Zoeken

Gold

  • Cinevision.be/nl quoteert Gold met een 2/5
  • Regisseur: Stephen Gagan
  • Cast: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-08-2017
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Gold"
Neen, ‘Gold’ is geen biopic rond het gaan en staan van New Romantics-iconen Spandau Ballet die in de jaren tachtig een fiks aantal keer de hitlijsten frequenteerden. Al bestaat er wel zo’n film: de documentaire ‘Soul Boys Of The Western World’ laat je alles horen en zien wat je van de gouden jongens wil weten. En neen, ‘Gold’ is ook geen remake van de door Peter Hunt geregisseerde gelijknamige seventiesthriller met Roger Moore en Susannah York in de hoofdrollen. Wat ‘Gold’ dan wel is? Een vrije interpretatie van een financieel schandaal dat in 1993 nogal wat stof deed opwaaien in Canada toen bleek dat David Walsh, de CEO van de grondrechtenmaatschappij Bre-X naast ertsen en gronden ook in gebakken lucht handelde. 

In ‘Gold’ noemt David Walsh Kenneth Wells: al meteen een duidelijk teken dat dit ware verhaal filmmatig nogal is bijgekleurd. Walsh Wells wordt vormgegeven door Matthew McConaughey, die hier duidelijk nog meesurft op de golven van de Oscar die hij won voor ‘The Dallas Buyers Club’. Flamboyante films over flamboyante persoonlijkheden blijken zowat zijn handelsmerk geworden. Wells runt samen met zijn vader een grondrechtenmaatschappij. Hun doel: mineraalrijke gronden opsporen, ontginnen en verkopen aan de meestbiedende. Na de dood van Wells senior laat Kenneth het bedrijf verwateren en stevent hij af op een onafwendbaar faillissement. Totdat Wells een visioen krijgt en hij halsoverkop naar Indonesië vertrekt omdat hij overtuigd is dat er daar goud in de grond zit. Goud dat hij samen met de geoloog Acosta (Edgar Ramirez) wil ontginnen. Goud dat ze daadwerkelijk vinden, wat van het tweetal graag geziene gasten in Wall Street en de jetset maakt. Tot blijkt dat er een adder onder het goudadergras zit. 

‘Gold’ deed al een tijdje de ronde in de Hollywoodwandelgangen. ‘Crash’-regisseur Paul Haggis was de eerste grote naam die zich aan het project verbond. Haggis speelde het script door naar Michael Mann en die verklaarde zich akkoord om de film te regisseren. Christian Bale werd gepolst voor de hoofdrol. Uiteindelijk gaf Mann de voorkeur aan de cyberthriller ‘Blackhat’ en verschoof het project naar Spike Lee. Ook dat plan bleek uiteindelijk een slag in het water, en ‘Gold’ werd finaal geregisseerd door Stephen Gaghan, die een Oscar won voor zijn script van Steven Soderberghs ‘Traffic’ en met ‘Syriana’ ettelijke jaren terug een gesmaakt regiedebuut afleverde. ‘Gold’ haalt het echter niet bij die twee films: het script hangt vaak met haken en ogen aan elkaar, en McConaugheys neiging tot overacteren zorgt ervoor dat deze prent verhaaltechnisch zelden relevant wordt. Een deel kan je zien als een aanklacht tegen malafide financiële praktijken, een ander als een ironische versie van ‘The Treasure Of Sierra Madre’. Feit is en blijft echter dat je voortdurend naar McConaughey als acteur zit te kijken en nooit grip krijgt op het personage dat hij vertolkt. En bij uitbreiding ook niet op de film als geheel. Bovendien hapert het ‘waargebeurde’ verhaal ook iets teveel om er in de ban door te geraken. 

Eerder ‘I know this much is not true’ dan ‘I know this much is true’ dus, dit filmpje. En zo zitten we zowaar opnieuw bij Spandau Ballet. De cirkel is rond, hoera. Tijd om er een naam onder te plakken. 

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray