Zoeken

Ash Vs Evil Dead, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Ash Vs Evil Dead, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: Sam Raimi, Michael J. Bassett, David Frazee, e.a.
  • Cast: Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo, Lucy Lawless
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 294 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-12-2016
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Ash Vs Evil Dead, seizoen 1"
Wat wij graag doen als buiten de wind de rolluiken beroert, uit brievenbussen gerukt ongeadresseerd drukwerk tegen de voordeur schraapt en een slaapmutsloze duif roekoet alsof er geen morgen is? Veel. Maar een zaak steekt er toch bovenuit: Sam Raimi’s ‘Evil Dead’ in de dvd-speler laten spinnen om er vervolgens voor de zoveelste keer verborgen achter opgetrokken knieën te kunnen van genieten. Dit maar om te zeggen dat de klassieker uit 1981 vandaag de dag nog altijd even fabuleus en griezelig is als toen dit baanbrekend cabin in the woods-meesterwerk voor de eerste keer ratelend uit de projector mocht komen rollen. En geen aardappelpuree-effect ter wereld die ons van gedacht kan doen veranderen. 

Ook voor het opnieuw (en opnieuw, zij het niet elke dag) herbekijken van de waanzinnige slapsticksequel Evil Dead II en het in de Middeleeuwen gesitueerde  Army Of Darkness maken horrorfans graag tijd vrij. Een paar jaar terug hield Raimi de waakvlam van de franchise levend door een extreem gore remake van zijn origineel te superviseren. Waar de echte fan echter zat op te wachten was op een nieuwe door Raimi zelf geregisseerde ‘Evil Dead’-film. En op de daaraan gekoppelde terugkeer van Ash, de door Bruce Campbell vertolkte beproefde antiheld die zwaaiend met een kettingzaag ledematen van de demonische Deadites naar de vier windrichtingen tegelijk laat zwaaien en draaien. Geruchten over een vierde film staken vaak de kop op. Maar materialiseren deed het idee nooit: was het niet omdat Raimi voor een grote studio een A-project aan het draaien was, dan was het wel omdat er productionele of budgettaire problemen de kop opstaken. Bovendien stonden studio’s niet echt te springen om een nieuwe “Evil Dead” te financieren, daar bijna tachtig procent van de fans de franchise vooral kent van video en dvd.

Groot was de verrassing toen Raimi in 2014 plots aankondigde dat het vervolg op de avonturen van Ash een feit was. Zij het niet op het witte doek, maar als een stand-alone televisiereeks die zich dertig jaar na de gebeurtenissen in de trilogie zou afspelen. Naderhand bleek dat verwijzingen naar het Middeleeuwse “Army Of Darkness” om copyrightredenen niet mogelijk waren, maar dat euvel zou in het tweede seizoen van de baan moeten zijn. Elk seizoen (twee dusver) telt tien afleveringen die rond het halfuur afklokken. Raimi schreef en regisseerde de pilootaflevering zelf, en bleef daarna aan boord om een productioneel oogje in het zeil te houden. Iets waar hij ervaring mee heeft, daar hij in de jaren negentig meewerkte aan pulpreeksen als ‘Hercules’ en ‘Xena: Princess Warrior’. Fans daarvan hebben extra reden om te juichen daar Lucy ‘Xena’ Lawless ook in “Ash Vs Evil Dead” nogal wat in de pap te brokkelen krijgt. 

De antiheldstatus van Ash wordt door Raimi netjes gecultiveerd door het personage in een trailerpark te droppen. Overdag werkt hij als manusje-van-alles in een warenhuis, ‘s avonds test hij zijn vrouwenversierkunsten uit in omliggende bars. Aan dat nietsdoen en luiwammessen komt een eind wanneer hij zich plots opnieuw omringd ziet door bijtgrage demonen. Creaturen die hij zelf per ongeluk heeft opgeroepen door in een weinig nuchtere bui nog eens voor te lezen uit het ‘Necronomicon’-boek. Ash besluit om er vanonder te muizen, maar dat is buiten zijn collega’s Pablo en Kelly gerekend. Die weten immers dat Ash meeverantwoordelijk is voor de occulte gebeurtenissen en dwingen el jefe min of meer om de duivelse invasie te stoppen. And a chainsaw-hunting he will go. 

Het resultaat: tien dolle ‘splatstick’-episodes waarin Raimi en zijn team niet zozeer op zoek gaan naar een momentum, maar waarin ze zich vooral duchtig amuseren met het ‘Evil Dead’-erfgoed. En daar zal het de fans in eerste plaats om te doen zijn: nog eens kunnen zien en horen hoe Bruce Campbell one-liners hinnikend de kwade dood bestrijdt. Dat Raimi daarbij netjes alle ingrediënten en stijlkenmerken afvinkt die de originele trilogie zo memorabel maakten, maakt de fanjongens- en meisjesvreugde alleen maar des te groter. Dankjewel Groovy Sam. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray