Zoeken

47 Meters Down

  • Cinevision.be/nl quoteert 47 Meters Down met een 3/5
  • Regisseur: Johannes Roberts
  • Cast: Mandy Moore, Claire Holt, Matthew Modine
  • Genre: Thriller
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum: 28-06-2017
  • Distributeur: tba
Bekijk de cover van de film "47 Meters Down"
Moordzuchtige snoekbaarzen, opgefokte pladijzen en wildplassende roggen hebben we nog niet gehad in filmland. Wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Aan haaienfilms daarentegen is geen gebrek. Tweeënveertig jaar na Spielbergs nooit ofte nimmer te evenaren ‘Jaws’ zomert het nog steeds witte en grijze haaien in de multiplexen. Het ziet er trouwens niet naar uit dat de bron op opdrogen staat. Vorig jaar hadden we blondine op een klein stukje door water omringde vaste grond versus haai in ‘The Shallows’, dit jaar hebben we twee roepkoninginnen in een ijzeren kooi 47 meter onder water versus hongerige haaien die best een snelle hap lusten vooraleer zigzaggend naar hun tandartsafspraak te zwemmen. Volgend jaar kunnen we dan weer zien hoe Jason Statham de snorkel omgordt voor de superhaaienthriller ‘Meg’. En intussen zijn de vliegende haaien in ‘Sharknado’ ook al aan hun vijfde film toe. Zolang de haai kan klauwen, zolang hij tanden heeft blijft deze zoutwaterveelvraat onderwatervijand numero uno, zoveel is duidelijk. 

Kwalitatief zijn al die haaienfilms geenszins over dezelfde vin te scheren. Sommige bieden nagelbijtend vertier (‘Open Water’), andere snijden nauwelijks hout (‘Shark Night’) of zijn te stereotiep om een rimpeling te veroorzaken (‘Deep Blue Sea’). Deze heel erg Amerikaans ogende maar eigenlijk Brits zijnde ‘47 Meters Down’ zit tussen beide titels in, maar leunt gelukkig het dichtst aan bij ‘Open Water’. ‘47 Meters Down’ ging vorig jaar oorspronkelijk op dvd worden uitgebracht door Dimension Films van de broertjes Weinstein, nadat de film er al een tijd op de plank lag. Op de valreep - de testdvd’s en VOD-files waren al verspreid - verkochten ze de rechten echter nog door. De nieuwe eigenaar besloot om de film alsnog in de zalen uit te brengen, al dan niet gesterkt door het succes van ‘The Shallows’ vorig jaar. En kijk, ook deze ‘47 Meters Down’ bracht meer dan dertig miljoen op aan de Amerikaanse kassa’s. 

Aan de voorspelbaarheid van de premisse valt weinig te veranderen: mens tegen haai aflevering 8456. Of de prooi nu in een ijzeren kooi of op een landengte zit maakt op zich weinig verschil. ‘47 Meters Down’ benader je best vanuit de vraag of het de cineast lukt om een huis clos met beperkte bewegingsruimte anderhalfuur lang boeiend te houden.  Wat voor het grootste deel zeker lukt. De kennismaking met zussen Lisa (Mandy Moore) en Kate (Claire Holt) is weliswaar iets te leeghoofdig om je direct in de film te zuigen, eens beide dames in hun kooi vastzitten op de bodem van de oceaan, weet regisseur Johannes Roberts best wel spanning te genereren. Het dilemma voor de meisjes is natuurlijk niet min: ofwel blijven zitten en omkomen door zuurstoftekort ofwel naar boven zwemmen en zo een makkelijke prooi zijn voor de alomtegenwoordige haaien. 

Roberts gaat zoveel mogelijk voor een realistische spanningsboog en zoekt zijn heil niet overdadig in goedkope B-foefelarijen. Toch slaat hij geen opmerkelijke gensters, hoofdzakelijk omdat hij geen extra’s weet toe te voegen aan het haaiengenre. Bovendien schiet hij zichzelf in de voet met een dubbele climax. De eerste was meer dan voldoende, wat volgt mag dan verhaaltechnisch steek houden, het lijkt op een alternatief einde dat evengoed als losse extra op de dvd- en BR-uitgave kon staan.  Wat niet wegneemt dat er op zich weinig substantieels aan te merken valt op ‘154,2 Feet Down’. Cliché of niet, dit filmpje blijft anderhalf uur lang vlot bekijkbaar. Wel jammer dat Nicholas Cage geen cameo heeft. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray