Zoeken

Manchester By The Sea

  • Cinevision.be/nl quoteert Manchester By The Sea met een 4/5
  • Regisseur: Kenneth Lonergan
  • Cast: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams, Kyle Chandler
  • Genre: Drama
  • Duur: 137 minuten
  • Releasedatum DVD: 31-05-2017
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Manchester By The Sea"
Je hebt zo van die regisseurs die over hun oeuvre waken als een kat over hun jongen. Die zich niet geroepen voelen om een zomerblockbuster te draaien, om een boek naar hun hand te zetten of om zich te ontfermen over een onpersoonlijk project dat ze in de schoot krijgen geworpen. Enkel films maken die van begin tot eind hun eigen stempel dragen, daar doen ze het voor. Kenneth Lonergan is zo’n cineast. Goed, hij schreef mee aan het script van Martin Scorseses ‘Gangs Of New York’, maar dat was vooral als dank omdat Scorsese productioneel had meegewerkt aan Lonergans regiedebuut ‘You Can Count On Me’ uit 2000. 

Lonergans eigengereidheid zorgde alvast voor een hevige rel. Zijn opvolger op het kleinschalige relatiedrama ‘You Can Count On Me’ liet hij immers afklokken op drie uur. ‘Margaret’ was een emotioneel drama over de nasleep van een verkeersongeval en had gevestigde namen als Anna Paquin, Mark Ruffalo, Jean Reno en Matt Damon in de cast. De distributeur was niet opgezet met die extreme lengt en wou de film niet uitbrengen. Lonergan deed de studio daarop een proces aan, en uiteindelijk kwam ‘Margaret’ pas in 2011 in de zalen. In een versie van twee uur en een half. Lonergans lange versie van drie uur en zes minuten werd uiteindelijk op dvd uitgebracht. 

‘Manchester By The Sea’ is eigenlijk een uitloper van de ‘Margaret’-malaise. Tijdens de woelige postproductiefase schreef Matt Damon samen met collega-acteur John Krasinski een verhaalvoorstel uit voor Lonergan. Niet echt tegen de principes van Lonergan, daar Matt Damon deel uitmaakt van zijn – wat ze in het Engels zo mooi omschrijven als – inner circle. Lonergan zag de pitch wel zitten: het verhaal van een man die na de dood van zijn broer terugkeert naar zijn geboortestad om er diens zestienjarige zoon onder zijn hoede te nemen en daarbij van nabij opnieuw wordt geconfronteerd met zijn eigen demonen. Lonergan schreef het script helemaal uit, maar toen het in kannen en kruiken was en financiering zich aanbood, zat Matt Damon helemaal verstrengeld in Ridley Scotts “The Martian”. Lonergan besloot daarop het project verder te zetten met Casey Affleck, een jeugdvriend van Damon. 

Ditmaal viel alles wel in de plooi. Lonergan leverde een (alweer lange) film af, die na gesmaakte premières op diverse festivals uitgroeide tot een mooie sleeperhit met Oscarpotentieel. Gestuwd door dat positivisme wist ‘Manchester By The Sea’ aan de kassa’s zelfs beter te scoren dan sommige grootschalige A-producties. Of hoe Lonergan hier bewijst dat er wel degelijk een publiek bestaat voor intelligente babbelcinema. En intelligent is ‘Manchester By The Sea’ zeker. Subtiel ook. Lonergan laat zijn film hoofdzakelijk drijven op details en haast onderhuidse finesses, zonder dat hij er het grote plaatje inhamert. Zo maakt hij van een film over rouw een film over het leven, en laat hij alledaagse faits divers hand in hand gaan met levenswijzigende dramatiek. Nergens en nooit tekent Lonergan die emoties uit: vaak is net wat niet gezegd of getoond wordt het belangrijkst. 

Casey Affleck steekt op het vlak van pure emotie en klasse in elk geval oudere broer Ben voorbij, die met het meesmuilend onthaalde ‘Batman Vs Superman: Dawn Of Justice’ en het geflopte ‘Live By Night’ waarschijnlijk al betere jaren heeft gekend. Niet alleen Affleck schittert: relatieve nieuwkomer Lucas Hedges maakt eveneens een straffe indruk en ook de bijrollen zijn tot in de puntjes verzorgd. ‘Manchester By The Sea’ is observerende cinema van de bovenste plank. Tragiek en humor gaan hand in hand, en vloeien samen op een kruispunt van pure filmische verwondering. Volwassen cinema voor wie er geen graten inziet om verder te kijken dan de neus lang is. Oververdiende Oscars waren er voor Affleck en voor het scenario van Lonergan. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray