ moet je sowieso niet zien om de wiskundige onderlaag te snappen. Regisseur Matthew Brown levert in de eerste plaats een conventioneel portret af van een alles behalve conventionele man, en jongleert op een aimabele manier met de elementen die er zijn, de politieke en historische tijdsgeest ten tijde van de eerste wereldoorlog inclusief. Met als resultaat een standaard biopic die zonder al teveel getierlantijn een verhaal vertelt in Readers Digest-stijl. Zij het zonder denigrerende onderlaag: de erfenis van Ramanujan krijgt wel degelijk de verdiende eer, en de sterk gefocuste vertolkingen van Patel en Irons zorgen voor de filmische voldoening. Zozeer zelfs, dat de verrassende vriendschap tussen Ramanujan en Hardy eigenlijk het echte hart van de film vormt. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray