Zoeken

Ben-Hur

  • Cinevision.be/nl quoteert Ben-Hur met een 2/5
  • Regisseur: Timur Bekmambetov
  • Cast: Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Morgan Freeman
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-01-2017
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Ben-Hur"
Zoals vroeger worden ze niet meer gemaakt. Een stelling waar we wel eens aan denken als we ons grootmoeder zaliger voor de geest halen toen ze tijdens de kerstdagen met overheerlijk wafelbeslag in de weer was. Ons grootmoeder, die steevast gepaternosterd voor de buis in huis ging zitten als er een religieuze klassieke peplumfilm te zien was: ‘Ben-Hur’, ‘The Ten Commandments’, ‘The Robe’, ‘Quo Vadis’, ‘The Greatest Story Ever Told’ … dat waren nog eens tijden. En zeggen dat er ergens in Hollywood een pipo rondloopt die dacht dat een hedendaagse remake van een van die paternosterklassiekers een goed idee was. Iets dat die nu waarschijnlijk niet meer zal denken, daar ‘Ben-Hur 2016’ uitgroeide tot een financiële en artistieke flop. 

Een productiebudget van 100 miljoen dollar en een wereldwijde opbrengst van ‘amper’ 94 miljoen: dat zijn cijfers die boekhouders niet graag zien. Zeker niet als je die 100 miljoen nog eens moet vermeerderen met de kosten voor marketing en publiciteit. Toch zijn het die cijfers die ingeboekt staan in de kolommen. Analisten waren er als de kippen bij om ‘Ben-Hur’ tot de grootste flop van het voorbije jaar te beschouwen. Veel is daar niet tegen in te brengen: de bijna vier uur durende versie uit 1959 wist ettelijke generaties naar de bioscoop te lokken tijdens de vele hernemingen, verzamelde elf Oscars en groeide uit tot een klassieker met een grote K die bijna zestig jaar na zijn première nog steeds overeind staat. Grote schoenen die de nieuwe versie van ‘Ben-Hur’ te vullen had. En dan is er nog de erfenis van een andere grote versie uit 1925: een stille klassieker die eveneens verplichte kost is voor iedereen met een gezonde interesse in de wondere wereld van de zevende kunst. 

De producers maakten van meet af aan duidelijk dat deze versie geen letterlijke remake ging zijn van de Charlton Heston-versie, maar eerder een nieuwe verfilming van Sir Lewis Wallaces mastodontroman uit 1880. En het Romeinse rijk zou een parallel zijn met de tijd waarin we nu leven. Wat vooral duidelijk was, is dat de makers schijnbaar niet wisten hoe ze de goddelijke materie (Jezus Christus Hemzelve duikt op in een cameo) voor de huidige generatie interessant konden maken. Door alles dik in de verf te zetten dan maar? Moeilijk, daar de magie van de paardenwedrenrace uit 1959 niet te evenaren is. Ook in deze nieuwe versie is die scène het orgelpunt. Hoe spectaculair ze ook oogt, ze haalt het niet bij de vorige versie. En dat is misschien de echte doodsteek van de nieuwe ‘Ben-Hur’: elke vergelijking die je bewust of onbewust maakt, draait uit in het nadeel van deze door Timur Bekmambetov overgeregisseerde sof. 

Scenarist John Ridley (Oscarwinnaar voor ’12 Years A Slave’) kon het scenario alvast niet ordentelijk oppoetsen. Om tot die conclusie te komen moet je zelf niet eens de film volledig zien: het begin en het einde volstaan. Dan krijg je immers een voice over te horen die alles nogal nadrukkelijk duidt en uitlegt. Zozeer zelfs, dat wat een epische finale moest zijn wordt gereduceerd tot een climax die hoop en al drie minuten in beslag neemt en met zijn ‘en ze leefden nog lang en gelukkig ondertoon’ meer op een sprookje lijkt dan op een historisch drama. Ook de cast zit niet mee: Danny Huston en Toby Kebbell hollen grotendeels achter de feiten aan, en ontberen de staying power van Charlton Heston en Stephen Boyd. ‘Ben-Hur’ ging waarschijnlijk eveneens diep de dieperik in omdat de producers er niet in slaagden om een aantrekkelijke cast bij elkaar te krijgen. Al is scoren met een gevestigde naam als Tom Cruise en Brad Pitt zelfs geen zekerheid meer. Wat maakt dat ‘Ben-Hur’ hoe dan ook veel onoverkomelijke problemen meetorst: een klassieker die elke vergelijking wint, een tamme cast en een scenario dat het op superhelden- en hypekickende jonge volkje niet weet te boeien. Het lijkt wel de kroniek van een aangekondigde en dure flop. 

Is ‘Ben-Hur’ dan helemaal niet te bekijken? Dat dan ook weer niet. Zolang je maar niet vergelijkt met de twee generatieoverschrijdende meesterwerken. Wie de versie uit 1959 niet kent (foei foei foei) zal deze versie waarschijnlijk iets beter weten te appreciëren en misschien wel applaudisseren bij de paardenrace of het galeislavensegment. Of wie weet zelfs geraakt worden door het onderliggende gedachtegoed over vergevingsgezindheid. Met die gedachte in het achterhoofd willen we alle tegenkantingen gerust onder de mat vegen en je zelfs veel kijkplezier toewensen. Zolang niemand het maar in zijn hoofd haalt om een doodzonde te begaan door van deze versie de standaard te maken die de voorgaande ‘Ben-Hurs’ in de schaduw stelt. De kans daarop is gelukkig heel klein. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray