Zoeken

Ella Enchanted

  • Cinevision.be/nl quoteert Ella Enchanted met een 3/5
  • Regisseur: Tommy O'Haver
  • Cast: Anne Hathaway, Hugh Dancy, Cary Elwes, Minnie Driver
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 11-08-2004
  • DVD: 09-02-2005
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Ella Enchanted"

Maak kennis met Ella (Anne Hathaway), een sympathiek dorpmeisje, dat op jonge leeftijd haar moeder verloor en van haar feepeetmoeder Lucina (Vivica A. Fox) de gave van gehoorzaamheid meekreeg. Door haar gave is Ella genoodzaakt alle bevelen die haar gegeven worden zonder pardon op te volgen. Wanneer haar vader hertrouwt met de hautaine Dame Olga (Joanna Lumley), krijgt Ella er opslag ook twee irritante stiefzusters bij. Als deze achter Ella’s ‘gave’ komen, besluiten ze er onverwijld misbruik van te maken. Bijgevolg besluit Ella een queeste te ondernemen om haar feepeetmoeder te vinden en ervoor te zorgen dat ze de ‘gave’ terugneemt. Op haar tocht maakt ze kennis met ogres, reuzen, de behulpzame elf Slannen (Aidan McArdle) en wordt ze verliefd op de kroonprins Char (Hugh Dancy).

‘Ella Enchanted’ biedt een aangename, leuke kijk op het sprookjesgenre, maar heeft jammer genoeg ook af te rekenen met heel wat voorspelbare genreclichés: de droomprins, het ‘onzichtbare’ meisje, … Wel leuk is de manier waarop het verhaal verschillende overbekende feeërieke elementen samenraapt uit verschillende sprookjes en ze verenigt tot een luchtig, geromantiseerd verhaaltje, dat zich duidelijk afspeelt in een ver verleden, maar tegelijkertijd erg eigentijds aanvoelt. Er zit heel wat schwung in ‘Ella Enchanted’. Zo wordt er - net als in de meeste, al dan niet geanimeerde, genregenoten - heel wat muziek en dans of brood en spelen opgevoerd en zijn deze scènes overladen van subtiele, maar evenwel grappige, parodiërende details.

Anne Hathaway, bekend uit ‘The Princess Diaries’, is prima in haar sas als de gekwelde, maar evenwel heel gelukkige Ella, die met haar onophoudelijk positivisme uiteindelijk tot de beste verwezenlijkingen komt. Hugh Dancy is de zwakkere schakel en lijkt vooral te zijn gekozen omwille van zijn typische, jongensachtige uiterlijk (blonde lokken incluis!). In de bijrollen is het uitkijken naar een reeks bekende koppen, waaronder een zichzelf spoofende Cary Elwes, de ietwat ordinaire Minnie Driver en Vivica A. Fox en een grappige Jimi Mistry (‘The Guru’ anyone?). ‘Ella Enchanted’ doet in zijn totaliteit misschien wel het meest denken aan ‘Shrek’. Ook hier onderneemt het door veel mensen misprezen hoofdpersonage een persoonlijke missie, bijgestaan door andere misnoegden der maatschappij. Ook de romance heeft veel weg van de succesvolle animatiefilm. Dit neemt niet weg dat ‘Ella Enchanted’ garant staat voor anderhalf uur, fantasierijk entertainment. Aangenaam!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray