Zoeken

The Mummy

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mummy met een 2/5
  • Regisseur: Alex Kurtzman
  • Cast: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe, Annabelle Wallis
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 07-06-2017
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "The Mummy"
Tom Cruise die zichzelf geschikt vindt om in een horrorfilm aan te treden … toch een boude beslissing voor iemand die zijn carrière vooral wist te bestendigen binnen de grenzen van vlot actievertier voor een groot publiek. Al is Tom Cruise uiteraard geen pony met slechts een enkel kunstje tussen de hoeven: met titels als ‘The Color Of Money’, ‘Rain Man’, ‘Magnolia’ en ‘Eyes Wide Shut’ bewees jongeheer Cruise immers dat hij wel degelijk een stukje kan acteren. Zijn status van superster heeft hij dus geenszins gestolen. Maar toch … de hoofdrol vertolken in een griezelthriller bleek toch een brug te ver. Bovendien heeft hij de pech dat het door hem gekozen en eveneens op een groot publiek mikkende ‘The Mummy’ nauwelijks het hoofd boven het zand weet te houden. 

Deze nieuwe mummiefilm heeft weinig gemeenschappelijk met de avonturentrilogie met de inmiddels volledig van de filmkaart verdwenen Brendan Fraser die door Universal in 1999 was opgestart. Dat Universal het personage nog eens opnieuw oprakelt, is op zich niet verwonderlijk. De studio heeft immers de rechten op ‘The Mummy’, net zoals op ‘Dracula’, ‘The Wolf Man’, ‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’, ‘The Invisible Man’, ‘The Creature From The Black Lagoon’ en ‘Frankenstein’. Met het lauw onthaalde ‘Van Helsing’ probeerde Universal al in 2004 om een monsterhybride op te zetten, maar een succes werd die monsterpuree met Hugh Jackman niet. Dus vond men het tijd om de zaken groter aan te pakken met wat het Dark Universe wordt genoemd. In deze speeltuin zullen alle hogervermelde personages opduiken, en vaak zal er een link zijn tussen de verschillende films. Kwestie om de rol niet te lossen in een door het Marvel Cinematic Universe, DC Extended Universe en Warner Bros’ MonsterVerse gedomineerde popcornwereld.

Het startschot van het Dark Universe klinkt jammer genoeg nogal vals. ‘The Mummy’ probeert van alles wat te zijn, maar is uiteindelijk veel van weinig. Het is overduidelijk een Tom Cruise-vehikel, door bevriende scenaristen David Koepp en Christopher McQuarrie op zijn maat gemodelleerd. Wat meteen verklaart waarom ‘The Mummy’ aanvankelijk als een halve actiefilm speelt. Terwijl de film ook pretendeert om een gezapig ouderwetse rilprent te zijn, naar analogie met de versies met Boris Karloff (1932) en Christopher Lee (1959). Regisseur Alex Kurtzman verliest echter al snel het noorden in deze mix, en Cruise komt niet veel verder dan wegrennen in zijn typische machopose en schaapachtig lachen als hij een oneliner moet debiteren. Nochtans is humor een aspect waar Cruise meestal wel mee wegkomt: nog een bewijs dat ‘The Mummy’ niet echt zijn kopje thee is. 

Cruise kruipt in de huid van Nick Morton, een militaire huurling die links en rechts wat bijklust door historische artefacten aan de meest biedende te verkopen. In Irak stoot hij op de tombe van Ahmanet (Sofia Boutella), een Egyptische prinses die destijds levend werd gemummificeerd omdat ze een pact had gesloten met Seth, de Egyptische god van de dood. Eens opgegraven blijkt dat er nog leven zit in de wraakzuchtige prinses en dat ze Morton/Cruise wil gebruiken als recipiënt voor de ook nog steeds ronddwalende geest van Seth. Of – zoals het in rapland zou kunnen klinken – some bitches don’t know how to stay down, damn.

‘The Mummy’ pakt uit met genoeg kwijlende zombies om de horrorfan op de wenken te bedienen. Maar in een wereld bevolkt door ‘The Walking Dead’ en gepokt en gemazeld met een overdaad aan CGI-confituur, zal je van dit legertje nauwelijks opkijken. Je zal er hoogstens eens om grinniken. Maar niet voor lang: er is immers weinig verwondering te putten uit het scenario dat heel mechanisch de kleffe plotpunten verbindt. Ook de aanwezigheid van Russell Crowe brengt geen zoden aan de dijk. Hij is van de partij als Dr. Jekyll (en dus ook als Mister Hyde) en zou het centrale personage moeten zijn die het volledige Dark Universe met elkaar verbindt. Wat van ‘The Mummy’ een nog hoogdravender bedoeling maakt. Toch jammer dat wat een sprankelende brok escapisme had kunnen zijn, zijn eigen graf graaft door narratieve slordigheid en een overdreven zelfgenoegzaamheid. Een mix waar eerder dit jaar ook ‘King Arthur: Legend Of The Sword’ aan ten onder ging. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray