Zoeken

The People V. O.J. Simpson

  • Cinevision.be/nl quoteert The People V. O.J. Simpson met een 4/5
  • Regisseur: Ryan Murphy, Anthony Hemingway, e.a.
  • Cast: Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Kenneth Choi, John Travolta
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 570 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-10-2016
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The People V. O.J. Simpson"
Ware misdaadverhalen: aardbewoners blijven ervan smullen als van een met sprinkels besprenkeld ijsje op een zonovergoten terras. Zeker als dat misdaadverhaal gekleurd wordt door bekende namen en koppen die dagelijks de kranten en wekelijks of maandelijks de boekskes kleuren. Een zaak die vandaag – zeker in Amerika – nog evenveel de snaren beroert als midden jaren negentig is het onderzoek naar de moord op Nicole Brown Simpson en haar vriend/minnaar Ron Goldman. Niet in het minst omdat haar ex-echtgenoot en nationale ster O.J. Simpson van de moord werd beticht en vervolgens in een hevig gemediatiseerde en controversiële rechtszaak werd vrijgesproken.  

‘O.J. Wie’ zal je in het land van uncle Sam en bizarre neef Donald niet vaak horen vragen. Iedereen kent de man daar immers, en niet zozeer van zijn acteerfratsen in fillms als ‘The Towering Inferno’, ‘The Cassandra Crossing’, ‘Capricorn One’ en ‘The Naked Gun’. Orenthal James is er nog bekender als gelauwerd American Football-speler bij achtereenvolgens The Buffalo Bills (voor elf seizoenen) en de San Francisco 49ers (voor twee seizoenen). Na zijn sportcarrière probeerde Simpson het als acteur, en had hij het geluk om aanwezig te zijn in een paar iconische films. 

In juni 1994 barstte een bom met de moord op zijn ex-echtgenote en haar toenmalige vriend. Beide werden dood aangetroffen in Browns huis en al snel werd O.J. verdachte nummer een, onder meer op basis van aangetroffen (DNA-)bewijsmateriaal. Simpson ontkende alle betrokkenheid, en weigerde om zich aan te geven bij de politie. Uiteindelijk werd hij gearresteerd na een lange snelwegachtervolging die rechtstreeks op televisie te zien was en door 95 miljoen Amerikanen werd bekeken. Het proces zou uiteindelijk 133 dagen duren en eveneens live worden uitgezonden. Simpson liet zich bijstaan door dure advocatenvogels als Robert Shapiro en Johnnie Cochran, en werd uiteindelijk vrijgesproken, onder meer omdat juryleden vonden dat de aanklagers nogal wat fouten en onregelmatigheden in hun betoog hadden. En de soap ging verder: drie jaar na het oorspronkelijke proces werd Simpson in een civelrechtelijke zaak toch schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een boete van om en bij de 33 miljoen dollar. Sinds 2008 zit hij alsnog in de cel op verdenking van ontvoering, mishandeling en vuurwapengebruik bij een uit de hand gelopen confrontatie met een memorabiliaverkoper in Las Vegas een jaar daarvoor. 

Geen kattenpis, zou Jan Becaus zeggen, en zo dachten ze er ook bij televisiezender FX over. Het volledige eerste seizoen van hun reeks ‘American Crime Story’ draait rond de veelbesproken zaak O.J. Simpson. In ‘The People V. O.J. Simpson’ staat vooral het spraakmakende proces centraal: mosterd daarvoor werd in eerste instantie gehaald bij de non-fictiebestseller ‘The Run Of His Life’ die in 1997 verscheen. De televisiedramatisering als miniserie won negen Emmy Awards en was een instant hit bij zowel de pers als het publiek. De makers namen weinig risico met de in tien afleveringen gehakte reeks, en wisten precies op welke knoppen ze moesten drukken om het proces zo secuur mogelijk te reconstrueren met op het voorplan een uitgelezen cast. Cuba Gooding Jr. kruipt in de huid van Simpson, en in de bijrollen excelleren onder meer John Travolta, David Schwimmer, Sarah Paulson, Courtney B. Vance, Kenneth Choi en Bruce Greenwood. Het resultaat is een lichtjes verslavend en ragfijn gesponnen reconstructieweb dat ongetwijfeld zelfs een groot deel van aan bekende koppen-immune nuchtere mensen zal weten te strikken.   

Gesterkt door het succes van de Simpson-reconstructie, begon FX inmiddels aan de voorbereidingen van het tweede en derde seizoen van hun antologieproject. Het tweede seizoen zal draaien rond de nasleep van de doortacht van orkaan Katrina in New Orleans en het derde rond de moord op Gianni Versace. Het einde van het ijsje is dus nog lang niet in zicht.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray