Zoeken

The Founder

  • Cinevision.be/nl quoteert The Founder met een 3/5
  • Regisseur: John Lee Hancock
  • Cast: Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman, John Carrol Lynch
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-06-2017
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Founder"
Er zit meer in een hamburger dan je denkt. Toch zeker als die begint met een M en eindigt op Donalds. Kwalitatief gaan we ons daar niet over uitspreken uiteraard: dit is een filmsite en geen gourmetblog. Maar het gekonkelfoes achter de schermen bij de oprichting van McDonalds zorgt er alvast voor dat er heel wat interessants te vertellen valt over dit Amerikaans multimiljardenbedrijf. Zoveel zelfs, dat er over die woelige ontstaansgeschiedenis een film is gemaakt. 

McDonalds werd van klein lokaal Californisch bedrijfje getransformeerd in een bedrijf dat wereldwijd naar schatting elke dag 68 miljoen eetlustigen over de vloer krijgt. En dat dankzij het zakelijk instinct van ene Ray Kroc – vertolkt door Michael Keaton. Helemaal onbesproken is mister Kroc niet. Integendeel zelfs. De nogal onfatsoenlijke manier waarop hij de oorspronkelijke broers McDonalds buitenspel zette in zijn weg naar de miljardentop is weinig netjes te noemen. 

Anno 1954 baatten de broers Dick en Mac McDonald op een druk kruispunt in San Bernardino een revolutionair hamburgerhuis uit. Het was het eerste ‘fastfoodrestaurant’ waarbij de klant moest aanschuiven aan de kassa, daar zijn bestelling kreeg en vervolgens zelfs de verpakking moest weggooien. Voor serveersters was er geen plaats: iedereen die in McDonalds werkte stond aan de kassa of in de keuken. Kwaliteit en klantvriendelijkheid stonden hoog boven de waardenlijst van de broers. Kroc leert de broers kennen als ze zes milkshake-ijsmachines willen kopen van het bedrijf waar hij vertegenwoordiger van is, en wordt door het concept van de broers helemaal van zijn sokken geblazen. Hij kan de twee overtuigen om het groots, grootser, grootst aan te pakken en koopt zichzelf in hun bedrijf met de bedoeling een fastfoodfranchise te starten in de rest van Amerika. Als echter blijkt dat Dick en Mac de expansiedrang van Kroc niet delen, zet hij de broers uiteindelijk op slinkse manier op een zijspoor terwijl hij uitgroeit tot een van de meest succesvolle Amerikaanse zakenmannen ooit.  

Historische kijk op het ontstaan van McDonalds of niet, in de eerste plaats werkt ‘The Founder’ vooral als verhaal van twee (naïeve) broers. Hun geschiedenis is zelfs interessanter dan die van Kroc, die vaak een vlakke mengeling is tussen de wolf en de gekko van Wall Street. Nick Offerman en John Carrol Lynch zetten de beide broers op een hoogst menselijke manier neer: de scène waarin ze Kroc/Keaton uit de doeken doen hoe ze hun San Bernardino-outlet uittekenden is zelfs de beste scène van de film. Niet dat Keaton teleurstelt: hij zit sinds ‘Birdman’ en ‘Spotlight’ duidelijk terug op het goede pad en bewijst dat hij meer kan dan aanmodderen in komedies. Tom Hanks was de eerste keus om Kroc te vertolken, maar die bedankte vriendelijk voor het aanbod. 

Hanks had nochtans al samengewerkt met regisseur John Lee Hancock. In ‘Saving Mr. Banks’ om precies te zijn, misschien wel de beste film dusver uit Hancocks carrière. Hancock heeft trouwens wat met klassieke Amerikaanse cinema. Dat bleek al uit zijn scenario voor Clint Eastwoods ‘A Perfect World’, en nog meer zo uit zijn regiecurriculum waarop naast ‘Saving Mr. Banks’ en ‘The Founder’ ook nog een baseballfilm (‘The Rookie’), historische western (‘The Alamo’) en een Oscarwinnende Sandra Bullockfilm (‘The Blind Side’) op prijken. 

‘The Founder’ neemt enkel in het laatste deel wat gas terug. Hoofdzakelijk omdat Kroc narratief weinig tegenwind krijgt en het bijna blijkt alsof het normaal is dat de grote vos het haalt van de kleine garnaal. Niet dat ‘The Founder’ daardoor zijn etiket van interessante cinema verliest. Want hoe klassiek Hancock ook mag filmen, zowel het verhaal als de vertolkingen blijven uiteindelijk meer dan solide om twee uur lang bij de les te blijven. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray