Zoeken

A Quiet Passion

  • Cinevision.be/nl quoteert A Quiet Passion met een 3/5
  • Regisseur: Terence Davies
  • Cast: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff, Keith Carradine
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-07-2017
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "A Quiet Passion"

Stil en passievol. Twee woorden die nagenoeg perfect passen bij het oeuvre van de Britse stilistische grootmeester Terence Davies. Na een reeks kortfilms debuteerde hij in 1988 met het zeemzoete ‘Distant Voices, Still Lives’, en hij wist meteen heel wat arthousezielen voor zich te winnen. Zijn kijk op het arbeidersleven in Liverpool in de jaren veertig en vijftig was gebed in nostalgie en focuste zich behalve op de personages ook op de rol van muziek en film tijdens die periode. De film nestelde zich in heel wat eindejaarslijstjes en Davies wist zijn fans daarna te belonen met de evenzeer gesmaakte ‘The Long Day Closes’ (1992) en ‘The Neon Bible’ (1995).

Daarna werd het even stil rond Davies, die het qua filmsnelheid kalmer aan doet dan genre- en landgenoten Ken Loach en Mike Leigh. De grootschalige verfilming van Edith Whartons ‘The House Of Mirth’ (2000) brak minder potten en het was wachten tot in 2011 vooraleer Davies terug een wijd gesmaakte film afleverde met ‘The Deep Blue Sea’. Vorig jaar waren er op Film Fest Gent twee films van Davies te zien: het bij ons niet officieel uitgebrachte plattelandsdrama ‘Sunset Song’ en deze ‘A Quiet Passion’. En die laatste ging niet onopgemerkt voorbij, daar Davies de prijs van beste competitiefilm wist binnen te rijven.

‘A Quit Passion’ biedt een kijk op het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Geboren in een rijke familie, maar dat belette haar niet om een groot deel van haar leven geïsoleerd door te brengen. Door omstaanders werd ze grotendeels als vreemd ervaren: socializen was niet aan haar besteed en soms kwam ze gedurende een lange periode niet eens haar slaapkamer uit. Huwen deed ze niet, en de laatste jaren van haar leven bracht ze nagenoeg in volledig isolement door. In totaal schreef ze ruim 1800 gedichten, waarvan het merendeel pas na haar dood in 1886 werd openbaar gemaakt. Veel van haar gedichten werden trouwens aangepast door de uitgevers, omdat haar vernieuwende stijl niet echt paste in de geplogenheden van die tijd. Dickinsons werk bleef in elk geval poëzieliefhebbers beroeren en ze kreeg er heel wat nieuwe fans bij toen in 1955 – bijna zeventig jaar na haar dood dus – een verzamelbundel verscheen met haar werk in originele vorm.  

Uiteraard komen de gedichten van Dickinson overvloedig aan bod in ‘A Quiet Passion’, maar focust Davies zich in de eerste plaats op de vrouw zelf en niet zozeer op haar literaire erfenis. Al zijn de twee zaken uiteraard wel met elkaar verbonden. We krijgen te zien hoe Dickinsons creativiteit ontsproot uit haar getroebleerde bestaan waarin ze lak had aan vooropgelegde rolpatronen, en waarin zelfs ardente zelfhaat de kop opstak. 

Davies vertelt Dickinsons verhaal op zijn eigen trage en cinematografisch vaak beklemmende stijl: de kans dat je cinefiele haren niet overeind gaan staan tijdens de cameratravellings tijdens de operascène bijvoorbeeld is klein. Als je tenminste het tijd en geduld hebt om mee te gaan in Davies’ kenmerkende stijl. Applaus is er alvast ook voor de opvallende vertolking van Cynthia Nixon: een gezicht uit de ‘Sex And The City’-hoogdagen is niet meteen iets dat je verwacht in een literair en klassiek kijkstuk maar kijk … Nixon bewijst meer te zijn dan een one trick klein paard. 

‘A Quiet Passion’ werd trouwens meegefinancierd door Belgisch geld. Een deel van de film werd opgenomen in de AED-studio’s in Lint, en steeds meer buitenlandse regisseurs vinden daar hun weg naar toe. Logisch, als je weet dat er zich zestien opnamestudio’s bevinden waarvan er eentje het grootste waterbassin van Europa huisvest. Voor ‘A Quiet Passion’ werd in de studio een replica van het huis van Dickinson nagebouwd.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray