Zoeken

Silence

  • Cinevision.be/nl quoteert Silence met een 3/5
  • Regisseurs: , Martin Scorsese
  • Cast: Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver, Tadanobu Asano
  • Genre: Drama
  • Duur: 160 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-06-2017
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Silence"
De laatste cinefiel die het ooit het licht zal uitdoen op onze blauwe en steeds verder opwarmende planeet zal het met zijn of haar finale ademstoot graag toegeven: dat Martin Scorsese een verdomd interessant cineast was. Een die met zijn oeuvre niet voor een gat te vangen was, persoonlijke projecten afwisselde met commerciële kleppers en zowel successen als flops op zijn conto heeft staan. En interessante films die er niet inslaagden om een groot publiek te vinden. Zoals ‘Silence’. Een etherisch mooi, maar traag en niet altijd te doorgronden katholiek epos. Als je deze film ziet is het in elk geval moeilijk te geloven dat dit gemaakt is door dezelfde man die drie jaar hiervoor het overdadige ‘The Wolf Of Wall Street’ afleverde. 

‘Silence’ kwam er niet zonder slag of stoot. Al in 1989 raakte Scorsese in de ban van de gelijknamige historische roman van de Japanner Shusaku Endo. Dat boek was in Japan al eens verfilmd in 1971, maar dat weerhield hem er niet van om zijn eigen interpretatie op poten te zetten. Hij kocht de rechten op de roman, maar wist dat hij het niet verfilmd zou krijgen met de hetze rond ‘The Last Temptation Of Christ’ die nog aan het nazinderen was. Toch begon hij met Jay Cocks – een voormalig filmcriticus met wie hij ook Edith Whartons ‘The Age Of Innocence’ zou adapteren – aan het script te schrijven. En dat bleef het tweetal lang doen tussen verschillende filmprojecten door. Financiering vond Scorsese uiteindelijk in Italië. Rond 2010 viel het nieuws te rapen dat de film er zou komen met Daniel-Day Lewis, Benicio Del Toro en Gael Garcia Bernal in de voornaamste rollen. Maar dat startschot kwam er nooit, tot grote onvrede van de investeerders die zelfs een schadevergoeding eisten van de cineast. Reddende engel bleek uiteindelijk topproducent Irwin Winkler, met wie Scorsese destijds ‘Raging Bull’ draaide. Die wist de rest van het budget bij elkaar te sprokkelen, en Scorsese kon zo uiteindelijk toch aan zijn droomproject beginnen. Met Liam Neeson, Andrew Garfield en Adam Driver in de drie centrale rollen. 

‘Silence’ speelt zich af in het Japan van de 17e eeuw. Portugese jezuïeten probeerden toen om de Japanners tot het christendom te bekoren. Niet naar de zin van het Japanse shogunaat, die er zich in verkneukelden om hun bekeerde landgenoten en de bekerende priesters zeer veel pijn te doen - lees: te martelen en te folteren. En dit zolang ze zich niet afkeerden van de katholieke god. Anno 1630 krijgen de priesters Rodrigues en Garupe (Garfield en Driver) te horen dat hun mentor Ferreira (Neeson) zijn geloof in God heeft afgezworen. Iets wat de twee niet kunnen geloven. Waarop ze zich naar Japan begeven om Ferreira op te zoeken en te kijken wat er van dat gerucht waar is. Geen eenvoudige queeste, daar Ferreira zich niet alleen zou hebben bekeerd, maar ook spoorloos verdwenen blijkt.  

Met een speelduur van twee uur en veertig minuten stelt Scorsese de welwillende kijker meermaals op de proef. Hoe meesterlijk cinematografisch alles ook oogt, ‘Silence’ is een lange zit en dat voel je. Haast en spoed is zelden goed lijkt wel de credo van deze prent. Onthaasting primeert in wat in de eerste plaats vooral een babbelfilm is. Toch is het niet zo moeilijk om in ‘Silence’ ook de contouren van een spannende avonturenprent te zien: de natuuropnames in Taiwan zorgen voor een begeesterende omkadering die naadloos past bij de sacrale thematiek die Scorsese predikt. De dappere vertolkingen van Neeson, een nog maar eens bevestigende Garfield (zie ook ‘Hacksaw Ridge’) en Driver zijn een extra stimulans om gegrepen te worden door de unieke stem van ‘Silence’. Zorg er wel voor dat het tegen een stoot kunnend kussen goed gepositioneerd staat in de sofa. Scorsese bespaart immers niet op de harde en expliciete taferelen. Dat die zowel gratuit als functioneel zijn is een troost waar niet elke pacemaker of hoektandvulling zal tegen bestand zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray